Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Δέκα top secrets των Χριστουγέννων


Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή γεμάτη από αγαπημένες παραδόσεις, από τον Άγιο Βασίλη και τους ταράνδους του, μέχρι τα κάλαντα και το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Όλες αυτές οι παραδόσεις από κάπου ξεκίνησαν, ενώ μερικές από αυτές έχουν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες.
1. Ο Άγιος Βασίλης δεν είναι δημιούργημα της Coca Cola
Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη η εικόνα του αγαπημένου Αγίου των παιδιών είναι δημιούργημα της γνωστής εταιρίας αναψυκτικών, η αλήθεια είναι ότι ο Άγιος Βασίλης είναι μια φιγούρα που εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, η εμφάνιση του οποίου διαμορφώθηκε μέσα από περιγραφές συγγραφέων, καλλιτεχνών, ακόμα και ιστορικών. Εικόνες του χοντρούλη, γενειοφόρου γεράκου με την κόκκινη στολή είχαν κάνει την εμφάνισή τους σε περιοδικά, αφίσες και διαφημίσεις πολύ πριν από την απεικόνιση του Αγίου από την Coca Cola.

2. Ο Άγιος Βασίλης έχει το δικό του ταχυδρομικό κώδικα
Κάθε χρόνο ταχυδρομεία σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν χιλιάδες γράμματα που απευθύνονται στον Άγιο Βασίλη. Ειδικά στον Καναδά, τα γράμματα ήταν τόσο πολλά, ώστε κάποιοι υπάλληλοι άρχισαν να απαντούν στα παιδιά, φτιάχνοντας μάλιστα έναν ταχυδρομικό κώδικα ειδικά για χάρη του Αγίου, ο οποίος κάτι μας θυμίζει: H0H 0H0!

3. Ο Άγιος Βασίλης είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου
Το περιοδικό forbes έφτιαξε μια λίστα με τις πλουσιότερες φανταστικές προσωπικότητες, με τον Άγιο Βασίλη να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ξεπερνώντας ακόμα και τον Σκρουτζ Μακ Ντακ.

4. Ο Χριστός δεν γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου
Η Βίβλος δεν αναφέρει πουθενά την ακριβή ημερομηνία γέννησης του Χριστού. Στα πρώτα θεολογικά κείμενα αναφέρονται δεκάδες διαφορετικές ημερομηνίες αναφορικά με τη Γέννηση, όλες την περίοδο από τις 18 Νοεμβρίου, μέχρι και τις 28 Μαρτίου. Η 25 Δεκεμβρίου επιλέχθηκε ως ημερομηνία των Χριστουγέννων τον 4ο αιώνα μ.Χ.

5. Το χριστουγεννιάτικο τραγουδάκι «jingle bells» γράφτηκε αρχικά για την Ημέρα των Ευχαριστιών
Μπορεί να το ακούμε παντού την περίοδο των Χριστουγέννων, ωστόσο στην πραγματικότητα θα έπρεπε να το ακούμε στα τέλη Νοέμβρη, καθώς το «jingle bells» γράφτηκε από το συνθέτη Τζέιμς Λορντ Πιέρποντ τη δεκαετία του 1850 για να παίξει στο κατηχητικό όπου δίδασκε, την Ημέρα των Ευχαριστιών. Τα παιδιά λάτρεψαν αμέσως το τραγούδι και σιγά σιγά άλλαξαν λίγο τα λόγια, ώστε να ταιριάζουν με τα Χριστούγεννα.

6. Ο άνδρας που έγραψε τη μουσική της «Άγιας Νύχτας» ήταν Εβραίος
Μπορεί το τραγούδι να έχει απόλυτα χριστιανικό νόημα, ωστόσο ο συνθέτης Αντολφ Τσαρλς Άνταμς, ο οποίος έγραψε τη μουσική της «Άγιας Νύχτας», ήταν Εβραίος.

7. Ο Τέντι Ρούσβελτ απαγόρευσε το στόλισμα χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Λευκό Οίκο
Μπορεί το άναμμα του δέντρου στο Λευκό Οίκο σήμερα να αποτελεί είδηση, ωστόσο όταν ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τέντι Ρούσβελτ, ο Λευκός Οίκος δεν είχε καν δέντρο. Ο Τέντι έβρισκε την όλη διαδικασία του στολίσματος, καθώς και το ίδιο το δέντρο, ιδιαίτερα εκνευριστικά και απαγόρευσε το στόλισμα του κατά τη διάρκεια της θητείας του. Μάλιστα, λέγεται ότι ο γιος του, Άρτσι, είχε στολίσει κρυφά δέντρο μέσα στη ντουλάπα του, ώστε να μην το βρει ο πατέρας του και το πετάξει.

8. Ο Ιησούς στην πραγματικότητα γεννήθηκε μέσα σε μια σπηλιά
Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά, οι βοσκοί που βοήθησαν την Παναγία να βρει καταφύγιο για να γεννήσει δεν φύλαγαν τα ζώα τους σε στάβλο, αλλά σε μια σπηλιά, πάνω από την οποία έχει χτιστεί η εκκλησία της Γέννησης στη Βηθλεέμ.

9. Τα Χριστούγεννα έγιναν επίσημη γιορτή στις ΗΠΑ το 1870
Μπορεί πολύς κόσμος να θεωρεί ότι η συγκεκριμένη γιορτή έχει τις ρίζες της στους πρώτους αιώνες μ.Χ, ωστόσο στις ΗΠΑ έγινε επίσημη μόλις στις 26 Ιουνίου του 1870, καθώς μέχρι τότε θεωρείτο παγανιστική γιορτή, αντίθετη με τα χριστιανικά ήθη των πουριτανών Αμερικάνων.

10. Οι Ιρλανδοί έχουν συνολικά 13 Άγιους Βασίλιδες, ένας εκ των οποίων απαγάγει παιδιά
Στην ιρλανδική παράδοση δεν υπάρχει ένας, αλλά 13 Άγιοι Βασίλιδες, οι οποίοι είτε δίνουν δώρα στα καλά παιδιά είτε κάνουν φάρσες στα άτακτα. Μάλιστα, υπάρχει και Άγιος Βασίλης για τα πολύ κακά παιδιά, ο οποίος τα απαγάγει για να μάθουν να φέρονται!

Για  την προσπάθεια  μας ζητούμε το ελάχιστο από εσάς. Κάθε φορά που διαβάζετε μια είδηση κάντε απλά ένα κλικ σε μια διαφήμιση. Ευχαριστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: