Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

«Ο πιο περίεργος καιρός» στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου



Για τον «πιο περίεργο καιρό» που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα κάνουν λόγο επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφερόμενοι στην απότομη αλλαγή από την ξηρασία της περασμένης άνοιξης στο ιδιαίτερα βροχερό καλοκαίρι.
Ειδικοί από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, τη Μετεωρολογική Υπηρεσία και το Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας, σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, μίλησαν για τα καιρικά φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως είπαν, την πλέον ξηρή άνοιξη εδώ και έναν αιώνα ακολούθησε ο πιο βροχερός Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος στα χρονικά, σε μία ιδιαίτερα απότομη διακύμανση που δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά στο παρελθόν.


Υπογράμμισαν πάντως ότι δεν υπάρχουν σίγουρες ενδείξεις ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. «Τα στοιχεία για τις βροχοπτώσεις δεν καταδεικνύουν κάποια προφανή μακροπρόθεσμη τάση», δήλωσε ο Τέρι Μαρς από το Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας.
Η Σάρα Τζάκσον από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία είπε ότι παρότι υπάρχουν κάποιες υπόνοιες, δεν «μπορούμε να πούμε κατηγορηματικά ότι οι βροχοπτώσεις που είδαμε αυτό το καλοκαίρι αποτελούν επίπτωση της κλιματικής αλλαγής». Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, αν οι θερμοκρασίες αυξηθούν, όπως προβλέπεται, αυτό θα οδηγήσει σε θερμότερες αέριες μάζες, υψηλότερα επίπεδα υγρασίας και περισσότερες βροχές.
Η ίδια διευκρίνισε ότι οι φετινές καιρικές συνθήκες έχουν να κάνουν με τη θερμή φάση στον κύκλο του Ατλαντικού Ωκεανού, που οδηγεί σε ξηρότερους και ψυχρότερους χειμώνες και πιο βροχερά καλοκαίρια για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Από την πλευρά της, η Κριστίν Τάκετ από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, που είναι υπεύθυνη για τα μέτρα αντιμετώπισης της ξηρασίας αλλά και των πλημμυρών, είπε ότι η απότομη διακύμανση φέτος έδειξε την ανάγκη για καλύτερο σχεδιασμό προκειμένου να προστατευτούν τα σπίτια, οι επιχειρήσεις και οι υποδομές.
ΠΗΓΗ : NAYΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Για  την προσπάθεια  μας ζητούμε το ελάχιστο από εσάς. Κάθε φορά που διαβάζετε μια είδηση κάντε απλά ένα κλικ σε μια διαφήμιση. Ευχαριστούμε.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: