Εθελοντής δοκιμαστής στο όνομα της επιστήμης!
Οι περισσότεροι από εμάς προτιμούμε να αποφύγουμε μία συνάντηση με τα συνηθισμένα κεντριά μιας μέλισσας ή μιας σφίγγας. Ένας εντομhttp://www.blogger.com/blogger.g?blogID=5821908208516110884#editor/target=post;postID=7977881814483067408ολόγος όμως «δοκίμασε» εκατόν πενήντα τσιμπήματα από διαφορετικά έντομα στο όνομα της επιστήμης, προκειμένου δηλαδή να αξιολογήσει την έντασή τους και τον πόνο που προκαλούν και να τα κατατάξει.Σε πολλά ταξίδια του, ο επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα βρέθηκε να εξερευνά αποικίες εντόμων που με τη σειρά τους δεν πολυχαίρονται με τη παρέμβασή του- και το δείχνουν.
Μπρος στην επιστήμη τι είναι ο πόνος, όμως, σκέφτεται ο Justin Schmidt που αξιοποίησε τις «συναντήσεις» του με το κεντρί εντόμων στο Schmidt Sting Pain Index, έναν κατάλογο με 78 είδη «βαθμολογημένα» από το 1 έως το 4 ανάλογα με την οξύτητα του πόνου που προκαλούν.
Το 2 είναι περίπου ο βαθμός του πόνου που νιώθουμε όταν μας τσιμπήσει μία μέλισσα.
Εκτός από το «βαθμολόγιο» τσιμπημάτων, ο Schmidt έκανε άλλες δύο ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις: Πρώτον, πως όσο πιο επώδυνο ήταν το τσίμπημα τόσο μεγαλύτερη ήταν η επιθετικότητα του είδους. Δεύτερον πως κάποια είδη απελευθέρωναν με το τσίμπημά τους και φερομόνες- ουσία που ειδοποιεί και τα άλλα έντομα να κάνουν το ίδιο, δηλαδή να τσιμπήσουν!
Το ΤΟΡ 10 των τσιμπημάτων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου