Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

WSJ: Η λύση για την Ελλάδα είναι οι δύο δραχμές!


Υπάρχει μια λύση για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, υποστηρίζει σε άρθρο της η Wall Street Journal: ένα διπλό νόμισμα για την Ελλάδα και ένας μηχανισμός πολλαπλών συναλλαγματικών ισοτιμιών για την Ευρωζώνη ως σύνολο.
Σύμφωνα με το άρθρο της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας, «κάτι τέτοιο είναι κάτι περίπλοκο αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει».
Όπως υποστηρίζει, υπάρχουν δυο λόγοι για να προχωρήσει κάτι τέτοιο. Ο πρώτος και πιο πιεστικός είναι μια εκτόνωση της κρίσης σε επίπεδο εμπορικών ισοζυγίων αλλά και επαναφορά της ροής κεφαλαίων. Ο δεύτερος είναι να ελεγχθεί ο εκτροχιασμός του πληθωρισμού που συνήθως ακολουθεί μια υποτίμηση νομίσματος.

Το σχέδιο θα λειτουργήσει ως εξής: η Αθήνα θα εισάγει μια δραχμή που θα υπόκειται σε συναλλαγματική διαπραγμάτευση, για τις συναλλαγές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Όλες οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές θα γίνονται σε μια δραχμή Δημοσιονομικού τύπου, ένα νόμισμα που δεν θα υπάρχει σε απτή μορφή αλλά θα ρυθμιστεί σε αυξημένη και σταθερή ισοτιμία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τόσο το ελληνικό κράτος όσο και οι πιστωτές του θα μπορούν να μετατρέπουν το πρώτο νόμισμα, στο δεύτερο οικονομικό μέγεθος για να εξυπηρετηθούν τα χρέη της χώρας σε ευρώ.
ΠΗΓΗ : http://www.antinews.gr
Για  την προσπάθεια  μας ζητούμε το ελάχιστο από εσάς. Κάθε φορά που διαβάζετε μια είδηση κάντε απλά ένα κλικ σε μια διαφήμιση. Ευχαριστούμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: