Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Επαναπατρίστηκε η πολύτιμη Επιγραφή της Γόρτυνας


H Μεγάλη Επιγραφή της Γόρτυνας, η οποία ανακαλύφθηκε το 1884 στην αρχαία Γόρτυνα της Κρήτης από τον Ιταλό αρχαιολόγο Φεντερίκο Άλμπερ, αποτελεί την πρώτη κωδικοποίηση νομικού κειμένου του ευρωπαϊκού πολιτισμού, συντεταγμένου στην ελληνική γλώσσα!

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά επιγραφικά μνημεία, το οποίο αποτελεί δωρεά της νομαρχίας της ιταλικής Περιφέρειας του Τρέντο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και από σήμερα βρίσκεται εντοιχισμένη σε κοιλότητα του τοιχώματος έξω από την αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου της Βουλής.


Ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, κατά την εκδήλωση παρουσίασης του έργου, συνεχάρη τους συντελεστές της πρωτοβουλίας εστιάζοντας στην σημασία των παραδοσιακά άριστων και διαχρονικά στενών πολιτισμικών σχέσεων ανάμεσα στον ελληνικό και τον ιταλικό λαό, δηλώνοντας:

«Το σημαντικό αυτό μνημείο του αρχαίου –και ταυτόχρονα του ευρωπαϊκού– νομικού πολιτισμού αποτελεί πολύτιμη πηγή γνώσης για τις αρχές δικαίου, τον τρόπο νομοθετικής ρύθμισης των ιδιωτικών έννομων σχέσεων, τη μορφή της πολιτειακής οργάνωσης και την έννοια της δικαιοσύνης, στην ισχυρή περιοχή της δωρικής Κρήτης τη χρονική περίοδο από τον 7ο έως και τον 4ο αιώνα π.Χ.».


ΠΗΓΗ :  defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: