Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Ενας αφρικανός βασιλιάς ο πλουσιότερος άνθρωπος της χιλιετίας.

  Μόνο τρεις ζωντανοί στη λίστα των «25» της ιστοσελίδας Celebrity Net Worth

Ενας αφρικανός βασιλιάς ο πλουσιότερος άνθρωπος της χιλιετίας
Ο αφρικανός βασιλιάς Μάνσα Μούσα Α' υπήρξε ο πλουσιότερος άνθρωπος της χιλιετίας.
Ποια σχέση έχουν ένας σχεδόν άγνωστος βασιλιάς του Μάλι που έζησε τον 14ο αιώνα, ο άνθρωπος που κατασκεύασε στην Αμερική τα πολυκαταστήματα Wal-Mart, ο άντρας που ανακάλυψε τις αγορές μέσω ταχυδρομείου το 1870 και μερικοί ευγενείς που βοήθησαν με την Νορμανδική κατάκτηση της Αγγλίας; Ολοι τους φιγουράρουν στη λίστα της ιστοσελίδας Celebrity Net Worth που υπολογίζει τις περιουσίες των πλούσιων και διάσημων με τους 25 πλουσιότερους ανθρώπους των τελευταίων 1.000 ετών, με περιουσίες που αποτιμώνται συνολικά σε 4,317 τρισεκατομμύρια δολάρια (μετά από αποπληθωρισμό).
Χρησιμοποιώντας πληθωρισμό της τάξης του 2199,6% ετησίως, όπου 100 εκατομμύρια δολάρια το 1913 ισοδυναμούν με 2.299,63 δισεκατομμύρια το 2012, η λίστα περιλαμβάνει μόνο τρεις ζωντανούς, καμία γυναίκα και 14 Αμερικανούς.

Στην κορυφή όλων, βρίσκεται ένας βασιλιάς, ο Μάνσα Μούσα Α', γεννημένος το 1280,  κύριος της αυτοκρατορίας του Μάλι η οποία περιλάμβανε τη σύγχρονη Γκάνα, το Τιμπουκτού και το Μάλι της Δυτικής Αφρικής, ο οποίος φέρεται να είχε προσωπική περιουσία  400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όταν πέθανε, το 1331. 
Δεύτερη στη λίστα είναι η βρετανική οικογένεια Ρόθτσιλντ, τα μέλη της οποίας συγκαταλέγονται και σήμερα στις λίστες των πλουσιότερων του κόσμου, με περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε ορυχεία, τράπεζες, διαχείρισης ιδιωτικών στοιχείων, αγροκτηνοτροφία, κρασιά και φιλανθρωπίες.

Το μυστήριο της αιώνιας νιότης του αστεροειδή Vesta


Ο 4 Vesta, είναι ένας από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς του ηλιακού μας συστήματος, με διάμετρο περίπου 525 χιλιόμετρα. Ανακαλύφθηκε το 1807 και πήρε την ονομασία του από την αντίστοιχη ρωμαϊκή θεότητα με την θεά Εστία. Πρόκειται για τον πιο φωτεινό αστεροειδή ορατό από τη Γη, και από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε σε τροχιά γύρω του το διαστημόπλοιο Dawn της NASA. (Πηγή: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/PSI/Brown)
Τα διάφορα σώματα του ηλιακού μας συστήματος που δεν προστατεύονται από κάποια ατμόσφαιρα, «γερνάνε». Για παράδειγμα, η Σελήνη δέχεται συνεχώς κύματα από κοσμική σκόνη και φορτισμένα ηλιακά σωματίδια. Όμως ο αστεροειδής Vesta μοιάζει να μην επηρεάζεται καθόλου από τέτοια γεγονότα.
Ο 4 Vesta, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, είναι ένας από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς του ηλιακού μας συστήματος, με διάμετρο περίπου 525 χιλιόμετρα. Ανακαλύφθηκε το 1807 και πήρε την ονομασία του από την αντίστοιχη ρωμαϊκή θεότητα με την θεά Εστία. Πρόκειται για τον πιο φωτεινό αστεροειδή ορατό από τη Γη, και από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε σε τροχιά γύρω του το διαστημόπλοιο Dawn της NASA.