Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Βρέθηκε άγαλμα φτιαγμένο από μετεωρίτη


Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν ένα βαρύ βουδιστικό άγαλμα ανακάλυψαν, το οποίο εκτιμάται πως είναι φτιαγμένο από μετεωρίτη έπεσε στα σύνορα Σιβηρίας - Μογγολίας πριν από περίπου 10.000 - 20.000 χρόνια.

Ο «Σιδερένιος Άνθρωπος», όπως ονομάστηκε το άγαλμα, απεικονίζει κάποιον βουδιστικό Θεό- πιθανώς τον Βαϊσραβάνα- σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου της Στουτγάρδης.

Το άγαλμα υπολογίζεται πως δημιουργήθηκε μεταξύ του 8ου και του 10ου αιώνα, μάλλον από τον πρωτοβουδιστικό θιβετανικό πολιτισμό των Μπον, ενώ πιστεύεται πως βρέθηκε στη Γερμανία έπειτα από αποστολή του ναζιστή ζωολόγου και εθνολόγου Ερνστ Σέφερ.

Το άγαλμα, που έχει ύψος 24 εκατοστών και βάρος 10,6 κιλών, είναι φτιαγμένο από πολύ σκληρό υλικό το οποίο προέρχεται από μια σπάνια κατηγορία σιδηρούχων διαστημικών πετρωμάτων (τους αταξίτες μετεωρίτες), που επίσης περιέχουν μεγάλη ποσότητα νικελίου.

Η γεωχημική ανάλυση του διαστημικού αγάλματος του «Σιδερένιου Ανθρώπου» έδειξε ότι έχει μεγάλη συγγένεια με πολλούς διαστημικούς βράχους που βρίσκονται στα σιβηρο-μογγολικά σύνορα, στο λεγόμενο μετεωρικό πεδίο Τσίνγκα, όπου από το 1913 μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί τουλάχιστον 250 θραύσματα μετεωριτών ποικίλων μεγεθών.

Είναι όμως η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένα ολόκληρο άγαλμα με... διαστημική προέλευση.
ΠΗΓΗ : www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: