Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Νέες ταυτότητες: Τι πρέπει να γνωρίζετε – Τέλος του χρόνου ξεκινά η διαδικασία για το τσιπάρισμα

«Αποφασισμένο» είναι πλέον το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να ξεκινήσει η διαδικασία η οποία αφορά την αντικατάσταση των παλαιών ταυτοτήτων με νέες, που θα πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας.
Μετά από αρκετά χρόνια, το τελικό κείμενο της προκήρυξης θα είναι έτοιμο μέσα στις επόμενες μέρες, σύμφωνα με δηλώσεις αρμόδιων στελεχών στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» και αμέσως μετά θα κληθούν για διαπραγματεύσεις και προσφορές οι 7-8 από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως με εξειδίκευση στη μαζική έκδοση διαβατηρίων και ταυτοτήτων.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου εγγράφου, όπως και το οικονομικό σκέλος του έργου έχουν ήδη καθοριστεί. «Μένει να προσδιοριστούν τα κριτήρια επιλογής του αναδόχου και αμέσως μετά θα ζητήσουμε από τις μεγάλες εταιρείες του “χώρου” να καταθέσουν προσφορές» δήλωσε αξιωματούχος στην «Καθημερινή».

Για πρώτη φορά βρέθηκαν ενδείξεις εξωπλανητών σε άλλο γαλαξία!

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί χιλιάδες εξωπλανήτες, αλλά όλοι στο δικό μας γαλαξία. Τώρα, για πρώτη φορά, αμερικανοί αστροφυσικοί ανακοίνωσαν ότι έχουν τις πρώτες ενδείξεις για εξωπλανήτες σε έναν άλλο γαλαξία και μάλιστα μακρινό.
Αν και προς το παρόν δεν είναι δυνατό να μιλά κανείς για πραγματική ανακάλυψη – έστω και έμμεση- του πρώτου συγκεκριμένου εξωγαλαξιακού εξωπλανήτη, πρόκειται για ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, με επικεφαλής τον καθηγητή Σινίου Ντάι του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «Astrophysical Journal Letters», χρησιμοποίησαν την τεχνική του «μικροφακού κβάζαρ» για αναλύσουν με τη βοήθεια υπερυπολογιστή στοιχεία που έχει συλλέξει το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ Chandra της NASA.

Ανακαλύφθηκε τάφος ιέρειας ηλικίας 4.400 ετών στην Αίγυπτο

Αιγύπτιοι Αρχαιολόγοι παρουσίασαν έναν τάφο ηλικίας 4.400 ετών ο οποίος ανήκει σε μια ιέρεια και ανακαλύφθηκε κοντά στις διάσημες πυραμίδες της Γκίζας, έξω από το Κάιρο, ανακοίνωσε το Σάββατο το αιγυπτιακό υπουργείο Αρχαιοτήτων.
Ο τάφος βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Νεκρόπολης της Γκίζας, που αποτελείται από ένα μεγάλο συγκρότημα αρχαίων μνημείων μεταξύ των οποίων και οι πυραμίδες, αλλά και η Σφίγγα.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο τάφος ανήκει σε μια ιέρεια της αιγυπτιακής θεάς της γονιμότητας Άθωρ, γνωστή με το όνομα Χετπέτ, η οποία είχε στενές σχέσεις με τους Αιγύπτιους βασιλείς της 5ης Δυναστείας.

Αυτή είναι η μυστική πυρηνική βάση που αποκαλύπτεται με το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία (φωτό)

Ένα διπλωματικό θρίλερ στα «προσεχώς» των επόμενων δεκαετιών «ψήνεται» όσο βαθαίνει η υπερθέρμανση του πλανήτη με εμπλεκόμενες χώρες τη Δανία, τη Γροιλανδία και κυρίως τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με επιστήμονες που διεξήγαγαν σχετική έρευνα, μια μυστική εγκαταλειμμένη πυρηνική βάση που είχε κατασκευαστεί στο εσωτερικό των πάγων στην Γροιλανδία πρόκειται να «αναδυθεί» εξαιτίας του λιωσίματος των πάγων από την υπερθέρμανση της Γης.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, πολλοί τόνοι τοξικών αποβλήτων αναμένεται να διαχυθούν στη θάλασσα αν ο πάγος συνεχίσει να λιώνει γύρω από το Camp Century, μια ερευνητική εγκατάσταση που κατασκεύασαν οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ κατά τον Ψυχρό Πόλεμο το 1959. Η εγκατάσταση λειτούργησε μέχρι το 1967.