Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Λευκός Πύργος

Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης είναι οχυρωματικό έργο οθωμανικής κατασκευής του 15ου αιώνα (χτίστηκε πιθανόν μεταξύ 1450-70). Σήμερα θεωρείται χαρακτηριστικό μνημείο της Θεσσαλονίκης και είναι ό,τι έχει σωθεί από την κατεδαφισμένη οθωμανική οχύρωση της πόλης. Η σημερινή μορφή του πύργου αντικατέστησε βυζαντινή οχύρωση του 12ου αιώνα, για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως κατάλυμα φρουράς Γενιτσάρων και ως φυλακή θανατοποινιτών. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και είναι ένα από τα πιο γνωστά κτίσματα-σύμβολα πόλεων στην Ελλάδα. Έχει 6 ορόφους, 34 μέτρα ύψος και 70 μέτρα περίμετρο.

Μύθοι σχετικοί με τις Δρακολίμνες

Υπάρχουν τρεις Δρακολίμνες: του Σμόλικα, της Τύμφης (Γκαμήλα) και του Γράμμου.

Σύμφωνα με ένα μύθο, στις Δρακολίμνες του Σμόλικα και της Τύμφης ζούσαν δύο Δράκοι. Οι Δράκοι είχαν έχθρα μεταξύ τους και κάθε φορά που αγρίευαν πετούσαν ο ένας στον άλλο πέτρες. Ο μύθος εξηγεί, σύμφωνα με τους ντόπιους, το γιατί οι όχθες της Δρακολίμνης του Σμόλικα έχουν άσπρο χρώμα με διάσπαρτες μαύρες πέτρες και οι όχθες της λίμνης της Τύμφης έχουν μαύρο χρώμα με διάσπαρτες άσπρες πέτρες.

Τι είπε ο Υπολοχαγός του Έβρου στον Καραμανλή και τον ψάρωσε ;

Μία απίστευτη απάντηση για Πολιτικούς  στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή έδωσε   ο νεαρός υπολοχαγός που τον ξενάγησε στο Φυλάκιο και στη γέφυρα του Πυθίου.
Στην ερώτηση «πώς είναι το ηθικό των ανδρών της Μονάδος  εδώ στα Σύνορα του Έβρου;» Ο νεαρός Αξιωματικός  απάντησε με φυσικότητα

Μα τι ειναι τελος παντων αυτα τα Orbs;

Εμφανίζονται στις φωτογραφίες όλο και συχνότερα. Είναι οντότητες ή απλά σκόνη στο φακό;
Την πρώτη φορά που άκουσα για τα orbs ήταν από τον φίλο μου τον Παύλο. Τότε βέβαια δεν ήξερα ότι τα έλεγαν orbs, ούτε κι εκείνος άλλωστε. Η αναπάντεχη συνάντησή του μαζί τους συνέβη μια καλοκαιρινή νύχτα στη Σαντορίνη. Η ώρα ήταν περασμένη. Κόντευε να χαράξει. Ο Παύλος με τη Δέσποινα επέστρεφαν από τη νυχτερινή τους διασκέδαση με τα πόδια περνώντας μέσα από κάτι αμπέλια για να κόψουν δρόμο. Σε κάποιο σημείο σταμάτησαν θαυμάζοντας από ψηλά τη νυχτερινή θέα. Και τότε συνέβη κάτι παράξενο. « Ξαφνικά» διηγείται ο Παύλος « γέμισε ο κόσμος από ημιδιάφανες φωτεινές σφαίρες που εμφανίστηκαν από το πουθενά και έμοιαζαν κάπως σαν σαπουνόφουσκες.

Θρίλερ με εισβολή Drone στην Ικαρία: Κατέγραφε στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Ποιες ενέργειες έγιναν; Καταρρίφθηκε το drone ή του επιτρέψαμε να καταγράφει και να μεταδίδει πληροφορίες εν μέσω της άσκησης Efes-2018; 
Τα περιστατικά με εισβολές drones πληθαίνουν. Κάτι πολύ άσχημο πλησιάζει.