Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η γαλλική οικονομία ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΚΡΟΝ

Στις 21.00 το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε επιτέλους το πολυαναμενόμενο ραντεβού του Προέδρου της Γαλλίας με τους Γάλλους πολίτες μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος. Μετά από τέσσερις γύρους κινητοποιήσεων του κινήματος «κίτρινα γιλέκα» ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας αφού προσπάθησε να εκτονώσει την κατάσταση μέσω του πρωθυπουργού του Εντουάρντ Φιλίπ, αναγκάστηκε να εκτεθεί πλέον προσωπικά απέναντι στη γαλλική κοινωνία.

Ο Αριστοτέλης συμφώνησε να διδάξει τον Αλέξανδρο, υπό έναν όρο...!

«Εύχομαι, όταν μια μέρα γίνεις βασιλιάς να είσαι το ίδιο αδιάφορος και απαθής στη γλώσσα της κολακείας, όπως είσαι αδιάφορος κι απαθής στην ομιλία, που ο πατέρας σου με υποχρέωσε να εκφωνήσω τώρα μπροστά σου». Αυτά εικάζονται πως ήταν τα πρώτα λόγια του  Αριστοτέλη, προς τον νεογέννητο Μέγα Αλέξανδρο. Ο Φίλιππος Β’ της Μακεδονίας είχε καλέσει τον φιλόσοφο από τα Στάγιρα με σκοπό να εκφωνήσει έναν όμορφο λόγο μπροστά στην κούνια του μετέπειτα στρατηλάτη.

To νόημα της φράσης: «Πάς μη Έλλην βάρβαρος».

Οι Έλληνες μέσα στο χρόνο στον οποίο έζησαν δημιούργησαν όχι μόνο τη δική τους κλασσική εποχή αλλά κυριολεκτικά ένα χρονικό ρήγμα, το οποίο προκλήθηκε από την φιλοσοφική κατά βάση αποθέωση της παιδείας.

Ο Σωκράτης ήδη στην Πολιτεία μας δίνει το χωρισμό των ανθρώπων σε πεπαιδευμένους και σε μη πεπαιδευμένους. λόγω όλων αυτών των οποίων έχουμε πει αυτοί οι οποίοι είναι απαίδευτοι και δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια, δεν θα πρέπει να κυβερνήσουν ποτέ την πολιτεία.

Η αντισεισμική κατασκευή της Ακρόπολης. Πώς οι αρχαίοι μηχανικοί φρόντισαν να την κτίσουν σύμφωνα με τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς

Η Ακρόπολη στέκεται αγέρωχη εδώ και δυόμιση χιλιάδες χρόνια παρά την έντονη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, ενώ άλλες σύγχρονες κατασκευές έχουν καταρρεύσει. Που οφείλεται άραγε αυτή η εκπληκτική αντοχή του μνημείου στις φυσικές καταστροφές;

Ειδικοί που μελετούν την στατικότητα του μνημείου, συμπεραίνουν ότι οφείλεται στους μηχανικούς που ολοκλήρωσαν την εκπληκτική αυτή κατασκευή. Στο «εργοτάξιο» της Ακρόπολης εργάστηκαν ελεύθεροι πολίτες, μέτοικοι, δούλοι, αλλά και οι καλύτεροι μαρμαροτεχνιτες της εποχής από τα νησιά των Κυκλάδων.

Το αρχαίο χειρουργείο της Πάφου

Τα κατάλοιπα ενός αρχαίου χειρουργείου, εκτιμάται πώς έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στα πλαίσια του Paphos Agora Project. Το πιο αναπάντεχο εύρημα ήταν ένας ανθρώπινος σκελετός. Διάφορα άλλα αντικείμενα φαίνεται να είχαν χρήση ιατρική.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιότητων Κύπρου, τα ευρήματα χρονολογούνται στην εποχή του Αυτοκράτορα Ανδριανού γύρω στο 126 μ.Χ. Τις ανασκαφές και έρευνες κατά το 2016 διεξήγαγε το Τμήμα Κλασικής Αρχαιολογίας του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας, από το

Κυστική ίνωση: Αυτά είναι τα συμπτώματα – Μην τα αμελείτε!

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της κυστικής ίνωσης ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Μερικές φορές θα έχετε ήπια/λίγα συμπτώματα. Άλλες φορές, τα συμπτώματά σας μπορεί να είναι περισσότερα και πιο σοβαρά.
Η κυστική ίνωση είναι μια σοβαρή πάθηση που επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες, το πάγκρεας, το συκώτι, τα έντερα, τα ιγμόρεια και τα γεννητικά όργανα.

Το πιο ανέγγιχτο οικοσύστημα του πλανήτη έχει όγκο διπλάσιο από τον όγκο όλων των ωκεανών

Το πιο ανέγγιχτο οικοσύστημα της Γης, η βαθιά βιόσφαιρα που αποτελείται από ένα τεράστιο αριθμό «ζόμπι» βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών, έχει όγκο δύο έως 2,3 δισεκατομμυρίων κυβικών χιλιομέτρων, σχεδόν διπλάσιο από τον όγκο όλων των ωκεανών, ενώ το βάρος της εκτιμάται σε 15 έως 23 δισεκατομμύρια τόνους.
Αυτό προκύπτει από τη νέα έκθεση «Βαθιά Ζωή» (Deep Life) του Παρατηρητηρίου Βαθιού Άνθρακα (Deep Carbon Observatory), που δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.

Σε διαστρικό χώρο εισήλθε το Voyager 2 – 18 δισ. χιλιόμετρα από τη Γη

Για δεύτερη φορά στη διαστημική ιστορία, ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα, το σκάφος Voyager 2 της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), εισήλθε στον διαστρικό χώρο, που βρίσκεται ανάμεσα στα άστρα. Είχε προηγηθεί το δίδυμο σκάφος Voyager 1 το 2012.
Η NASA ανακοίνωσε ότι το Voyager 2 βγήκε από την ηλιόσφαιρα, την προστατευτική γιγάντια «φυσαλίδα» σωματιδίων και μαγνητικών πεδίων που δημιουργεί ο Ήλιος γύρω από το ηλιακό μας σύστημα. Η NASA εκτιμά ότι η διάσχιση του συνόρου, της λεγόμενης ηλιόπαυσης, συνέβη στις 5 Νοεμβρίου φέτος.

Πως ένας Ρωμιός έμαθε ιατρική στους…Οθωμανούς!

Στις 8 Δεκεμβρίου ο γνωστός παλαίμαχος Τούρκος δημοσιογράφος Sedat Ergin της Hürriyetö έγραψε ένα ουσιαστικά αφιέρωμα στον Μάρκο Πασά τον μεγάλο γιατρό της Οθωμανικής αυλής. Έπρεπε να περιμένουμε τους Τούρκους για να γνωρίσουμε τους Ρωμιούς που έγραψαν ένδοξη ιστορία στην Οθωμανική αυτοκρατορία.
Ο Μάρκο Πασάς ή Μάρκος Αποστολίδης – Πιτσιπιός γεννήθηκε το το 1824 στην Σύρο και στην συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την οικογένεια του όπου τελείωσε την Ιατρική Στρατιωτική Σχολή (Mekteb-i Tibbiye-i Sahanes-Yi). Τελείωσε με το βαθμό Miralay (Albay).

Προκαλούν σεισμούς οι υποθαλάσσιες έρευνες για υδρογονάνθρακες; Μύθοι και πραγματικότητα

Σχετίζονται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες με την ενεργοποίηση ή διέγερση σεισμογενών ρηγμάτων ή όχι;
Η έντονη και συχνή σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Ιονίου, γεννά εύλογα έναν σκεπτικισμό για την πιθανή επιβάρυνσή της από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή.
Όμως κατά πόσο η σύνδεση των υποθαλάσσιων ερευνών συνδέεται με την διέγερση σεισμικών ρηγμάτων;

«Φουλ» για East Med από Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ: Χρηματοδοτούν και τα ΗΑΕ – Ποια θα είναι η αντίδραση της Άγκυρας;

Eυρωπαίοι και Αμερικανοί προχωρούν ολοταχώς τα σχέδια τους για την δημιουργία του East Med παρά το ακριβό του κόστος κατασκευής και μάλιστα στην χρηματοδότησή του θα συμμετάσχουν ακόμα και τα ΗΑΕ παρά τις αντιδράσεις που αναμένεται να προκληθούν από τον μουσουλμανικό κόσμο καθώς πρόκειται για ένα έργο ισραηλινών συμφερόντων.
Το Ισραήλ επέλεξε την άμεση ευρωπαϊκή διαδρομή για σημαντικούς στρατηγικούς και οικονομικούς λόγους, αναφέρει σε άρθρο της η Jerusalem Post αν και γνωρίζει ότι θα το φέρει σε άμεση σύγκρουσή με την Ρωσία αλλά και την Τουρκία η οποία θα παρακαμφθεί ενώ ο Eat Med θα ανταγωνιστεί τον Turkish Stream.

Ίδρυση ναυτικής βάσης της Τουρκίας στα κατεχόμενα από το νέο έτος

Το 2019 προβλέπεται να υπογραφεί η συμφωνία για ίδρυση ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Αϊντινλίκ».
Η οποία γράφει ότι ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας υπέβαλε έκθεση στην Άγκυρα για την ίδρυση ναυτικής βάσης έπειτα από την ολοκλήρωση τεχνικής εργασίας σχετικά με τον χώρο, το κόστος κατασκευής της βάσης, τις ανάγκες υπόγειας υποδομής και τις υπόλοιπες συνθήκες.

Άνοια: Ποιος φυσικός χυμός μειώνει το κίνδυνο στο μισό;

Η κατανάλωση ενός ποτηριού με χυμό πορτοκάλι σε καθημερινή βάση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology.
Σύμφωνα με την μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περίπου 28.000 Αμερικανοί άνδρες και αφορούσε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην διατροφή τους από το 1986 έως το 2002. Η μέση ηλικία των ανδρών κατά την πρώτη συλλογή των δεδομένων ήταν τα 51 έτη.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι άνδρες που έπιναν ένα μικρό ποτήρι χυμό πορτοκαλιού ήταν κατά 47% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν μειωμένες δεξιότητες σκέψης σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν λιγότερο από μία μερίδα χυμού πορτοκαλιού τον μήνα.

Το Νόμπελ του Γιώργου Σεφέρη

Ο διπλωμάτης και ποιητής Γιώργος Σεφέρης υπήρξε ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με Νόμπελ και συγκεκριμένα με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Στις 10 Δεκεμβρίου 1963, στην τελετή απονομής που έγινε στη Στοκχόλμη, παρέλαβε το επίζηλο βραβείο από τον βασιλιά της Σουηδίας Γουσταύο.

Από τη δεκαετία του ‘50 η ποίηση του Σεφέρη ήταν γνωστή και αναγνωρισμένη στο εξωτερικό. Το 1955 και το 1961 ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ. Δύο χρόνια αργότερα, οι φήμες έδιναν κι έπαιρναν στην Αθήνα ότι θα ήταν αυτός ο νικητής. Οι φήμες επιβεβαιώθηκαν το μεσημέρι της 24ης

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ-Ο πάγος της Γροιλανδίας λιώνει με τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και 350 χρόνια






 Ο πρόσφατος ρυθμός τήξης του φύλλου πάγου της Γροιλανδίας είναι πρωτοφανής σε σύγκριση με τα ιστορικά αρχεία των τελευταίων 350 χρόνων, σύμφωνα με νέα μελέτη από ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ και την Ολλανδία.

Όπως είναι γνωστό, όσο αυξάνεται η μέση θερμοκρασία του αέρα, προκαλείται τήξη του πάγου.
Το νερό από το λιωμένο πάγο κυλάει πάνω στον εναπομείναντα πάγο και τελικά ρέει στον ωκεανό, όπου προστίθεται στο επίπεδο της θάλασσας, ανεβάζοντας την στάθμη.