Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Κινδυνεύουν με εξαφάνιση! Συναγερμός για σοβαρή απειλή στις ελληνικές θάλασσες

Μια νέα σημαντική απειλή καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στις ελληνικές θάλασσες, με κίνδυνο να αφανιστεί άλλο ένα προστατευόμενο θαλάσσιο είδος, η πίννα (Pinna nobilis), η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της καθαρότητας του παράκτιων νερών.
Εκτός από τους καλοφαγάδες, που επιμένουν να την καταναλώνουν αν και είναι παράνομη η αλιεία της, η πίννα, το μεγαλύτερο δίθυρο στη Μεσόγειο που φτάνει ακόμα και τα 1,2 μέτρα σε μήκος, κινδυνεύει και από ένα παράσιτο που εξαπλώνεται ανησυχητικά και στις ελληνικές θάλασσες.
«Η απειλή αφορά στην έξαρση του παράσιτου Haplosporidum pinnae, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ακτές της Ισπανίας το 2016 και έχει ήδη εξαλείψει ολόκληρους πληθυσμούς πίνας στη δυτική Μεσόγειο. Στις ελληνικές θάλασσες η μαζική θνησιμότητα πληθυσμών πίννας ξεκίνησε να παρατηρείται το φετινό καλοκαίρι. Σε περιοχές του βορείου Αιγαίου, έχει ήδη αφανιστεί το

15 τουρκικές παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο

Σε 15 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν την Τετάρτη τουρκικά αεροσκάφη σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Τα τέσσερα συνολικά αεροσκάφη (δύο F-16 τα οποία πετούσαν σε σχηματισμό, ένα CN-235 και ένα

Διάστημα: Τα ισχυρά μαγνητικά πεδία «ανάβουν τις μηχανές» στις Μαύρες Τρύπες

Πώς μέσα από τη γνώση για την ενεργοποίηση του μεγάλου φαινομένου μπορεί ο άνθρωπος να κατακτήσει το Διάστημα - Οι πολύτιμες διαπιστώσεις του Στρατοσφαιρικού Παρατηρητηρίου για την Υπέρυθρη Αστρονομία
Μαύρες Τρύπες... Το μεγάλο μυστήριο του Διαστήματος, αλλά και η μεγάλη «βιβλιοθήκη» στην οποία περιέχονται -πιθανόν- τα μυστικά του Σύμπαντος. Χιλιάδες ερωτηματικά περιβάλλουν το πιο «σκοτεινό», αλλά συνάμα και πιο εντυπωσιακό φαινόμενο στο Διάστημα, καθώς οι επιστήμονες εξετάζουν διάφορα σενάρια, όπως η διασύνδεση μέσω μίας Μαύρης Τρύπας διαφορετικών σημείων μέσα σε έναν Γαλαξία, αλλά τη μεταφορά υλικών που συνθέτουν ένα ηλιακό σύστημα, ή ακόμη και ολόκληρους Γαλαξίες, σε μία πιο μεγάλη διάσταση. Καθώς η έρευνα των αστροφυσικών ακολουθεί τη διαδρομή της στο σκοτεινό Διάστημα, η τελευταία διαπίστωση ότι οι Μαύρες Τρύπες

Αιχμαλώτισαν κροκόδειλο-«γίγαντα» στη Σρι Λάνκα: Ζύγιζε ένα τόνο κι είχε μήκος 5,5 μέτρα

Έκπληκτοι οι κάτοικοι ενός χωριού της Σρι Λάνκα διαπίστωσαν την παρουσία ενός πελώριου εγκλωβισμένου κροκόδειλου μέσα σε παρακείμενο αρδευτικό κανάλι κι αμέσως ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την ασφαλή απομάκρυνσή του.
Εικόνες που κόβουν την ανάσα καταγράφηκαν σε χωριό της Σρι Λάνκα, όταν οι χωρικοί εντόπισαν έναν κροκόδειλο γίγαντα, μήκους 5,5 μέτρων, εγκλωβισμένο μέσα σε ένα μικρό αρδευτικό κανάλι, χωρίς να έχει την δυνατότητα να μετακινηθεί και να διαφύγει.

Στο φως η Νότια Παλαίστρα στην Ερέτρια 101 χρόνια μετά τον πρώτο εντοπισμό της

Πρόκειται για δημόσιο κτήριο που ήταν σε χρήση για γυμνικούς σκοπούς, το οποίο αποκαλύφτηκε το 1917 - Η  τοιχοποιία και το κεραμικό υλικό υποδηλώνουν μια χρονολόγηση στην κλασική εποχή,  πριν από τις αρχές του 4ου αι. π.Χ

Εκατόν ένα χρόνια μετά τον πρώτο εντοπισμό της, η αρχαιολογική σκαπάνη επανήλθε στη Νότια Παλαίστρα στην Ερέτρια.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, από τις 23 Αυγούστου έως και τις 7 Σεπτεμβρίου 2018, η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα (ΕΑΣ) διεξήγαγε ανασκαφές στη Νότια Παλαίστρα της Ερέτριας, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Καρλ Ρέμπερ (Karl Reber), διευθυντή της ΕΑΣ, καθώς και των μελών της ΕΑΣ, Geoffroy Luisoni και Guy Ackermann, και υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας και συγκεκριμένα της διευθύντριας, Αγγελικής Σίμωσι, και του αρχαιολόγου, Κώστα Μπουκάρα.

Κάθοδο ψυχρής εισβολής στην Ελλάδα δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα – Έρχεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού

Ραγδαία επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς η περίοδος της… ζέστης που ταλαιπωρεί ολόκληρη την Ευρώπη, αναμένεται να δώσει τη θέση της στην πρώτη σοβαρή ψυχρή εισβολή, που όλα δείχνουν πως θα φτάσει και στην Ελλάδα.
Μάλιστα, τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία δείχνουν τον πολικής προέλευσης αεροχείμαρρο να φέρνει εξαιρετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες μέχρι και στα πεδινά τμήματα της Ελλάδας, ενώ όλα δείχνουν ότι αυτή η κακοκαιρία θα προκαλέσει και τις πρώτες σοβαρές χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα της χώρας.
Βέβαια, καθώς ακόμα απομένουν περίπου δέκα μέρες μέχρι την εκδήλωση του φαινομένου, θα πρέπει να τονιστεί πως τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν τα επόμενα 24ωρα.

Στεφανοβίκειο: Έρχονται τα 40 αμερικανικά Apache και Black Hawk

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, άμεσα αναμένεται να προσγειωθούν στο Στεφανοβίκειο και θα σταθμεύουν στην 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού 40 αμερικανικά ελικόπτερα τύπου Apache και Black Hawk. Σε πρώτη φάση θα συμμετέχουν σε στρατιωτική άσκηση στον Όλυμπο και αργότερα σε κοινές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και άλλες στρατιωτικές δράσεις. Η συντήρησή τους θα γίνεται στην 1η ΤΑΞΑΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, η πρώτη άσκηση ονομάζεται «Combat Aviation Brigade», της οποίας έχουν ξεκινήσει όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες, ώστε από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, με κορύφωση τον Νοέμβριο, να μετασταθμεύσουν στην 1η ΤΑΞΑΣ τα αμερικανικά ελικόπτερα με τα πληρώματά τους και τους τεχνικούς εδάφους, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον έως τα τέλη Φεβρουαρίου ίσως και περισσότερο).

Περίεργη παράνομη τουρκική NAVTEX νότια της Ικαρίας για ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής

Με την άφιξη του Μπαρμπαρός να ανοίγει τον πρώτο κύκλο ανησυχίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα επιχειρεί με νέα Navtex να στήσει ακόμη ένα σκηνικό έντασης, στο Αιγαίο αυτή τη φορά, όπως άλλωστε είθισται.
Σύμφωνα με την ναυτική οδηγία που εξέπεμψε ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης , δεσμεύεται παράνομα περιοχή νότια της Ικαρίας, από μεθαύριο Παρασκευή έως την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου τουρκικό πολεμικό πλοίο να ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή.

Με «ταξιδιωτική οδηγία» απαντά η Ρωσική Εκκλησία για το «εμπάργκο» επισκέψεων στο Άγιο Όρος!

Μετά την διακοπή κοινωνίας μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκτός από τον κλήρο, Ρώσοι προσκυνητές έλαβαν συστάσεις για τις επισκέψεις τους στο Άγιον Όρος.
Συγκεκριμένα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία απαγόρευσε στους Ρώσους προσκυνητές να εξομολογούνται και να μεταλαμβάνουν των Αχράντων μυστηρίων στο Άγιον Όρος, το οποίο υπάγεται στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Το Άγιον Όρος είναι ο αγαπημένος προορισμός για Ρώσους Αξιωματούχους, Ολιγάρχες, αλλά και δύο φορές για τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με το BBC πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανήσει από το 2005, Ρώσοι επιχειρηματίες για συντήρηση Iερών Mονών, αποκατάσταση δρόμων, κατασκευή παρεκκλησίων, ανακατασκευή καταστραμμένων κτιρίων κτλ.

ΤΩΡΑ: ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ ΤΟ BARBAROS – ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ – ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ – ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟ

Επικίνδυνη κλιμάκωση με φόντο τα ενεργειακά – Οι Τούρκοι κινούνται προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα – Σε ετοιμότητα το Πολεμικό μας Ναυτικό
Με τη «φωτιά» φαίνεται πως παίζει η Τουρκία, με τον Ερντογάν να έχει στείλει το ερευνητικό σκάφος Barbaros στο σημείο όπου εφάπτονται η ελληνική, η κυπριακή και η αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα.

Ακολουθώντας το γεωτρύπανο «Πορθητής» που απέπλευσε από την Αττάλεια, η Άγκυρα κάνει την «επόμενη κίνηση» που όλοι ανέμεναν: Να προκαλέσει το Πολεμικό μας Ναυτικό εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η Τουρκία με παράτυπη οδηγία προς ναυτιλωμένους δέσμευσε την περιοχή έκτασης 44.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων η οποία θα τεθεί σε ισχύ από αύριο 18 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως την 1η Φεβρουαρίου 2019.

ΕΚΤΑΚΤΟ! ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών στον Αλέξη Τσίπρα.
Αιτία η μη κάλυψή του από τον πρωθυπουργό στην αντιπαράθεσή του από τον Πάνο Καμμένο στο χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Κοτζιάς σύμφωνα με πληροφορίες άφησε αιχμές για τον πρωθυπουργό και μίλησε με σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον Πάνο Καμμένο σε στενούς συνεργάτες του - Η πρωινή συνέντευξη Τζανακόπουλου έπαιξε κρίσιμο ρόλο για να πάρει την απόφαση να παραιτηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών - Ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών -
Νίκος Κοτζιάς τέλος από την κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό. Ο υπουργός Εξωτερικών κατέληξε στην απόφαση να υποβάλει την παραίτησή του γιατί θεωρεί ότι δεν τον κάλυψε ο πρωθυπουργός στις βαριές κατηγορίες του Πάνου Καμμένου περί κακοδιαχείρισης των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοτζιάς άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι στήριξε τον λαϊκιστή υπουργό του. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή.