Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΤΟ



          Είχαν περάσει πολλά λεφτά από τα χέρια του ήρωα μας. Δεν ήταν πλούσιος αλλά στις λεγόμενες χρυσές εποχές με κάτι δουλιτσες εκτός δουλειας είχε κάνει το κομπόδεμα του. Και περνούσε καλά.Το σπουδαιότερο από όλα ήταν ότι ήξερε ,γνώριζε ότι θα έρθουν εποχές δύσκολες , πολύ δύσκολες , παρακμιακες.
         Τα είχε υπολογίσει όλα, είχε βγάλει νόμιμα λεφτά σε 3 διαφορετικές χώρες. Μια σε κάθε Ήπειρο. Είχε αγοράσει δυο διαμερίσματα , ένα σε κάθε μεριά του Ατλαντικού . Είχε κάνει σαν το 
βλάκα φορολογική δήλωση και είχε κανονίσει μέχρι "δυο χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες"
όπως έλεγε να πληρώσει τα πάντα. Είχε δεχθεί και δυο έλεγχους από το Σ.Δ.Ο.Ε και γέλασε κάθε φορά που οι "ελεγχτες" όπως τους έλεγε έφευγαν "αφραγκοαπρακτοι" γιατί ήταν σε όλα νόμιμος.

        Μοιραστηκαμε πολλες ωρες στο Σκοπευτικο Ομιλο και καταλαβα οτι περα απο την ευγενια του ηταν γνησιος πατριωτης που επιθυμουσε μια ταξη στην Ελλαδα. Θα μπορουσες να τον χαρακτηρισεις εκκολαπτομενο ρατσιστη αλλα για ανθρωπο που ειχε περασει και  15 χρονια στο εξωτερικο ηταν μαλλον αδικος ο χαρακτηρισμος. Ανυπαντρος λογω τυχης οπως ελεγε , ειχε τον τροπο του στις γυναικες και κυκλοφορουσε παρα τα 55 του με πολυ ωραιες Γυναικες με το Γ κεφαλαιο .
       Το πληρωμα του χρονου ηρθε και μετα απο 30 χρονια στην δουλεια το Νοεμβριο απολυθηκε λαμβανοντας ομως μια γεναια αποζημιωση που του ηταν αχρηστη καθως μονο απο τα διαμερισματα του εντος και εκτος Ελλαδος ζουσε μια συνοικια. Μπαινοντας σε αναγκαστικη αργια αποφασισε τον Δεκεμβριο να κανει ενα μικρο δωρο στο εαυτο του , αγοραζοντας με ενα ποσο πολυ πολυ πιο κατω των 100 ευρω ενα παλτο.
       Ετσι και καιρου βοηθουντως αρχισε τους μακρυς περιπατους σε ολη την Αθηνα πρωι , μεσημερι και βραδυ. Και εκει διαπιστωσε οτι η Αθηνα ειχε φυγει.
      Δεν αναγνωριζε συνοικιες , οπως παλαια ηταν η Νεα Σμυρνη με τους κηπους , το περιστερι με τους κηπους , η Νεα Φιλαδελφια με το αλσος της και αλλα πολλα.
      Δεν αναγνωριζε τους ανθρωπους αφου για να ακουσει καλημερα μπορει να περπατουσε πανω απο 5 χιλιομετρα.
      Δεν αναγνωριζε τις μυρωδιες αφου την παλαια μυρωδια των φαγητων και των λουλουδιων την
ειχε αντικαταστησει η βρωμια κυριως σε συνοικιες ξενων  οπως στην πλατεια Βαθης , στο Γκαζι και στο Βοτανικο.
     Αλλα το σπουδαιοτερο δεν αναγνωριζε τις αρχες του τοπου, αφου πλεον δεν εχουμε δημαρχους αλλα φελους... τετοιους φελους που 20 απο αυτους τους ελεγχει για παρανομο πλουτισμο το ΣΔΟΕ .. ναι  ναι ο παλαιος γνωριμος του .
   Δεν εχει αστυνομικους αφου για να βρει αστυνομικο τμημα πρεπει να παρει τα 11888 και αλλα και να ελπιζει να μην εχει αμνησια για να θυμηθει που ακριβως ειναι
   Δεν εχει πολιτικους αφου τωρα πλεον βλεπει ηθοποιους , ποιητες , συγγραφεις των 1000 αντιτυπων, γκομενιτσες πρωην επιχειρηματιων και παλαιες βιζιτουδες και ανωμαλους σε ψυχη και μυαλο να ειναι βουλευτες . Και οταν ενας πολιτικος του ειπε οτι εσεις το ψηφιζετε εκεινος του ειπε οτι τις επιλογες ομως τις κανει ο εκαστοτε αρχηγος.
   Αλλα το σπουδαιοτερο απο ολα ειναι οτι δεν αναγνωριζε τους Ελληνες. Τους κανουν τοσα και εκεινος εκει αταραχος να τα υπομενει.Εκεινος ομως θυμαται τον πατερα του να του μιλαει για τον Οκτωβρη του 1940 και δεν τα βλεπει ισα.
   Και ηρθε η μερα που αισθανθηκε οτι χαρη στο παλτο του ειναι πλεον παρισακτος παντου. Οι Ελληνες τον θεωρουσαν πλουσιο βλεποντας τον να σπαταλα τα λεφτα της αποζημιωσης του σε ρουχα.. αγνοοντας οτι εκεινος δεν ειχε παρει εορτοδανειο για να αποπληρωσει το διακοποδανειο που ξεχρεωνε το δανειο του χρηματιστηριου.
Οι ξενοι τον θεωρουσαν πλουσιο ντυμενο καλα σε σχεση με την κατηφια της Ελλαδας.
Και εκεινος ηθελε να τα σπασει ολα , κυριως καποια κραταιουντα μουτρα που επιτρεπαν στην πατριδα του να σκανε χυτρες με βομβες διπλα απο παιδια , απλητους πακιστανους να περιφερουν φερετρο στο Συνταγμα με ενα συμπατριωτη που τον σκοτωσαν 2 βλαμμενοι ρατσιστες που πιθανον ειχαν τις ιδιες ιδεες με αυτον αλλα την νεανικη μαλακια στο κεφαλι ωστε να σκοτωσουν ανθρωπο.
Που επετρεψαν να κατεβαινεις στο μοναστηρακι και να ακους ταμ ταμ ανθρωποφαγων οπως τους ελεγε η μανα του και μελωδιες απο το Περου θαρεις και εμεις δεν εχουμε ιστορια.
Που επετρεψαν να ερημωσει το κεντρο των Αθηνων με εισαγωμενη εγκληματικοτητα για να παρουν τα παλατια για ενα πινακιο φακης.
Που επετρεψαν το μη σεβασμο στην Θρησκεια του καθενος...
Που οι ξενοι μικροπωλητες τον εφτυναν αν δεν τους εδινε λεφτα και εκεινος δεν μπορουσε οχι μονο να αντιδρασει αλλα ουτε να παει σε ενα Αστυνομικο να πει το παραπονο του.
Αλλα οταν χρειαζονταν λεφτα το κρατος τον ειχαν σε πρωτη προτεραιοτητα για να πληρωσει σαν το χανο...
Και ο φιλος μου πηρε την αποφαση του. Και την παρασκευη Βραδυ με αποχαιρετησε εμενα και την γυναικα μου.Το Σαββατο εφυγε για Ελβετια καταρχην μαζι με το "κοριτσι" του την κοπελα που ηταν μαζι τα τελευταια 2 χρονια. 
"Θα παω να ζησω σαν Ελληνας στο Εξωτερικο" μου ειπε. "Θα ζω με τον μοναδικο Ελληνικο τροπο στο εξωτερικο και αν με ρωταει καποιος τι εθνικοτητα εισαι θα του λεω Ελληνας με περηφανια . Και αν καποιος μου πει τα κλασικα περι χρεους , εγκληματικοτητα και αλλα θα του πω μονο μια φραση...
Στην Αθηνα Αδελφε μου στην Αθηνα οχι στην καρδια μας"
Μου αφησε ενα δεμα και με παρακαλεσε να το ανοιξω Σημερα το απογευμα. Κρατησα την υποσχεση μου και το ανοιξα . επαθα σοκ, ηταν το παλτο του και ενα χαρτι κολλημενο πανω του που ελεγε τα εξης λογια : Αν καταφερεις και το φορεσεις μια μερα και περπατησεις σε μια αλλη Αθηνα , παλαια και ομως νεα , καθαρη και φρεσκια χωρις να σε ενοχλησει κανενας "ηλιθιος" Ελληνας ή Ξενος παρε με τηλεφωνο.... τοτε μονο θα γυρισω....

Κυριοι πολιτικοι, δημαρχοι ,αστυνομικοι και αλλες αρχες μου χρωστατε πολλα αλλα πανω απο ολα μου χρωστατε ενα Φιλο . Και αυτο το χρεος ειναι μη βιωσιμο οπως θα ελεγε ενας αλλος ΤΟΜΣΕΝ.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: