Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Υλικό απ’ τη Σελήνη για τρισδιάστατους εκτυπωτές






Στο μέλλον, οι βράχοι από τη Σελήνη θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τρισδιάστατους εκτυπωτές για την κατασκευή εργαλείων και ανταλλακτικών, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. 
Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν, μέσω τρισδιάστατου εκτυπωτή, μικρά αντικείμενα από λιωμένο σεληνιακό βράχο.
Όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσίευσε και το BBC, η τεχνική θα μπορούσε να βοηθήσει μελλοντικές αποστολές στο δορυφόρο της Γης. Ο λόγος είναι ότι θα ελαχιστοποιούνταν τα αντικείμενα που πρέπει να πάρουν μαζί τους ξεκινώντας το διαστημικό ταξίδι. Τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να τα κατασκευάσουν στη Σελήνη, αξιοποιώντας τους βράχους της.
Ωστόσο, ο αντίλογος είναι ότι ο εκτυπωτής θα πρέπει να είναι εξαιρετικά ακριβής στην κατασκευή αντικειμένων και ανταλλακτικών, καθώς, χωρίς αυτά, οι αποστολές δεν θα έχουν παρά ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης.


Το πείραμα για τη δημιουργία αντικειμένων από σεληνιακούς βράχους ξεκίνησε το 2010 με πρωτοβουλία της NASA. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ζήτησε από ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου Ουάσινγκτον Στέιτ να εξετάσει εάν είναι δυνατόν να κατασκευαστούν ανταλλακτικά από βράχους που προέρχονται από αποστολές στη Σελήνη, όπως οι αμερικανικές Απόλλο και οι σοβειτικές Λούνα.
Στους ερευνητές διατέθηκε μια προσομοίωση σεληνιακού βράχου, η οποία περιείχε πυρίτιο, αλουμίνιο, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο.
Ο λόγος που δεν τους διατέθηκε «αυθεντικό» σεληνιακό υλικό είναι ότι στις ΗΠΑ οι βράχοι που έχουν καταφτάσει μέσω διαστημικών αποστολών ή μέσω πτώσεων μετεωριτών θεωρούνται «εθνικός θησαυρός».
Έπειτα από δύο χρόνια ερευνών, οι επιστήμονες πέτυχαν το στόχο τους. «Ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά τώρα είναι πραγματικά δυνατό», δήλωσε ο καθηγητής Αμίτ Μπαντιοπαντιάι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Για  την προσπάθεια  μας ζητούμε το ελάχιστο από εσάς. Κάθε φορά που διαβάζετε μια είδηση κάντε απλά ένα κλικ σε μια διαφήμιση. Ευχαριστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: