Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Θεσσαλονίκη: Το ξεχασμένο αρχοντικό που ''πρωταγωνιστεί'' σε αμερικανική ταινία τρόμου


Θεσσαλονίκη: Το ξεχασμένο αρχοντικό που ''πρωταγωνιστεί'' σε αμερικανική ταινία τρόμου - Φωτό!

Η φήμη του παλιού Ιταλικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης πέρασε τα σύνορα κι έφτασε μέχρι τις... Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι υπεύθυνοι της σειράς τρόμου American Horror Story, με πρωταγωνίστρια τη Τζέσικα Λάνγκ, επέλεξαν την Οικία Σαλέμ, που βρίσκεται στην Β. Όλγας 20, για να κοσμήσουν μια από τις αφίσες της σειράς. Βέβαια, στη Θεσσαλονίκη δεν γίνεται αναφορά, καθώς υποτίθεται ότι το... στοιχειωμένο αρχοντικό βρίσκεται στη Νέα Ορλεάνη!



ΦΩΤΟ από thestival.gr
ΦΩΤΟ από thestival.gr
ΦΩΤΟ από thestival.gr

Η Οικία Σαλέμ, χτίστηκε το 1878 και φέρει τη σφραγίδα του αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη. Από το 1915 στεγάστηκε εκεί το Ιταλικό Προξενείο της πόλης, ενώ το εντυπωσιακό κτίριο, εγκαταλείφθηκε μετά το σεισμό του 1978.

Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε επαφές με εκπρόσωπο του ιταλικού κράτους (στο οποίο ανήκει το κτίριο) στη Θεσσαλονίκη, ώστε να εξετασθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο πλευρών, για την ένταξη των εργασιών ανάδειξης του κτιρίου στο ΕΣΠΑ.
ΠΗΓΗ : thestival.gr

4 σχόλια:

V-Light είπε...

Ενημερώθηκα μόλις από έναν φίλο για την ανάρτηση σας και θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η φωτογραφία στην αφίσα είναι δικιά μου και χρησιμοποιήθηκε χωρίς την άδεια μου. Ο δημιουργός της αφίσας όχι μόνο την έκλεψε αλλά αφαίρεσε και το υδατογράφημα μου. Όλα τα ξένα μέσα αναφέρουν ότι το κτίριο βρίσκεται στην Νέα Ορλεάνη και όχι στην Θεσσαλονίκη και θα έπρεπε να ξέρετε πως η αφίσα δεν επιλέχθηκε από τους δημιουργούς της τηλεοπτικής σειράς αλλά ήταν δημιουργία κάποιου φαν που απλά θεωρήθηκε λανθασμένα από κάποιους ως η επίσημη αφίσα και έλαβε τόση δημοσιότητα. Η όλη ιστορία είχε ξεκινήσει ήδη από τον Απρίλιο του 2013 και με στεναχωρεί που τόσο καιρό μετά συνεχίζεται η ίδια παραπληροφόρηση.

Μπορείτε να δείτε την αυθεντική φωτογραφία εδώ: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=314751958570041&set=a.312047442173826.82430.169353859776519&type=3&theater

Σας ευχαριστώ.

CHRISTOS KASTAMONITIS είπε...

Αγαπητε η φωτογραφια σας υπηρχε σε αρθρο στην σελιδα thestival.gr. Εχω διαβασει ολη την σελιδα και δεν υπαρχει πουθενα αναφορα σε εσας. Ουτε απαγορευση περι αδειας. Οπως βλεπω εγω την φωτογραφια ειναι διαφορετικη και οντως δεν εχει υδατογραφημα. Την ιστορια την γνωριζω για το fan αλλα σε περιοδικα του χωρου στην Αμερικη βγηκε η φωτογραφια αυτη σαν επισημη. Οποτε που η παραπληροφορηση ? Αν θελετε επικοινωνηστε με το thestival.gr και αναφερετε το συγκεκριμενο θεμα. Εχω την αδεια σας να χρησιμοποιησω την αλλη φωτογραφια και να κανω αρθρο για την ιστορια του fan. ? Φιλικα Χρηστος Κασταμονιτης.

V-Light είπε...

Καλημέρα σας κύριε Κασταμονίτη,

Πρώτα από όλα ονομάζομαι Αλεξάνδρα Κωνσταντινούδη και είμαι φωτογράφος, με συγχωρείτε για την παράλειψη. Ως παραπληροφόρηση χαρακτηρίζω το εξής απόσπασμα «Οι υπεύθυνοι της σειράς τρόμου American Horror Story, με πρωταγωνίστρια τη Τζέσικα Λάνγκ, επέλεξαν την Οικία Σαλέμ, που βρίσκεται στην Β. Όλγας 20, για να κοσμήσουν μια από τις αφίσες της σειράς.»

Η αφίσα αυτή δεν είναι η επίσημη της σειράς, αν μπείτε στην ιστοσελίδα τους δεν υπάρχει πουθενά. Αν την είχαν πάρει όντως οι συντελεστές της σειράς θα μπορούσα να κινηθώ νομικά εναντίον τους για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά ο λόγος που δεν μπόρεσα να δικαιωθώ είναι γιατί δεν μπορεί να βρεθεί ο φαν που την έκανε. Η φωτογραφία μου που σας έστειλα είναι ακριβώς η ίδια με αυτή στην αφίσα απλά έχει παραποιηθεί χρωματικά και αφαιρέθηκε το υδατογράφημα μου χωρίς την άδεια μου. Αυτό αποτελεί αδίκημα και είναι το θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί. Για έναν καλλιτέχνη η παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων αποτελεί ένα πολύ σοβαρό θέμα και θα έπρεπε να μάθουν όλοι ότι δεν είναι εντάξει το να παίρνουν μια εικόνα χωρίς την άδεια του καλλιτέχνη και να την κάνουν ότι θέλουν.

Δεν κατηγορώ εσάς για κάτι, προφανώς και δεν ξέρατε, για αυτό επικοινώνησα μαζί σας για να σας ενημερώσω ότι το θέμα αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να χαιρόμαστε και να αισθανόμαστε περήφανοι, που ένα κτίριο της Θεσσαλονίκης βρέθηκε στην αφίσα, πρώτον γιατί δεν γίνεται πουθενά αναφορά ότι βρίσκετε στην Ελλάδα και κατά δεύτερον γιατί έγινε εν αγνοία του καλλιτέχνη και παραβιάζοντας τα πνευματικά του δικαιώματα.

Επιθυμία μου είναι να μαθευτεί η αλήθεια προς τα έξω και όπως πολύ σωστά έπραξαν οι συντάκτες της Lifo να γίνει ενημέρωση στα άρθρα που έχουν ήδη δημοσιευτεί. Αν έχετε λίγο χρόνο παρακαλώ διαβάστε την δημοσίευση τους και την αναφορά στην δουλειά μου: http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/44922

Την φωτογραφία μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να κάνατε κάποιο σχετικό άρθρο ελεύθερα, με την προϋπόθεση όμως να αναγράφετε το όνομα μου και να βάλετε τον σύνδεσμο για την εικόνα (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=314751958570041&set=a.312047442173826.82430.169353859776519&type=3&theater%20#sthash.OYj8PMRV.dpuf) για να μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να δουν την δουλειά στην σελίδα μου.

Με εκτίμηση,
Αλεξάνδρα Κωνσταντινούδη - V-Light Photography

CHRISTOS KASTAMONITIS είπε...

Κυρία Κωνσταντινουδη σας ευχαριστω για την άδεια σας. Σας ενημέρωσα ήδη οτι γνωρίζω την ιστορία . Θα κάνω ενα άρθρο παρεμφερή με αυτο του LIFO . Να σας ενημερώσω οτι δεν το έγραψα το άρθρο για περηφάνια αλλα για να γνωρίζουν οι Έλληνες οτι έστω και στα κρυφά υπάρχει η Ελλαδα. Θα σας αποστέλλω το link του άρθρου και θα ήθελα με την σειρά σας να το δημοσιεύσετε με αναφορά στην ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ. .

Με φιλικούς χαιρετισμούς

ΧΡΗΣΤΟΣ Κασταμονιτης