Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΟΙ ΨΕΥΤΟΗΡΩΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ



 
Ο Δκτής του Αποβατικού Συντάγματος των Τούρκων, Σχης Ι.Καραογλάνογλου, στο γραφείο του στην Μονάδα του στην Τουρκία πρό της εισβολής. Έπεσε νεκρός από φίλια τουρκικά πυρά μαζι με τον Επισμηναγό Ερτζιάν και μάλιστα από αντιαρματικό βλήμα μέσα στην παραθαλάσσια βίλα που είχε εγκαταστήσει το πρόχειρο κέντρο επιχειρήσεων του. Οι Τούρκοι βέβαια δεν το παραδέχθηκαν ποτέ!

Τι είναι το μπλε φεγγάρι;




Μπλε φεγγάρι ονομάζουμε τη δεύτερη πανσέληνο που συμβαίνει μέσα σ’ ένα μήνα -το σύνηθες είναι μία πανσέληνος το μήνα- ή την τρίτη από τις τέσσερις πανσελήνους μιας εποχής του χρόνου.
Στον αγγλοσαξωνικό κόσμο, απ’ όπου και η σχετική «φιλολογία», ονομάζεται Blue Moon.
Είναι ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, αλλά όχι ασυνήθιστο. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «Οnce in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια.
Μπλε Φεγγάρι έχουμε κάθε δύο με τρία χρόνια, όταν αθροίζονται οι 11 ημέρες που περισσεύουν από τους 12 σεληνιακούς κύκλους του χρόνου.

Ανακαλύφθηκε ο κοντινότερος βραχώδης εξωπλανήτης στη Γη




Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν στον αστερισμό της Κασσιόπης, σε απόσταση μόλις 21 ετών φωτός, ένα εντυπωσιακό πλανητικό σύστημα που περιλαμβάνει τρεις βραχώδεις εξωπλανήτες μεγαλύτερους από τη Γη (υπερ-Γαίες) και έναν ακόμη αέριο γίγαντα. Ένας από τους πλανήτες είναι ο κοντινότερος στη Γη επιβεβαιωμένος βραχώδης πλανήτης που έχει ανακαλυφθεί και αναμένεται να μελετηθεί εξονυχιστικά τα επόμενα χρόνια.
Στο παρελθόν είχε βρεθεί και ένας ακόμη πιο κοντινός εξωπλανήτης, ο GJ674b, σε απόσταση 14,8 ετών φωτός, αλλά η σύνθεσή του είναι άγνωστη, σύμφωνα με τη NASA, συνεπώς δεν είναι σίγουρο ότι είναι βραχώδης. Το 2012 εξάλλου είχε ανακοινωθεί η ανακάλυψη ενός βραχώδους εξωπλανήτη πέριξ του Άλφα του Κενταύρου, σε απόσταση μόνο 4,3 ετών φωτός από τη Γη, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη επιβεβαίωση.