Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΜΑΡΙ - 1 ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ




Στις 11 Ιουλίου του 2011 τα ξημερώματα, έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς Κύπρου «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Ζύγι, 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Λεμεσού, έχει ως αποτέλεσμα 13 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 62 να τραυματιστούν, ένας εκ των οποίων πολύ σοβαρά. Όλα ξεκίνησαν, όταν ξέσπασε φωτιά σε 98 εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών, τα οποία κατασχέθηκαν το 2009 από ιρανικό πλοίο και παρέμειναν στη ναυτική βάση, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.
Μετά το τραγικό δυστύχημα, πολλοί Κύπριοι χρήστες του Διαδικτύου άλλαξαν τις εικόνες τους σε κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, με ολόμαυρες εικόνες προς ένδειξη σεβασμού προς τους νεκρούς της έκρηξης. Πένθος επικράτησε στην Κύπρο από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου έως τη Τετάρτη 13 Ιουλίου. Μετά την έκρηξη, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, κρατώντας μαύρα πανό με συνθήματα αιώνιας μνήμης και ζητούσαν τη παραίτηση της κυβέρνησης Χριστρόφια. Ο υπουργός Άμυνας και ο διοικητής της Εθνικής Φρουράς παραιτήθηκαν.


Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι της Κύπρου έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της έκρηξης, καθώς ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του Βασιλικού έχει καταστραφεί τελείως. Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου απώλεσε το 50% της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στις 14 Ιουλίου, στις 10:00 το πρωί, έφθασε στη Λεμεσό ένα πλοίο με δέκα γεννήτριες από το Ισραήλ, με συνολική δυναμικότητα 10 megawatt, ενώ ακολούθησε βοήθεια και από την Ελλάδα.

Δολιοφθορα ;

Ισχυρές ενδείξεις δολιοφθοράς έχει η τραγωδία στη Ναυτική Βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" της Κύπρου και για το λόγο αυτό η Κύπρος ζήτησε από την μητέρα πατρίδα να συνδράμει με ειδικό προσωπικό και μέσα στην έρευνα για τα αίτια της έκρηξης. Όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές περί τις 04.00 τα ξημερώματα και ενώ είχε ξεσπάσει η φωτιά στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, μία φωτιστική φωτοβολίδα εμφανίστηκε επάνω από την βάση, ένδειξη ότι είχε εντοπιστεί ύποπτη κίνηση. Ακομα γίνεται έρευνα για να διαπιστωθεί αν κάποιος από τους ζώντες φρουρούς την εκτόξευσε.
Πάντως υπάρχει και ένα θαύμα στην όλη υπόθεση: Η μονάδα ειδικών δυνάμεων του Ναυτικού, ως έργο Θεού, απουσίαζε από την βάση γιατί βρισκόταν σε άσκηση στην Αγία Νάπα! Αν δεν είχε άσκηση θα είχε εξοντωθεί ολόκληρη, γιατί τα καταλύματά της βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα κοντέϊνερ! Μήπως ήταν και η ΜΥΚ στόχος; Πάντως τα βλήματα ΜΜ-40 Exocet ακόμα αγνοείται αν έχουν καταστραφεί ή αν υφίστανται.
Ο πυρκαγιά που εξερράγη στο διπλανό εργοστάσιο της ΑΗΚ δεν μπορεί να θεωρηθεί ως άμεσα γενεσιουργός αιτία, αφού η απόσταση ήταν μεγάλη.
Το ερώτημα είναι ποιοι και γιατί θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα ολόκληρη την υποδομή του κυπριακού Ναυτικού. Ας μην βιαστούμε να δώσουμε απαντήσεις. Το βέβαιο είναι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν απαντήσεις. Όπως έγινε και στην μεγάλη έκρηξη της αποθήκης πυρομαχικών στην Μαλακάσα τα Χριστούγεννα του 1987, ποτέ δεν βρέθηκε κάποιο στοιχείο. Απλά ότι πιστοποιούσε ότι είχαν αφαιρεθεί τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών από τις αποθήκες της Μαλακάσας και είχε κατευθυνθεί στο Ιράκ για τις ανάγκες του περσοϊρακινού πολέμου, καλύφθηκε πολύ έξυπνα.
Στην σημερινή έκρηξη το επιχειρησιακό ερώτημα είναι τι έχει μείνει ανέπαφο από τη κυπριακή ναυτική υποδομή. Ελάχιστα πράγματα. Ας δούμε τι υλικό είχε πριν την έκρηξη το κυπριακό Ναυτικό:
ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑ ΣΚΑΦΗ
Shaldag  1 Κατασκευής Israel Shipyards. Με σταθεροποιούμενο πυροβόλο των 30 χλστ., και θερμική κάμερα της Rafael.
Esterel 32L   1 «Σαλαμίς». Με στοιχείο ESM για τη σκόπευση των Exocet MM-39.
Rodman 55  2
Vittoria  2 Των ιταλικών ναυπηγείων Cantiere Navale Vittoria. Σύμβαση 17 εκατ. λιρών (2003). 13 Σεπτεμβρίου 2004 στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», επίσημη ένταξη σε υπηρεσία.
«ΠΠ Πλωτάρχης Ελευθέριος Τσομάκης ΠΝ» (Ρ03) και «ΠΠ Πλωτάρχης Νικόλας Γεωργίου ΠΝ» (Ρ04).
«Κερύνεια» P-02 1 Πρώην «A268 Κνωσός».
ΕΠΑΚΤΙΑ ΑΜΥΝΑ
ΜΜ-40 Exocet
Block II 3  Τρεις τετραπλοί εκτοξευτές και 24 βλήματα ΜΜ40 Exocet Block II επί ισάριθμων οχημάτων. Σταδιακά, τα βλήματα υπόκεινται σε πρόγραμμα εργοστασιακής συντήρησης-αναβάθμισης που θα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των βλημάτων κατά 10 έως 12 έτη. Είναι άγωνστο αν επιβίωσαν από την έκρηξη,
 ΠΗΓΗ : www.wikipedia.org , www.defencenet.gr , www.onalert.gr

2 σχόλια:

Burgos είπε...

Ισχύει πως το Ιρανικό κοντεινερ περιείχε "ασημένιες" σφαίρες και αν ναι για ποιο λόγο είχε κατεύθυνση την Συρία ?

CHRISTOS KASTAMONITIS είπε...

Ειναι γνωστο οτι ειχαν οπλισμο τα κοντεινερ απο το Ιραν προς Συρια. Τα αλλα προσεχως μαλλον απο Γεναρη και μετα...