Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΛΕΝΕ ΟΙ S-400 META …ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ!


Το τουρκικό «σήριαλ» των ρωσικών πυραύλων S-400 συνεχίζεται και το… τελευταίο «επεισόδιο» από την τουρκική πρωτεύουσα κάνει λόγο ότι οι ρωσικοί πύραυλοι θα έρθουν στην Τουρκία το καλύτερο μετά από δυο χρόνια.
Όπως αποκάλυψε ο σύμβουλος της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, İsmail Demir, στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak, δεν προβλέπεται πριν από δυο χρόνια να εγκατασταθούν στην Τουρκία οι ρωσικοί πύραυλοι ενώ η προεργασία για την τελική τους άφιξη συνεχίζεται.

Απαγορεύτηκε η προσέγγιση τουρκικών τουριστικών σκαφών στα ελληνικά νησιά, λόγω έλλειψης πιστοποιητικών

Ο Υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας με σχετική απόφασή του σήμερα απαγορεύει σε τουρκικά τουριστικά πλοία να προσεγγίζουν τα ελληνικά νησιά, με τα οποία διασυνδέονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτή η απόφαση λήφθηκε καθώς τα εν λόγω σκάφη κινδυνεύουν να απωλέσουν τη «λευκή σημαία», λόγω σοβαρών ελλείψεων σε πιστοποιητικά.

''Τυφλή'' από ραντάρ η Βόρειος Κορέα

Οι μυστικές υπηρεσίες της Νοτίου Κορέας εντόπισαν κινήσεις της βορειοκορεατικής αεράμυνας προς τις ακτές της χώρας προκειμένου να είναι σε θέση να αντιληφθεί εγκαίρως πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών και μαχητικών πλησίον του εδάφους της. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει η Σεούλ αλλά και οι ΗΠΑ, η Βόρειος Κορέα φαίνεται να μην έχει το απαιτούμενο ηλεκτρικό ρεύμα έτσι ώστε να διατηρεί σε μόνιμη χρήση τα ραντάρ εμβέλειας 600 χιλιομέτρων, που αποδεδειγμένα διαθέτει.

"Λυκαβηττός", "Υμηττός" και "Αρδηττός" η ετυμολογία των βουνών της Αττικής

1. Ο 'Λυκαβηττός'  είναι ένα χαρακτηριστικό σημείο γεωμορφολογίας της Αθήνας από την αρχαιότητα καθώς αποτελεί και το ψηλότερο σημείο της.

Ονομάστηκε επίσης και 'Αγχεσμός' για να δηλώσει την κοντινή του απόσταση ως προς την Αθήνα (αγχι= κοντά, πλησίον) μια εποχή που η πόλη δεν είχε επεκταθεί ως αυτόν.

Το πιο παράλογο που έχει γραφεί για τον Λυκαβηττό είναι πως το όνομα προέρχεται από τους λύκους που κατοικούσαν ή περιφέρονταν στον λόφο.

Μια άλλη, λιγότερο απογοητευτική, εξήγηση έρχεται από τον Ησύχιο που γράφοντας «λύκοις πληθύειν του όρους» εννοούσε πως ο λόφος ήταν κατάφυτος από τα κρινάκια της Ιριδας που ο λαός ονόμαζε λύκους.

H βεβήλωση των αρχαίων μνημείων από Γερμανούς στην κατοχή

Η αρχαιοκαπηλία και η βεβήλωση των αρχαίων μνημείων από Γερμανούς. Χάραζαν τα ονόματά τους σε κίονες, έκλεβαν αρχαία και μετέτρεψαν το Ερέχθειο σε τόπο ερωτικών ραντεβού. Πώς κατάφεραν οι Έλληνες αρχαιολόγοι έσωσαν τα μνημεία.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκαναν που Γερμανοί λίγο μετά την είσοδό τους στην Αθήνα και την έναρξη της Κατοχής, ήταν να επισκεφτούν τα αρχαιολογικά μνημεία. Φυσικά όχι για καλό σκοπό.

Τι έγινε μετά την θανάτωση των κηρύκων του Δαρείου στην Σπάρτη;

Όταν, στην πρώτη εκστρατεία των Περσών, ο Δαρείος έστειλε κήρυκες στην Σπάρτη, όπως έκανε και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος, για να ζητήσουν «γην και ύδωρ», οι Λακεδαιμόνιοι τους πέταξαν σε ένα πηγάδι και τους καλούσαν να πάρουν από κει «γην και ύδωρ» και να τα παν στον βασιλιά τους.

Στους Λακεδαιμονίους, λοιπόν, ξέσπασε ο θυμός του Ταλθυβίου, του κήρυκα του Αγαμέμνονος. Γιατί στην Σπάρτη υπάρχει ναός του Ταλθυβίου, ζουν και οι απόγονοί του, οι ονομαζόμενοι Ταλθυβιάδες, που τους έχουν δοθεί ως τιμητικό προνόμιο όλες οι αποστολές κηρύκων που στέλνει η Σπάρτη. Εξ αιτίας όμως αυτού του γεγονότος, οι Σπαρτιάτες έκαναν θυσίες αλλά άδικα περίμεναν αίσια προμηνύματα.

Τα δαχτυλικά αποτυπώματα των Μινωϊτών

Την περασμένη εβδομάδα, θέλοντας να κεντρίσει περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού για την έκθεση «Θάνατος στον Νείλο» που διοργανώνει, το βρετανικό Μουσείο Φιτζγουίλιαμ συνόδευσε τα εγκαίνια με μια ανακοίνωση: την ανίχνευση δακτυλικών αποτυπωμάτων ηλικίας 3.000 ετών σε ένα από τα εκθέματα.

Όπως φάνηκε, ο στόχος επετεύχθη, αφού η είδηση τράβηξε όντως τα φώτα της δημοσιότητας και συζητήθηκε στον ξένο Τύπο. Τα συγκεκριμένα «ανθρώπινα ίχνη» από την αρχαία Αίγυπτο δεν είναι ωστόσο τα πρώτα που έχουν βρεθεί ούτε τα αρχαιότερα.

Τα δακτυλικά αποτυπώματα από τις «δικές μας» πινακίδες της Κνωσού και της Πύλου τα ξεπερνούν σε ηλικία, ενώ το παλαιότερο δείγμα του είδους ανάγεται στην Παλαιολιθική Εποχή και στους Νεάντερταλ. Με τις σύγχρονες τεχνολογίες τόσο ο εντοπισμός όσο και η ανάλυση των αρχαίων δακτυλικών αποτυπωμάτων βελτιώνονται διαρκώς αποκαλύπτοντας στους επιστήμονες χρήσιμες πληροφορίες ή και απλώς ανθρώπινες στιγμές του παρελθόντος.

Τι γλυκά έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες

ΣΤΑΙΤΙΤΑΣ, αρχαίες τηγανίτες με μέλι, τυρί και σουσάμι

Απλές τηγανίτες με αλεύρι και νερό, πασπαλισμένο με τυρί και μέλι. Από τα πρώτα γλυκά των ανθρώπων, λόγω της απλότητάς του, φτιαχνόταν και από τους αρχαίους Έλληνες. Παρασκεύασμα με ζύμη από σταρένιο αλεύρι και μέλι. Το αναφέρει ο Επίχαρμος στο "Γάμο της Ήβας": το κουρκούτι χύνεται στο τηγάνι και μετά προσθέτουμε μέλι,  σουσάμι και τυρί, όπως λέει ο Ιατροκλής.

Βρέθηκε στο Ιράκ η χαμένη πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Η αρχαία πόλη του Καλάτγκα Ντάρμπαντ βρίσκεται στο τριγωνικό κομμάτι γης δεξιά από τη γέφυρα, όπως έδειξαν οι φωτογραφίες του drone.
Μια πόλη που πιστεύεται ότι είχε ιδρυθεί από τον μακεδόνα στρατηλάτη και ήταν χαμένη για περισσότερα από 2.000 χρόνια αποκαλύφθηκε στα σταροχώραφα του Ιρακ με τη βοήθεια drone.

Το Καλάτγκα Ντάρμπαντ (Qalatga Darband) ήταν ένας άγνωστος, μέχρι πρότινος, οχυρωμένος οικισμός στο βόρειο Ιράκ όπου ήκμασε το εμπόριο κρασιού. Ιστορικά δεν είχε καταγραφεί μέχρι που τα ερείπιά του ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους του Βρετανικού Μουσείου με τη βοήθεια drones.

Επανήλθε στην Τουρκία η σαρκοφάγος του Ηρακλή

Επέστρεψε στην Τουρκία η σαρκοφάγος του Ηρακλή, η οποία είχε κλαπεί κατά την δεκαετία του '60 από την περιοχή της αρχαίας Πέργης, κατά την διάρκεια παράνομης ανασκαφής και είχε μεταφερθεί στο εξωτερικό. 

Τελικά, το 2010, κατά την διάρκεια ελέγχου σε αποθήκη του αεροδρομίου της Ζυρίχης, οι ελβετικές αρχές εντόπισαν και κατέσχεσαν το αρχαιολογικό αυτό εύρημα.

Ο Γενικός εισαγγελέας της Γενεύης αποφάσισε το 2015 την επιστροφή της Σαρκοφάγου στην Τουρκία. Η επίσημη απόφαση πάρθηκε τον Μάιο του 2016.

Χρυσά νομίσματα της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας «Βυζάντινά» βρέθηκαν σε έναν Κινέζικο τάφο ηλικίας 1.500 ετών.

Δύο χρυσά νομίσματα της αυτοκρατορίας της Ανατολικής Ρώμης βρέθηκαν σε έναν κινέζο τάφο ηλικίας 1.500 χρόνων στην Xian City της Βορειοδυτικής Κίνας, δήλωσε την Πέμπτη το Επαρχιακό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Shaanxi (SPIA).

Επιστήμονες ανακάλυψαν ξεχασμένες γλώσσες από την εποχή του Μεσαίωνα σε αρχαία χειρόγραφα

Γλώσσες και διαλέκτους που είχαν χρησιμοποιηθεί τελευταία φορά την περίοδο του Μεσαίωνα έφεραν στο φως επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν με μία καινούρια μέθοδο μια σειρά από αρχαία χειρόγραφα που βρέθηκαν σε μια από τις παλαιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, που βρίσκεται σε μοναστήρι στην Αίγυπτο.

Ψάχνοντας στα αρχεία της βιβλιοθήκης, εντός της μονής της Αγίας Αικατερίνης στη χερσόνησο Σινά, βρήκαν έγγραφα που περιλαμβάνουν εξαιρετικά σπάνιες γλώσσες μέχρι και 1500 ετών, όπως τα αλβανικά του Καυκάσου. Κι όλα αυτά, μέσω μιας νέας μεθόδου που αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες, η οποία τους επιτρέπει να δουν πίσω από το κρυπτογραφημένο κείμενο, εγκαινιάζοντας έτσι αυτό που ονομάζουν «νέα χρυσή εποχή της ανακάλυψης».