Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Μεξικό: «Ξύπνησε» το Ποποκατεπέτλ. Ξυπνάνε τα Ηφαίστεια του Κόσμου


Το ξύπνημα του τεράστιου ηφαιστείου Ποποκατεπέτλ έχει προκαλέσει πανικό στις αρχές και τους κατοίκους της πόλης Πουέμπλα... περίπου 70 χιλιόμετρα από την Πόλη του Μεξικό.
Το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Καταστροφών σήμανε συναγερμό και ανέβασε το επίπεδο κινδύνου στο 3 που είναι και το ανώτατο όριο, καθώς ήδη το ηφαίστειο εκτοξεύει τεράστιες στήλες ηφαιστειακής τέφρας και ατμού. Σχολεία έκλεισαν και πολλά καταφύγια είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους κατοίκους της πόλης σε περίπτωση που διαταχθεί εκκένωση.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο και πιστεύουν πως αν δεν εκραγεί το ηφαίστειο μπορεί αυτή η δραστηριότητα να διαρκέσει εβδομάδες, ακόμη και μήνες.

Η κορυφή του Ποποκατεπέτλ βρίσκεται 5.450 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι η δεύτερη υψηλότερη κορυφή του Μεξικό.

Ο γίγαντας κοντά στην Πόλη του Μεξικού δεν έχει σταματήσει να εκρήγνηται περιστασιακά από το Δεκέμβριο του 1994, με πιο πρόσφατη – ήπια ευτυχώς- «επίδειξη» ισχύος, τον Νοέμβριο του 2011.

H ισχυρότερη έκρηξή του εδώ και 1.200 χρόνια ήρθε το Δεκέμβριο του 2000 η οποί α ανάγκασε χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
ΠΗΓΗ : www.katohika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: