Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Μας στρίμωξαν στη γωνία. Πάμε για νέο δάνειο





 Υποχρεωμένοι να βρουν λύση μέχρι τα τέλη Μαρτίου είναι η Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι θεσμοί, προκειμένου να αποφευχθεί η τεχνική χρεοκοπία στην οποία θα οδηγηθεί η χώρα αδυνατώντας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ και τον επίσημο τομέα. Με το ΔΝΤ να αρνείται να συναινέσει επί του σχεδίου που συμφώνησαν Ελλάδα και ΕΕ, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του δικού του προγράμματος τα περιθώρια είναι περιορισμένα. Με αυτό τον τρόπο αποκαλύπτεται ότι μόνος στόχος της συμφωνίας της Παρασκευής ήταν η διάσωση του τραπεζικού συστήματος και η αποκάταση πρόσβασης σε ρευστότητα και όχι η ουσιαστική επίλυση του ελληνικού προβλήματος


 
Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ήταν αναμενόμενη καθώς στόχος της συμφωνίας που επετεύχθη στο τελευταίο Eurogroup δεν ήταν η εξεύρεση λύσης αλλά η επίδειξη πολιτικής βούλησης στις αγορές και η δημιουργία ομπρέλας για την προστασία του τραπεζικού συστήματος. Η χρονική περίοδος των τεσσάρων μηνών που συμφωνήθηκε είναι μάλλον εικονική καθώς στο εν τω μεταξύ η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει ομόλογα προς τον επίσημο τομέα και δόσεις του δανείου του ΔΝΤ πολλαπλάσια των ταμειακών δυνατοτήτων της.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης αποφεύγει να αναφερθεί στο θέμα, όπως άλλωστε και το Μαξιμου, δίνοντας την αίσθηση ότι επεξεργάζονται παρασκηνιακά λύσεις. Στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς οι προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι είναι συγκεκριμένες και τα λεφτά περιορισμένα.
Μετά τη συμφωνία της Παρασκευής και την ολοκλήρωσή της χθες, οι εκπρόσωποι των εταίρων της Ελλάδας και οι επικεφαλής των θεσμών έδωσαν το στίγμα τη κατάστασης που διαμορφώνεται με νέες δηλώσεις.
Η Κριστίν Λαγκάρντ πάγωσε την χρηματοδότηση του ΔΝΤ υπό τους όρους που συμφωνήθηκαν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος, επιμένοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα με το Ταμείο και ασκώντας κριτική στην ατζέντα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.
Ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ ευθυγραμμιζόμενος με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να λάβει τις δόσεις αν δεν ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις και δεν εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, κλείνοντας έτι όλους τους διαδρόμους.
Σε αυτό το σημείο όμως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών βάζει στο τραπέζι ένα νέο δάνειο διάσωσης για την Ελλάδα της τάξης των 20+10 δισ., για το οποίο όμως θα απαιτούνται νέοι όροι.
Ετσι ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει πλέον συγκεκριμένες και περιορισμένες επιλογές. Είτε να αποδεχθεί την πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ και να πάρει τα 7,5 δισ. του ΔΝΤ κερδίζοντας λίγο χρόνο ακόμα για να μπορέσει η Ελλάδα να διαπραγματευτεί με τους εταίρους από καλύτερη θέση, είτε να καταλήξει μετά από περιπέτειες σε νέο Eurogroup ζητώντας έκτακτη ρευστότητα ή μερική αναδιάρθρωση –με μετακύλιση λήξεων- είτε και τα δυο μαζι.
ΠΗΓΗ : SOFOKLEOUSIN

Δεν υπάρχουν σχόλια: