Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

CMA: Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η Κύπρος,εκτός Λιστας η Ελλάδα



Ενώ για μια περίοδο η χρεοκοπία συνόδευε την Ελλάδα, έκθεση που συνέταξε η εταιρεία CMA φέρνει τη χώρα μας εκτός του top 10 των χωρών που φέρουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα πτώχευσης.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται πλέον η Κύπρος, ενώ στη δέκατη κατατάσσεται η Ισπανία. Κατά τον τελευταίο χρόνο, η χώρα μας βρισκόταν σταθερά στην κορυφή της κατάταξης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον δεν περιλαμβάνεται καν στις πρώτες 39 θέσεις.

Η έξοδος της Ελλάδας από τη δεκάδα των επισφαλέστερων κρατών για επενδύσεις σε δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, έγινε μετά την επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων (PSI) και την επακόλουθη δημοπράτηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS). Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η Ελλάδα παραμένει ένας επενδυτικός προορισμός με αυξημένους κινδύνους.

Αντίθετα, αρνητικές είναι οι εξελίξεις για την Κύπρο, που πραγματοποιεί την πρώτη της εμφάνιση στο εν λόγω top 10, αντικαθιστώντας μάλιστα την Ελλάδα στην πρώτη θέση.

Στη δέκατη θέση κατατάσσεται η επίσης πρωτοεμφανιζόμενη Ισπανία, γεγονός που καταδεικνύει τους εντεινόμενους φόβους για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας, υπό το «βλέμμα» του σταθερά αυξανόμενου κόστους δανεισμού της. Η Αθροιστική Πιθανότητα Πτώχευσης (CPD) της Κύπρου σε βάθος πενταετίας εκτιμάται στο 63,7%, ενώ ο αντίστοιχος κίνδυνος για την Ισπανία αποτιμάται στο 32,1%.

Στην επίμαχη λίστα βρίσκονται και άλλα δύο υπερχρεωμένα μέλη της Ευρωζώνης. Η Πορτογαλία παραμένει σταθερά στη δεύτερη θέση, πίσω από την Κύπρο, με CPD σε βάθος πενταετίας 60,5%, ενώ η Ιρλανδία κατατάσσεται έβδομη με πιθανότητα πτώχευσης 39,5%.
ΠΗΓΗ : www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: