Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Σε καραντίνα η μισή Ελλάδα για ελονοσία

 

 

Ποιες περιοχές βρίσκονται υπό επιτήρηση

Σε καραντίνα έχει τεθεί η Ελλάδα για τον φόβο ελονοσίας, ενώ έχει σημάνει συναγερμός στα τμήματα αιμοδοσίας των νοσοκομείων εξαιτίας κρουσμάτων. Γι’ αυτό το λόγο θα συνεχιστεί μέχρι τον Φεβρουάριο ο αποκλεισμός δέκα δήμων της Αττικής και αρκετών της περιφέρειας.
Όπως αναφέρει η Espresso, περιοχές υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται επίσης οι δήμοι Ευρώτα Λακωνίας, Αβδήρων Ξάνθης, Σοφάδων Καρδίτσας, περιοχές στους νομούς Βοιωτίας και Έβρου.

O πλανήτης «Ολιβερ Τουίστ»


O πλανήτης «Ολιβερ Τουίστ»
Καλλιτεχνική απεικόνιση του CFBDSIR2149, του πρώτου «άστεγου» πλανήτη που εντοπίζουν εντόπισαν οι επιστήμονες




Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι υπάρχουν πλανήτες που είναι «ορφανοί» και περιπλανώμενοι στο κρύο και αφιλόξενο διαστρικό κενό. Οι πλανήτες αυτοί δεν ανήκουν σε κάποιο πλανητικό σύστημα και ακολουθούν μια μοναχική ζωή και πορεία κινούμενοι σε ελεύθερη τροχιά στο Διάστημα. Οι ειδικοί τους έχουν ονομάσει «άστεγους» πλανήτες αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν κάποιον. Διεθνής ομάδα ερευνητών τώρα κατόρθωσε να εντοπίσει τον πρώτο ελευθερο πλανήτη. Πρόκειται για τον CFBDSIR2149, ένα γιγάντιο πλανήτη με μέγεθος τέσσερις ως επτά φορές μεγαλύτερο από εκείνο του Δία.

Το Ελ Νίνιο «έψησε» τους Μινωίτες;


Το Ελ Νίνιο «έψησε» τους Μινωίτες;




Πολλοί πολιτισμοί έχουν ανθήσει και ύστερα έχουν μαραθεί στην τόσο μεγάλη ιστορία της Γης αφήνοντας πίσω τους τα ίχνη της παλιάς τους δόξας. Στις περισσότερες περιπτώσεις ξέρουμε τι ήταν εκείνο που προκάλεσε την παρακμή τους, η πτώση ορισμένων όμως εξακολουθεί να καλύπτεται από μυστήριο. Από αυτές τις μυστηριώδεις «εξαφανίσεις» καμία ίσως δεν έχει εξάψει τη φαντασία και την περιέργεια όσο εκείνη του Μινωικού Πολιτισμού ο οποίος «έσβησε» ολοσχερώς από τον χάρτη γύρω στο 1200 π.Χ.. Και αυτό όχι μόνο εδώ, στην Ελλάδα, που υπήρξε ο φυσικός του χώρος, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.