Ο 4 Vesta, είναι ένας από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς του ηλιακού μας συστήματος, με διάμετρο περίπου 525 χιλιόμετρα. Ανακαλύφθηκε το 1807 και πήρε την ονομασία του από την αντίστοιχη ρωμαϊκή θεότητα με την θεά Εστία. Πρόκειται για τον πιο φωτεινό αστεροειδή ορατό από τη Γη, και από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε σε τροχιά γύρω του το διαστημόπλοιο Dawn της NASA. (Πηγή: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/PSI/Brown) |
Ο 4 Vesta, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, είναι ένας από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς του ηλιακού μας συστήματος, με διάμετρο περίπου 525 χιλιόμετρα. Ανακαλύφθηκε το 1807 και πήρε την ονομασία του από την αντίστοιχη ρωμαϊκή θεότητα με την θεά Εστία. Πρόκειται για τον πιο φωτεινό αστεροειδή ορατό από τη Γη, και από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε σε τροχιά γύρω του το διαστημόπλοιο Dawn της NASA.
Αξιοποιώντας δεδομένα από αυτή την αποστολή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο Vesta έχει αποφύγει τις συνέπειες του «διαστημικού καιρού» σε αντίθεση με τις επιφάνειες άλλων αστεροειδών. Ο δρ. Ρότζερ Φου του ΜΙΤ και οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι η λύση του μυστηρίου είναι η παρουσία μαγνητικού πεδίου γύρω από τον αστεροειδή. Εξάλλου πρόσφατα ανακάλυψαν ίχνη μαγνητικού πεδίου πάνω σε έναν μετεωρίτη προερχόμενο από τον Vesta. Ένα μαγνητικό πεδίο γύρω από τον Vesta θα τον προστάτευε από τα φορτισμένα ηλιακά σωματίδια. Κάτι παρόμοιο έχει παρατηρηθεί σε πολύ μικρότερο βαθμό σε μεμονωμένες περιοχές της Σελήνης.
Η επιστημονική ομάδα πραγματοποιεί προσομοιώσεις σε πληθώρα διαφορετικών πετρωμάτων στο εργαστήριο, ώστε να ελέγξει την ορθότητα της θεωρίας του δρ. Κέλερ.
Από την άλλη, η θεωρία περί μαγνητικού πεδίου του δρ. Φου θα είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί, καθώς το διαστημόπλοιο Dawn δεν ήταν εξοπλισμένο με μαγνητόμετρο λόγω περιορισμών στον προϋπολογισμό της αποστολής.
ΠΗΓΗ : ΑΠΕ - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Για την προσπάθεια μας ζητούμε το ελάχιστο από εσάς. Κάθε φορά που διαβάζετε μια είδηση κάντε απλά ένα κλικ σε μια διαφήμιση. Ευχαριστούμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου