Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Tουρκική επίθεση με πυροβολικό στην Συρία - Απαντούν με πυρά οι Σύροι








Πριν από λίγο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία, επιτέθηκε με στρατιωτικά μέσα στην Συρία. Δεν έχει γίνει γνωστό με τι μέσα, αλλά συνεδριάζει η στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ αυτή την στιγμή και μάλλον πρόκειται για κλασική ανταλλαγή πυρών πυροβολικού.

Η Τουρκία είχε προειδοποιήσει τη Συρία ότι θα απαντήσει στρατιωτικά αν δεχόταν πυρά στα σύνορά της. Η προειδοποίηση είχε γίνει πριν λίγες ημέρες μετά από την έκρηξη βλήματος όλμου. Το απόγευμα ένα ακόμη βλήμα εξεράγη σκοτωνοντας πενταμελή οικογένεια, αλλά κανείς φυσικά δεν γνωρίζει από που εκτοξεύθηκε.

Ο Ερντογάν μετά το επεισόδιο έχει ακυρώσει το πρόγραμμά του και οι συσκέψεις ακολουθούν η μία της άλλη, με τους Τούρκους να δηλώνουν ότι "έχουν την ισχύ να προασπίσουν τα σύνορά της".

 
Η πιθανότητα προβοκάτσιας  είναι εξαιρετικά πιθανή, ενώ φυσικά το γεγονός ότι υπάρχει συσσώρευση δυνάμεων στην περιοχή από πλευράς Αγγλογάλλων, ίσως δεν είναι τυχαίο. Επίσης, περίεργη είναι και η σύμπτωση της συσσώρευσης αγγλικών και γαλλικών αεροναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο για ασκήσεις…
Οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες, καθώς οι Σύροι απαντούν στα τουρκικά πυρά πυροβολικού με δικά τους πυρά. Ο τουρκικός Στρατός έπληξε τους στόχους του με πυροβόλα των 155/52 χλστ. Panther (φωτό) και αυτοκινούμενα Μ52Τ των 155 χλστ..

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε στον Τούρκο ΥΠΕΞ πως καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση με όλμους που δέχθηκε η χώρα αυτή στα νοτιοανατολικά της από τη Συρία, με αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε κατοίκων, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.
Ο Ράσμουσεν «συνομίλησε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου και εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη του για το συμβάν», πρόσθεσε η εκπρόσωπός του Οάνα Λουνέσκου. "Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παρακολουθεί από κοντά και με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση", τόνισε η ίδια.
Ο φιλότουρκος γ.γ. του ΝΑΤΟ Α.Φ.Ράσμουσεν εξέφρασε στον Νταβούτογλου «τα ειλικρινή συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη του προς τις οικογένειες και τους οικείους των νεκρών και των τραυματιών, αλλά και προς το σύνολο του τουρκικού λαού».
Νωρίτερα, ο Νταβούτογλου είχε ενημερώσει μετά την επίθεση τον Ράσμουσεν, ο οποίος έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη πως το ΝΑΤΟ δεν έχει μεν πρόθεση να επέμβει στη Συρία, όμως είναι έτοιμη να υπερασπισθεί την Τουρκία, ως κράτος μέλος του, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
«Οι ένοπλες δυνάμεις μας στα σύνορα αντέδρασαν ακαριαία στην απεχθή αυτή επίθεση με τους δικούς τους κανόνες εμπλοκής. Οι στόχοι επλήγησαν με πυρά  πυροβολικού εναντίον στόχων στη Συρία στόχοι οι οποίοι από πριν είχαν αναγνωριστεί με ραντάρ» λέει στην ανακοίνωσή του το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού.
Στην ανακοίνωση αυτή φαίνεται πως η χρήση ραντάρ αφορά τη χρήση συστημάτων αντιπυροβολικού που διαθέτει η Τουρκία και που στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά συστήματα TPQ-37 ή TPQ-36 ή τέλος τα συστήματα Cobra εκ των οποίων ο τουρκικός Στρατός διαθέτει 2.
ΠΗΓΗ : defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: