Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Παρουσίαση και προβολή της απαγορευμένης ταινίας "Άγνωστη Γη"





Το Σάββατο 20/6 στον κινηματογράφο Διάνα (Περικλέους 14, HΣΑΠ Μαρούσι) θα πραγματοποιηθεί προβολή της απαγορευμένης ταινίας “Άγνωστη Γη” (“Unknown Land”) του Manuel de Coco. Την ταινία θα προλογίσουν η παραγωγός Κάτια Πανταζή και ο Μιχάλης Κατρίτσης, εκπρόσωπος του Κέντρου Μελετών Βίβλου και Θρησκειών Μ. Ανατολής. Στην προβολή θα παραστούν οι συντελεστές της ταινίας.

Έναρξη: 21:00

Γενική είσοδος: 8 ευρώ
Φοιτητικό: 6 ευρώ

Τηλ. κρατήσεων: 210 802 8587  (18:30-23:30) ή  δηλώστε συμμετοχή αναγράφοντας το όνομά σας και τον αριθμό των ατόμων που θα παρευρεθούν στη σελίδα της ταινίας: https://www.facebook.com/unknownlandmovie

Κριτική του Μιχάλη Κατρίτση:

Επί πολλά χρόνια διερωτώμουν, παρακολουθώντας τις ελάχιστες ταινίες που παρακινούν σε φιλοσοφικό στοχασμό (κοινωνικό, ψυχολογικό, πολιτικό, ιστορικό, θρησκευτικό), γιατί ακόμα και αυτές δεν έχουν "πνευματικότητα", με την έννοια της σχέσης με το υπερβατικό, το Θείο, το μεταφυσικό στοιχείο της ζωής.
Ενώ στη σύγχρονη πραγματικότητα, και στην Ελλάδα και στη Δύση και σε Ανατολή, υπάρχει μια έντονη δίψα και αναζήτηση πολλών ανθρώπων για τη Θεϊκή διάσταση της ζωής, για το υπερφυσικό νόημα και σκοπό της ζωής, είτε μέσα από τις παραδοσιακές θρησκείες που αναζωπυρώθηκαν, είτε μέσα από νέα σχήματα θρησκευτικής και μεταφυσικής αναζήτησης, αυτό δεν αντανακλάται σχεδόν ποτέ στις ταινίες που γυρίζονται, είτε τις εμπορικές είτε τις ποιοτικές.
Και, Να! Επιτέλους μια ταινία, και μάλιστα Ελληνική, που καταπιάνεται με αυτό τον σκοπό, έχοντας μάλιστα σαν θέμα, κάτι πολύ σχετικό και επίκαιρο, τη ζωή σε μια Ισλαμική χώρα και τη συμφιλίωση Ισλάμ, Εβραϊσμού και  Χριστιανισμού, καθώς και όλων των ανθρώπων. Με φόντο την Αραβική κοινωνία και το εξωτικό τοπίο της Υεμένης, η ταινία μέσα από μία εκπληκτική εναλλαγή εικόνων και μία βαθειά υποβλητική αφήγηση φιλοσοφικών μεταφυσικών στοχασμών, καταφέρνει να εισχωρήσει και να αγγίξει βαθειές πτυχές του εσώτερου εαυτού μας.
Η ταινία με άγγιξε και σαν φωτογραφία και σαν σκηνοθεσία και σαν μουσική και σαν ηθοποιϊα (που ήταν τόσο ανεπιτήδευτη και φυσική που έμοιαζε με ντοκιμαντέρ).
Κυρίως όμως είναι τα μηνύματα που μεταφέρει στον θεατή, αλληγορικά και ανάλογα με το μεταφυσικό/πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο που βρίσκεται ο καθένας. Τα κεντρικά πρόσωπα, ο ναυαγός, ο Δυτικοποιημένος Εβραίος (Ιησούς;) που ξεβράζεται σε μια ακτή του κόσμου της Ανατολής, και ο ταπεινός προσευχόμενος Άραβας που τελικά τον βρίσκει την 7η ημέρα, συγκλονίζουν ανεξίτηλα την ψυχή μας σε πολλά επίπεδα, ιστορικά, θρησκευτικά, ψυχολογικά, μεταφυσικά ... 
Ο θεατής μπορεί να πάρει διδασκαλία σοφίας και να νοιώσει συναισθήματα, που χωρίς υπερβολή μπορεί να αποβούν γι΄αυτόν μία μυσταγωγική εμπειρία ...(το λέω από προσωπική εμπειρία μετά από δύο φορές που είδα την ταινία).”








Δεν υπάρχουν σχόλια: