Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Παρακολουθούν τη δραστηριότητα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης


Ερευνητές τοποθέτησαν επιστημονικά όργανα στο βυθό της καλντέρας

Επιστημονικά όργανα τοποθέτησε στο βυθό της καλντέρας της Σαντορίνης μία αποστολή από Έλληνες, Γάλλους και Ισπανούς επιστήμονες, η οποία ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που θα υπάρξει πλέον μία μακρόχρονη μελέτη της πιθανής υποθαλάσσιας ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι ερευνητές, που χρησιμοποίησαν το βαθυσκάφος «Θέτις» και το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα «Max Rover» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίου Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), θέλουν να έχουν μία καλύτερη για το ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Η αποστολή πόντισε ένα μετρητή κλίσης και δύο αισθητήρες υποθαλάσσιας πίεσης για να καταγράψει την πιθανή παραμόρφωση και το «φούσκωμα» του βυθού εξαιτίας ανοδικών κινήσεων του μάγματος και των αερίων κάτω από το βυθό.

Επίσης οι επιστήμονες τοποθέτησαν υποθαλάσσια θερμόμετρα για να καταγράψουν κάθε μεταβολή της θερμοκρασίας στα νερά της καλντέρας.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν σε έξι έως 12 μήνες να πραγματοποιήσουν την επόμενη αποστολή τους προκειμένου να ανασύρουν τα όργανα που πόντισαν και να καταγράψουν τις μετρήσεις τους.

Η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης συνέβη περίπου το 1650 π.Χ., ενώ η πιο πρόσφατη έκρηξη έγινε το 1950. Το 2011 σημειώθηκαν μικροί σεισμοί. 
ΠΗΓΗ : www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: