Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Χάπια από λαχανικά, 2.000 ετών

Χάπια από λαχανικά περιείχε τελικά ένα κουτί πρώτων βοηθειών ηλικίας πάνω από 2.000 ετών που είχαν ανασύρει από τον βυθό της θάλασσας αρχαιολόγοι το 1989.

Το ξύλινο κιβώτιο είχε βρεθεί στο εσωτερικό ναυαγίου μήκους 15 μ. που είχε εντοπιστεί στις ακτές της Τοσκάνης το 1974 και χρονολογείται από το 130 π.Χ. Όταν το κιβώτιο ανοίχτηκε, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τα χάπια, φυλαγμένα προσεκτικά σε φιαλίδια από κασσίτερο. Μόλις σήμερα όμως στάθηκε δυνατόν να αναλυθεί η σύστασή τους. Κάθε χάπι είναι κατασκευασμένο από τριμμένα βότανα και λαχανικά – σέλινο, κρεμμύδια, καρότα, λάχανο, ρεβίθια και κάστανα, σέλινο, μαϊντανό, νεροκάρδαμο, ραπανάκια και ιβίσκο – όλα γνωστά από κλασικά κείμενα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΛΕΩΝ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ



Προστάτης της πόλης των δόγηδων, ο Λέων της Βενετίας έχει, αναμφίβολα, ένα πολύ μακρύ παρελθόν το οποίο ιστορικοί και αρχαιολόγοι προσπαθούν να προσδιορίσουν. Αλλά το μυστήριο της προέλευσής του, ελληνική ή εξ Ανατολών, παραμένει ανεξιχνίαστο.

Ο Λέων της Βενετίας έπαψε να επιβλέπει τη λιμνοθάλασσα για ένα διάστημα,  όπως έκανε επί επτά ολόκληρους αιώνες. Το 1985 εργασίες μελέτης και αποκατάστασης απαίτησαν την κατάβασή του από τη στήλη του, στην Πιατσέτα. Στη διάρκεια  αυτής της «θεραπείας ανανέωσης» το κοινό είχε την ευκαιρία να τον θαυμάσει στο Λονδίνο, στο Βρετανικό Μουσείο, όπου εκτέθηκε ως τον Ιανουάριο του 1991. Να τον  θαυμάσει, ναι, αλλά όχι και να καταφέρει να καθορίσει την ταυτότητά του. Πράγματι, η προέλευσή του, η ιστορία του, παραμένουν μυστηριώδεις και ο Λέων που έγινε σφίγγα, φαίνεται να περιπαίζει όλους αυτούς τους σαστισμένους ειδικούς που τον εξετάζουν ενδελεχώς και για τους οποίους αποτελεί ένα αίνιγμα χωρίς λύση.

Μυστηριώδες υπόγειες σήραγγες... κάτω από την Ευρώπη οδηγούν στο άγνωστο


Μυστηριώδες υπόγειες σήραγγες, όπως εξακριβώθηκε πρόσφατα, κρύβονται κάτω από τα χωράφια και τα δάση της Ευρώπης. Από αυτές έχουν εξερευνηθεί μόνο ένα.... μικρό μέρος, υπολογίζεται, πως κάτω από τις Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο από σήραγγες και σπηλιές.
Όπως έχει διευκρινιστεί, όλες αυτές οι σήραγγες έχουν ...
τεχνητή προέλευση και είχαν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο περίπου τον 10-13 αιώνα, όμως ο προορισμός τους βάζει τους επιστήμονες σε μεγάλα ερωτήματα. Να υπολογίσει κανείς πως τις είχαν σκάψει για επικοινωνία μεταξύ των φεουδαρχιών είναι αδύνατο, διότι οι περισσότερες από αυτές καταλήγουν σε αδιέξοδο.
Πάνω από 1000 παρόμοιες σήραγ
γες έχουν εξερευνηθεί στην Γερμανία και στην Αυστρία, και οι αρχαιολόγοι υποθέτουν, πως αυτές είναι μονάχα οι 10% των υπαρχόντων. Μερικές είναι εντελώς μικρές 20 - 25 μ., όμως υπάρχουν και μεγάλες, πάνω από 100 μ. Σε μερικά μέρη έχουν βρεθεί και πόρτες με σύρτες μέσα σ' αυτές.


Νέο σύνταγμα στην Ισλανδία, και η συνωμοσία της σιωπής ...


Η Ισλανδία έκλεισε το 2011 με αύξηση 2,1% του ΑΕΠ της που θα πρέπει,σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,να ανέλθει στο ποσοστό του 2,7% το 2013, χάρη κυρίως στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η Ισλανδία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που .....


απέρριψε με δημοψήφισμα τη διάσωση των ιδιωτικών τραπεζών της, αφήνοντας να καταρρεύσουν μερικές από αυτές και δικάζοντας πολλούς τραπεζίτες για τα οικονομικά εγκλήματα τους, αλλά περιέργως τα γαλλικά και τα ευρωπαϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν το αναφέρουν, η το αναφέρουν ελάχιστα...


Δεν υπάρχει επίσημη λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης, στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση, αλλά οι δημοσιογράφοι και οι εμπειρογνώμονες από όλους τους ορίζοντες, τόσο πρόθυμοι για να μιλήσουν για το τι συμβαίνει στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και τη Συρία, δεν λένε απολύτως τίποτα για το τι συμβαίνει στην Ισλανδία. Μήπως μίλησαν για αυτό στις πολλές πολιτικές συζητήσεις για τις προεδρικές εκλογές; Μήπως είδαμε καμιά εικόνα στην τηλεόραση; Φυσικά όχι, γιατί οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να έχουν την κακή ιδέα να εμπνευστούν από αυτά...

Οι μεγαλύτεροι σεισμοί που συγκλόνισαν την Ελλάδα


Η Ελλάδα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, από άποψη σεισμικότητας, κατέχει την πρώτη θέση στη Μεσόγειο και την Ευρώπη και την έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά την Ιαπωνία, Νέες Εβρίδες, Περού, νησιά Σολομώντα και Χιλή.
Οι περιοχές οι οποίες έχουν μάθει να ζουν με τους σεισμούς είναι το Νότιο Ιόνιο και η Πελοπόννησος ενώ σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία -παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ευρισκόμενη ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία συνθλίβεται από τις δύο τεκτονικές πλάκες και παρουσιάζει σεισμική διέγερση- δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές σε σχέση με αντίστοιχης κλίμακας σεισμούς σε άλλες χώρες.
Η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση στην Ελλάδα τα τελευταία εκατό χρόνια είναι ο σεισμός μεγέθους 7.2R που έγινε στις 12 Αυγούστου 1953 στη Κεφαλονιά. Η χρονιά αυτή έφερε μεγάλα σεισμικά πλήγματα στο Ιόνιο πέλαγος. Στις 7 Αυγούστου έγινε η πρώτη δόνηση αισθητή σε Κεφαλληνία και Ιθάκη. Στις 10 Αυγούστου γίνεται επιπλέον αισθητός ο σεισμός και στη Ζάκυνθο. Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίστηκαν. Στις 12 Αυγούστου στις 09:29 έγινε ένας σεισμός και μετά λίγη ώρα στις 11:20 άλλος ένας. Αυτοί οι δύο κατέστρεψαν εξολοκλήρου το Αργοστόλι και το Ληξούρι. Ο απολογισμός ήταν 476 νεκροί, 2.412 τραυματίες και τεράστιες υλικές καταστροφές. "Σε σύνολο 33.000 σπιτιών που υπήρχαν τότε στα νησιά αυτά, υπήρξαν 27.659 καταρρεύσεις, σοβαρές υλικές ζημιές σε 2.780 σπίτια και ελαφρές σε 2.394 σπίτια". Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στο βιβλίο "Οι σεισμοί της Ελλάδας" των κ. Βασίλη και Κατερίνα Παπαζάχου.

Οι 10 πρωτιές θανάτου




10. Μαρκ Μέιπλς (1964)

Ο πρώτος άνθρωπος που σκοτώθηκε στην ...Ντίσνεϊλαντ

Ο 15χρονος Μαρκ Μέιπλς είναι το πρώτο καταγεγραμμένο θύμα σε Ντίσνεϊλαντ. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του πάρκου εκτοξεύθηκε από το βαγόνι του περίφημου Matterhorn Bobsleds (διπλό τραινάκι) και προσγειώθηκε μερικά μέτρα πιο χαμηλά. Έχοντας κάταγμα στο κρανίο και διάφορες εσωτερικές αιμορραγίες δεν ανέκτησε ποτέ τις αισθήσεις του και πέθανε τέσσερις μέρες μετά.

9. Τόμας Σέλφριτζ (1908)

Ο πρώτος άνθρωπος που πέθανε σε αεροπορικό ατύχημα

Ο Τόμας Σέλφριτζ ήταν ο πρώτος αξιωματικός του στρατού που κάθισε στο πιλοτήριο αεροπλάνου. Σε αυτόν αποδίδεται και ο σχεδιασμός του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους της Aerial Experimental Association με το όνομα Red Wing. Σαν από ειρωνία, ο Σέλφριτζ πέθανε όταν το αεροπλάνο του υπουργείου άμυνας που επέβαινε, με πιλότο τον Γουίλμπουρ Ράιτ, συνετρίβη.

8. Μέρι Σουράτ (1865)

Η πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε στις ΗΠΑ

Η Μέρι Σουράτ εκτελέστηκε αφού είχε καταδικαστεί για συμμετοχή στη δολοφονία του Λίνκολν μαζί με αρκετούς άλλους συνωμότες.