Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Ο «αετάνθρωπος» της Θράκης




Σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση η σημασία της γνωστής βραχογραφίας του χωριού Ρούσσα Θράκης, γνωστής ως «αετάνθρωπου» της Θράκης – βρίσκεται καθ’ οδόν προς το ύψωμα Χίλια.
Το σχέδιο δεν είναι ούτε άνθρωπος ούτε πουλί (αετός), αλλά Ιερέας/Ιέρεια με Κρητικά ιερογλυφικά : με κρητικά ιερογλυφικά βλέπουμε να αναφέρεται σε λατρεία των Μεγάλων Μητέρων Ρέας και Αρτέμιδας και σε 3εις ταφές.
Ο σταυρός με τις 4-εις κουκκίδες είναι το ιερογλυφικό με φωνητική αξία «re» που δίνει την λέξη «Ρέα». Το αριστερόθεν του σταυρού ιερογλυφικό έχει φωνητική αξία «te» και μας δίνει Αρτέμιδα. Το πάνω και το κάτω από τον σταυρό σχέδιο δίνει Μεγάλη Μητέρα Αρτέμιδα – υπάρχει όμως πιθανότητα, επειδή υπάρχει  φθορά στην βραχογραφία, να μην είναι ιερογλυφικό αλλά 3εις ή 4εις ταφές.



Ο Ιερέας/Ιέρεια πρέπει να τελεί λατρεία για τις Θεές και τους νεκρούς των 3ων ταφών που βλέπουμε δεξιά εντός του ημικυκλίου.  Οι ταφές – ίσως μικρών παιδιών – έχουν γίνει σε μικρό θολωτό τάφο και χρονικά στην μέση του γεμίσματος της Σελήνης, εξ ου και τότε χρονικά πρέπει να γίνεται λατρεία.
Να σημειώσουμε πως η βραχογραφία από την Θράκη ομοιάζει ως προς τον τρόπο γραφής και σχεδιασμού με ένα ανεπίγραφο σφραγιδόλιθο από στεατίτη που έχει βρεθεί στο «Καλό Χωριό» της επαρχίας Πεδιάδος του νομού Ηρακλείου στην Κρήτη.
ΠΗΓΗ : https://eleysis69.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: