Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Ενενήντα χρόνια από την ανακάλυψη του τάφου του Τουτανκχαμών

«Βλέπω υπέροχα πράγματα» ήταν οι πρώτες λέξεις


Ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ μπροστά στη μούμια του Τουτανκχαμών
 Ενενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μεγάλη ανακάλυψη στην Αίγυπτο του τάφου του Τουτανκχαμών από τον βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ. Ενα σπουδαίο εύρημα που έκανε τον ίδιο διάσημο και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά πλουσιότερη. Γιατί η αποκάλυψη του τάφου, που είχε παραμείνει ασύλητος για περισσότερα από 3.000 χρόνια έφερε για πρώτη φορά στο φως την τελευταία κατοικία ενός Φαραώ με όλους τους θησαυρούς που τον συνόδευαν.
Η ανακάλυψη όμως δεν έγινε τυχαία, το αντίθετο σημειώνουν σήμερα οι αρχαιολόγοι, καθώς ο Κάρτερ βρισκόταν στην Αίγυπτο από 17 χρονών προκειμένου να βοηθήσει στην ανασκαφή και καταγραφή αιγυπτιακών αρχαιοτήτων. «Ο Κάρτερ είχε εργαστεί σκληρά στην Αίγυπτο. Ηξερε τους λόφους, ήξερε τα μονοπάτια, ήξερε τι θα συμβεί όταν βροχοπτώσεις έπληξαν την περιοχή, μπορούσε να εντοπίσει τις πιο πιθανές τοποθεσίες όπου βρίσκονταν θαμμένοι οι τάφοι», λέει ο αιγυπτιολόγος του Πανεπιστημίου Γιέιλ Τζον Ντάρνελ.

Socratea exorrhiza: Ο «φοίνικας που περπατάει»


Αν και ο τρόπος με τον οποίο μετακινείται δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως, η λειτουργία του αυτή...

Ο «φοίνικας που περπατάει» ή αλλιώς Socratea exorrhiza, όπως είναι και η επιστημονική του ονομασία, είναι ένα φυτό που έχει μια περίεργη ιδιότητα: καθώς αναπτύσσεται, μετακινείται, αλλάζοντας θέση.
Αν και ο τρόπος με τον οποίο μετακινείται δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως, η λειτουργία του αυτή, οφείλεται στις ρίζες-ξυλοπόδαρα τα οποία δημιουργεί.
Σύμφωνα με μία θεωρία, όταν ένα άλλο δέντρο πέσει πάνω στον φοίνικα, τότε δημιουργεί καινούργιες ρίζες λίγο μακρύτερα από το αρχικό  σημείο που μεγάλωσε, «εγκαταλείπει» τις αρχικές του, και μετακινείται στις καινούργιες.

ΤΑ ΦΡΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Όταν οι Bενετσιάνοι απόκτησαν την Kέρκυρα, ξεκίνησαν μεγάλα έργα οχύρωσης προσπαθώντας να διασφαλίσουν την κτήση τους από τους συνεχώς αυξανόμενους επιδρομείς (ιδίως Tούρκους). Mέσα σε τρείς αιώνες κατασκευάσθηκαν φρούρια, τείχη και υπόγειες στοές, που εν μέρει διασώζονται. Eκτός των οχυρώσεων οι Eνετοί καλλώπισαν την πόλη με κτίρια που ως σήμερα γοητεύουν τα μάτια των περαστικών και γεμίζουν τα φιλμς των φωτογράφων. Oι Γάλλοι και οι Άγγλοι που συνέχισαν την κατοχή, διατήρησαν τα κτίρια προσθέτοντας δικής τους τεχνοτροπίας κτίσματα με αποτέλεσμα η σημερινή Kέρκυρα να επιδεικνύει οικιστική παράδοση έξι αιώνων. Τα δύο φρούρια ενώνονταν με δύο σειρές τειχών, εντός των οποίων ζούσε ασφαλής η πόλη. Tα Bόρεια παραλιακά τείχη ήταν “μουράγια”, ονομασία που έχει επικρατήσει στην περιοχή όπου σήμερα σώζονται τμήματά τους. Tα νότια τείχη ξεκινούσαν από το Παλιό Φρούριο και περνώντας από το Aκταίο, το N.A.O.K., το άγαλμα του Kαποδίστρια, το Φοίνικα, το Γυμναστήριο και τη Λαϊκή Aγορά κατέληγαν στο Nέο.

Εξιχνιάζεται η δολοφονία του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου 813 χρόνια μετά


Ειδικοί ερευνητές εξετάζουν μικροσκοπικό δείγμα του DNA από την καρδιά του επιβλητικού βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδου Α' και σε 100 μέρες περίπου θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν ποιός -κι ενδεχομένως γιατί- τον δολοφόνησε μετά τη μάχη της Ακουϊτανίας στη Νοτιοδυτική Γαλλία.
«Είναι μια πρωτόγνωρη πρόκληση για τα ιατροδικαστικά και ιστορικά δεδομένα. Προσπαθούμε να βγάλουμε τον μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών από το μικρότερο δυνατό δείγμα. Οι αρχικές εξετάσεις στο λείψανο του βασιλιά, όμως, αποκάλυψαν την ύπαρξη ανθρώπινων κυττάρων καθώς και διάφορα στοιχεία -φυτικά, ορυκτά, μέταλλα- που μπορούν πραγματικά να μας οδηγήσουν σε μια ιστορική γνωμάτευση», δηλώνει ενθουσιασμένος ο επικεφαλής των ερευνών Φιλίπ Σαρλιέρ.

Το μυστήριο γύρω από τις συνθήκες θανάτου του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου παραμένει άλυτο οκτώ αιώνες τώρα.