Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Πόσο σημαντική είναι η ανακάλυψη της σπηλιάς που «έκρυβε» Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας

Ενθουσιασμό έχει σκορπίσει στις τάξεις των αρχαιολόγων, των ερευνητών και των ιστορικών, η είδηση για την ανακάλυψη της σπηλιάς στην περιοχή του Κουμράν στο σημερινό Ισραήλ, που φιλοξενούσε κάποτε Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας και η οποία συλήθηκε μάλλον από Βεδουίνους τη δεκαετία του 1950.

Όπως έκανε γνωστό ο αρχαιολόγος Δρ. Όρεν Γκάτφελντ, ένας από τους επικεφαλής των ερευνών, στην ιστοσελίδα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, «πρόκειται για μια από τις πιο εντυπωσιακές αρχαιολογικές ανακαλύψεις και η πιο σημαντική, τα τελευταία 60 χρόνια, στις σπηλιές του Κουμράν».

Τα απερίγραπτα μυστικά που κρύβουν οι μούμιες στα ταριχευμένα σπλάχνα τους

Οι μούμιες είναι πραγματικά εντυπωσιακές, καθώς ενσαρκώνουν όλο το μυστήριο και την περιέργεια για τους άγνωστους πολιτισμούς του παρελθόντος και τα ιδιαίτερα χρονικά τους.
Η ανθρωπότητα συνεχίσει να μαγεύεται με τα ταριχευμένα πτώματα, καθώς πλουτίζουν την ιστορική και αρχαιολογική μας γνώση για το παρελθόν, αν και συχνά πυκνά κρύβουν ανατρεπτικά δεδομένα μέσα στις σαρκοφάγους τους.
Κι αν η ίδια η μούμια αποτελεί από μόνη της αξιοσημείωτη ανακάλυψη, φανταστείτε τι γίνεται όταν κρύβει στα σπλάχνα της αυτά…

Πώς πήρε το όνομα της η Αυστραλία;

Ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε στην Αυστραλία, είναι ο Ολλανδός Βίλεμ Γιανσον το 1606. Η προέλευση όμως του ονόματος της, ξεκινά πολλούς αιώνες πριν, όταν οι Ευρωπαίοι αγνοούσαν το τι υπάρχει νοτιότερα της Ερήμου Σαχάρα. Από τον 4ο αιώνα π.Χ, ο Αριστοτέλης, στο σύγγραμμα του Μετεορολογικά, αναφέρεται υποθετικά σε μία μεγάλη άγνωστη ήπειρο που υπάρχει στο νότιο άκρο του κόσμου και το μέγεθος της είναι ανάλογο με του τότε γνωστού κόσμου.

Ιππαλος: Η Πρώτη Περιγραφή των Μουσώνων και η Πρώτη Πλέυση προς την Ινδία μέσω της Ανοιχτής Θάλασσας.

Μετά τον Εύδοξο, ένας ακόμα Έλληνας θαλασσοπόρος εμφανίζεται κατά τον 1ο αιώνα π.Χ. κατά την Ελληνιστική Περίοδο της Αιγύπτου. Αυτός, είναι ο Ιππαλος. Ο Ιππαλος, ήταν πλοίαρχος ο οποίος έκανε εμπορικά ταξίδια από την Ερυθρά Θάλασσα προς την Αραβική Χερσόνησο, μέχρι και τις ακτές της Ινδίας. Είχε χαρτογραφήσει τις περιοχές που ταξίδευε παρατηρώντας και τα καιρικά φαινόμενα. Ένα από αυτά τα φαινόμενα ήταν και οι περιοδικοί άνεμοι του Ινδικού Ωκεανού, γνωστοί σήμερα ως Μουσώνες, οι οποίοι τότε ήταν άγνωστοι στους λαούς της Μεσογείου.

Τεσσαρακοντήρης: Το «Αεροπλανοφόρο» της Αρχαιότητας

Απεικόνιση μιας τεσσαρακοντήρους κατά την άποψη του L. Casson.
Οι Διάδοχοι και οι Επίγονοι τους, ναυπήγησαν στόλους αποτελούμενους από πολυάριθμες πολυήρεις, φτάνοντας μέχρι την κατασκευή κολοσσιαίων σκαφών όπως η εικοσήρης και η τεσσαρακοντήρης.
Όπως θα δούμε, επρόκειτο για πραγματικά πλωτά φρούρια που θύμιζαν αναλογικά τα σύγχρονα θωρηκτά και αεροπλανοφόρα πλοία. Ειδικά η τεσσαρακοντήρης έφερε συνολικό πλήρωμα το οποίο έφθανε τους 6.000 άνδρες, περίπου όσους διαθέτει ένα σύγχρονο αεροπλανοφόρο.
Όπως έχει γίνει σχεδόν αποδεκτό στην επιστημονική κοινότητα, o αριθμός των οριζοντίων σειρών σε μία αρχαία πολυήρη δεν μπορούσε να είναι μεγαλύτερος από τρεις, όπως διαπιστώθηκε από τις πειραματικές απόπειρες των ιταλικών ναυτικών πόλεων της Αναγέννησης (Βενετία, Γένουα, Πίσα κ.α.).Το ίδιο διαπιστώνεται από τα ρωμαϊκά ανάγλυφα τα οποία ποτέ δεν εικονίζουν πλοία με περισσότερες από τρεις οριζόντιες σειρές κουπιών

Η Γερμανία μαζεύει τον χρυσό της! Προς διάλυση η Ευρωζώνη

Η Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανία αποφάσισε να επιταχύνει τον επαναπατρισμό των αποθεμάτων της χρυσού από τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή της.


Τα αποθέματα 3.378 τόνων χρυσού και αξίας 120 δισ. ευρώ είχαν σταλεί για φύλαξη σε ασφαλή καταφύγια στο αποκορύφωμα του ψυχρού πολέμου, μακριά από το βεληνεκές της Μόσχας, αποτελώντας το σύμβολο της γερμανικής οικονομικής ανόδου και τον φύλακα της σταθερότητάς της.
Με την Ευρώπη, όμως, να σκοντάφτει από κρίση σε κρίση, το γερμανικό κοινό ανησυχούσε για τη διατήρηση του χρυσού στο εξωτερικό. Ορισμένοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο μπορεί να χρειασθούν για να στηρίξουν ένα νέο γερμανικό μάρκο, εάν διαλυθεί η Ευρωζώνη.

Ο κομήτης Χόντα πλησιάζει τη Γη και θα είναι ορατός με γυμνό μάτι




Το ερχόμενο Σάββατο ένα πρασινωπό ουράνιο σώμα θα διασχίσει τον ουρανό κοντά στον αστερισμό του Ηρακλή

Ένας ασυνήθιστος κομήτης με πρασινωπή απόχρωση πλησιάζει τη Γη και θα φθάσει στην κοντινότερη απόσταση το Σάββατο, περίπου στα 12 εκατομμύρια χιλιόμετρα, οπότε θα είναι αρκετά φωτεινός για να είναι ορατός ακόμη και με γυμνά μάτια.

Ο κομήτης 45Ρ/Χόντα-Μρκος-Παϊντουσάκοβα (τα ονόματα των τριών αστρονόμων που τον ανακάλυψαν το 1948), ταξιδεύει προς το εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος κάθε πεντέμισι χρόνια περίπου.