Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Λύκαιο Όρος. Η Ιερά κορυφή τωνΑρκάδων δίνει νέα συγκλονιστικά ευρήματα

Νέα σημαντικά ευρήματα ήρθαν στο φως κατά τις φετινές ανασκαφές στο ιερό του Διός στο Λύκαιο Όρος, στο νοτιοδυτικό άκρο της Αρκαδίας, εκεί όπου κατά την τοπική παράδοση γεννήθηκε και ανατράφηκε ο βασιλιάς των θεών.

Στη νοτιότερη κορυφή του Όρους, σε υψόμετρο που αγγίζει τα 1400μ. και με πανοραμική θέα σε όλη την ηπειρωτική Πελοπόννησο, εντοπίζεται ο βωμός τέφρας για τις θυσίες ζώων προς τιμήν του Δία, ενώ στο οροπέδιο χαμηλότερα έχουν αποκαλυφθεί τα μνημειακά οικοδομήματα του κάτω ιερού, όπου ελάμβαναν χώρα κατά την αρχαιότητα φημισμένοι αθλητικοί αγώνες, τα Λύκαια. Το αρχαιολογικό ερευνητικό πρόγραμμα, προϊόν ελληνοαμερικανικής συνεργασίας που ξεκίνησε το 2004, απέδωσε σημαντικές νέες πληροφορίες σχετικά με το βωμό.

30 Καθημερινές εκφράσεις που προέρχονται από την αρχαιότητα

Στον καθημερινό μας λόγο χρησιμοποιούμε διαχρονικές φράσεις λαϊκής σοφίας, την προέλευση των οποίων οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε.

Οι φράσεις αυτές κρύβουν μία μικρή ιστορία, με άγνωστους σε εμάς πρωταγωνιστές, η οποία αφενός έχει κάτι να μας διδάξει, και αφετέρου απεικονίζει γλαφυρά τον τρόπο ζωής και δράσης των ανθρώπων μίας άλλης εποχής. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η λαϊκή αυτή σοφία, έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο, αποδεικνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την συνέχεια του Ελληνισμού, εφόσον τις ίδιες φράσεις χρησιμοποιούμε και σήμερα. Οι άνθρωποι μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές, ταυτόχρονα όμως, εύκολα διαπιστώνει κανείς, πως στην πραγματικότητα μοιραζόμαστε διαχρονικά τα ίδια πάθη, φόβους, ανησυχίες και ελπίδες.


Γιατί τα ιατρικά εργαλεία των αρχαίων Ελλήνων είναι ίδια με τα σημερινά

Ιατρικά εργαλεία 2.500 ετών «Ακούν» στο ίδιο όνομα και στην εμφάνιση είναι απαράλλακτα εδώ και χιλιετίες. Θα μπορούσαν με άνεση να βρίσκονται στην τσάντα ενός σημερινού γιατρού ή στον εξοπλισμό ενός σύγχρονου χειρουργείου. Κι όμως βρίσκονται εκτεθειμένα σε μια προθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά, στον όροφο του κτιρίου που πλαισιώνει στη δυτική και νότια πλευρά το ελληνιστικό θέατρο της Ζέας, στην προθήκη με τα μικροαντικείμενα δεξιά στην αίθουσα με τον αριθμό δύο.

Η επιρροή των Αρχαίων Ελλήνων στην Ινδία

Μετά το (δικαιολογημένο) θόρυβο που προκάλεσε η αποκάλυψη της επιρροής της αρχαίας ελληνικής τέχνης στη δημιουργία του περίφημου πήλινου στρατού στην Κίνα, ενδιαφέρων είναι ο συσχετισμός της ανάλογης (σαφώς πιο έντονης και άμεσης) επιρροής της αρχαίας ελληνικής τέχνης στην αρχαία ινδική γλυπτική.

Οι δύο χώρες συναντήθηκαν πριν από 2.300 χρόνια, το 326 π.Χ., όταν ο Μέγας Αλέξανδρος οδήγησε τα στρατεύματά του μέχρι τον Ινδό ποταμό. Από το 280 π.Χ. και μετά, ελληνικά βασίλεια δημιουργήθηκαν στην βόρεια Πενταποταμία από Έλληνες της Βακτριανής, ενώ το 164-150π.Χ. ο βασιλιάς της, ο Ευκρατίδης, ολοκλήρωσε την κατάληψη της Αραχωσίας, της Γεδρωσίας, της Γκαντάρα, των Ταξιλών, και της Πενταποταμίας, και έφθασε μέχρι την κοιλάδα του Γάγγη.

Πουλήθηκαν Ελληνικές Αρχαιότητες σε δημοπρασία στην Νέα Υόρκη

Πουλήθηκαν παρά τις αντιδράσεις, 23 από τα 68 αρχαία αντικείμενα που έχουν προέλευση από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Ιταλία που βρίσκονταν στο Μουσείο Τέχνης του Τολέδο, αναφέρει το «Associated Press».

H δημοπρασία διεξήχθη την Τρίτη στη Νέα Υόρκη στον Οίκο Δημοπρασίας Christie παρά τις θεσμικές αντιδράσεις από την Κύπρο και την Αίγυπτο και η πώληση των αρχαίων τεχνουργημάτων αντικειμένων του μουσείου του Οχάιο απέφερε $640.000.

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Δωρεά 143 ασθενοφόρων στο ελληνικό Δημόσιο!

Δωρεά, ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ, προς το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, η οποία καλύπτει την προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων και την πλήρη συντήρησή τους για οκτώ χρόνια, καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου, ανακοίνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε ειδική εκδήλωση.
Αναλυτικά, η δωρεά αφορά στην προμήθεια 65 συμβατικών ασθενοφόρων, 22 κινητών ιατρικών μονάδων, 26 ασθενοφόρων 4Χ4, καθώς και 30 οχημάτων μικρού όγκου. Επιπλέον, μέσω της δωρεάς, το Ίδρυμα θα υποστηρίξει και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου της Αττικής, το οποίο δέχεται ετησίως άνω των 1.700.000 κλήσεων.
Η δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ενάντια στην κρίση και πραγματοποιείται επιπλέον της τακτικής κοινωφελούς δράσης του Ιδρύματος

Αρχιεπισκοπή Κρήτης για τη "γιόγκα": «Δεν είναι γυμναστική, είναι κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουισμού»

Με αφορμή την ομιλία της Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι με θέμα «Γιόγκα: Η επιστήμη της ζωής», που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, η Αρχιεπισκοπή φρόντισε να εκφράσει την... ανησυχία της χωρίς όπως επισημαίνει να περιορίσει την ελευθερία 

Την ανησυχία της για την διδασκαλία της γιόγκα, καθώς είναι εμποτισμένη με ινδουιστικές φιλοσοφίες και αλλοιώνει την χριστιανική συνείδηση, εκφράζει η Αρχιεπισκοπή Κρήτης, με αφορμή την ομιλία της Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι με θέμα «Γιόγκα: Η επιστήμη της ζωής», που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο.

ΕΚΤΑΚΤΟ : Πυροβολισμοί στο Παρίσι: 2 αστυνομικοι νεκρός και ένας τραυματίας

Πυροβολισμοί στο Παρίσι: 2 αστυνομικοί νεκρός και ένας τραυματίας
Πληροφορίες για συνεχόμενες ριπές από Αστυνομικούς εναντίον αυτοκίνητου που άφησε δέμα βόμβα στην περιοχή Rivoli

Σύμφωνα με την πηγή ο δράστης που άνοιξε πυρ ενάντια στην αστυνομία είναι νεκρός.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η επίθεση έγινε με Καλάσνικοφ

Σύμφωνα με τις αρχές, οι δράστες της επίθεσης είναι δύο, εκ των οποίων ο ένας σκοτώθηκε από πυρά της αστυνομίας.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών τόνισε πως είναι πολύ νωρίς να διευκρινιστούν τα κίνητρα της επίθεσης.
Όπως ανέφερε η Ένωση Αστυνομικών στο λογαριασμό της στο twitter, ο αστυνομικός σκοτώθηκε από τα πυρά του δράστη καθώς βρισκόταν μέσα στο όχημα του σταματημένο στον κόκκινο σηματοδότη.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ένας άνδρας βγήκε από το όχημα του και άρχισε να πυροβολεί με ένα «καλάσνικοφ» προς τον αστυνομικό.
Οι αστυνομικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες να αποφύγουν την περιοχή. Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters ανέφερε πως είδε ένα ελικόπτερο να πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις πάνω από το κεντρικό Παρίσι, σε μια κατά τα φαινόμενα επιχείρηση της αστυνομίας.

CNN: «Προς προληπτική επίθεση των ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας» - Αλλά πώς και με ποιο στόχο; Η Βόρειος Κορέα δεν είναι «Ιράκ»...

Με πλήγματα ακριβείας κατά συγκεκριμένων στόχων στη Βόρεια Κορέα ενδέχεται να απαντήσουν οι ΗΠΑ το αργότερο στις αρχές Μαΐου, αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ δίνοντας μια αίσθηση αντίστροφης μέτρησης, όσο και αν ακούγεται ως παράδοξο το ενδεχόμενο: Η Βόρειος Κορέα δεν είναι Ιράκ και οι ΗΠΑ δεν είναι οι ΗΠΑ του 2003.
«Εάν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει να απειλεί με νέες πυρηνικές ή βαλλιστικές δοκιμές τότε δεν έχουμε άλλη λύση από αυτή του προληπτικού κτυπήματος», δήλωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.
Το ερώτημα είναι αν θα επιτρέψει η Κίνα κάτι τέτοιο. Χωρίς την υποστήριξη της Κίνας δεν μπορεί να επιβιώσει η Βόρειος Κορέα, αλλά η Πιονγκ Γιάνγκ δεν πρόκειται να καταρρεύσει όπως το Ιράκ. 

Βενεζουέλα: Νέα επεισόδια και χρήση δακρυγόνων από τις αρχές

Αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν μικρές ομάδες διαδηλωτών της αντιπολίτευσης στο Καράκας, πριν ξεκινήσουν οι μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Τα επεισόδια αυτά σημειώθηκαν στα δυτικά προάστια της πόλης, στις συνοικίες Σάντα Μόνικα και Ελ Παραΐσο, όπου είχαν συγκεντρωθεί αρκετές δεκάδες διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης.

Βρέθηκαν τα οστά κρητικού πολεμιστή στην Κύπρο

Βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν σε μια τυχαία εκσκαφή στην Κύπρο, κοντά στο παλιό στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στον Γερόλακκο, τα οστά του κρητικού στρατιώτη Μανούσου Τριανταφυλλίδη, που αγνοείτο

Ο Μανούσος Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στις Ποταμιές του Δήμου Χερσονήσου το 1955 και ξεκίνησε τη στρατιωτική του θητεία το 1973. Ο "Μαύρος Ιούλιος" το 1974 τον βρίσκει να υπηρετεί στην ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο. Συμμετείχε στη β' φάση της εισβολής "Αττίλας 2" και υπερασπίστηκε μαζί με 300 συναδέλφους του το στρατόπεδό τους, στην επική μάχη που στιγμάτησε την Κυπριακή τραγωδία.