Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Κοινωνικές εκρήξεις στην Ελλάδα βλέπουν οι Financial Times



Το σενάριο της κοινωνικής έκρηξης επαναφέρουν στο τραπέζι οι Financial Times σε περίπτωση αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της συμφωνίας με τους εταίρους να δώσουν πνοή στη διαλυμένη από την παρατεταμένη ύφεση οικονομία. Όπως υποστηρίζει ο  αρθρογράφος Βόλφγκανγκ Μούνχαου οι πιθανότητες να ανακάμψει η ελληνική οικονομία υπό το πλαίσιο του νέου Μνημονίου είναι μηδενικές, καθώς όλοι οι συμμετέχοντες δεν πιστεύουν σε αυτή. Ο αρθρογράφος αναφέρεται και στις επερχόμενες εκλογές, οι οποίες δεν θεωρεί ότι μπορούν να αλλάξουν την πορεία της χώρας και της οικονομίας, καθώς οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει θα αναγκαστεί να εκτελέσει τη συμφωνία μέχρι «αυτή να φτάσει στο ζενίθ του δράματος».
Όπως επισημαίνει στην ανάλυσή του, επιβεβαιώνοντας προγενέστερο δημοσίευμα του sofokleousin.gr, o Μούνχαου, επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι η «τελευταία δημοκρατική επιλογή», είναι η «τελευταία ευκαιρία». Προς επίρρωση ο αρθρογράφος των Financial Times αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντίναλντ Τουσκ, οποίος δεν ανύποπτο χρόνο σε συνέντευξή του στους FT αναφέρει ότι «υπάρχει κάτι επαναστατικό στον αέρα».



Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο Βόλφγκανγκ Μούνχαου είναι ιδιαίτερα τρομακτικό αλλά δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα και ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό η συμφωνία να συνάφθηκε εν τέλει υπό το φόβο του κοινωνικού χάους το οποίο θα είχε απρόβλεπτες διαστάσεις και θα αποτελούσε μια νέα λαίλαπα που θα παρέσερνε σίγουρα τον Ευρωπαϊκό Νότο προκαλώντας άνοδο ακροδεκιών κομμάτων, εξτρεμιστικών ομάδων και νέου κύματος οικονομικής τρομοκρατίας.
Όλα αυτά στα Βαλκάνια, ενώ Ουκρανία και Μέση Ανατολή παραμένουν πλήρως αποσταθεροποιημένες περιοχές.
Αν και ο κ. Munchau ξεκινά το άρθρο του αρκετά εριστικά εστιάζοντας στα έργα και τις ημέρες του Γιάνη Βαρουφάκη και στο Plan B, το Grexit και τα IOU’s, εν τούτοις η ουσία κρύβεται στα συμπεράσματά του.
Ο αρθρογράφος των FT  επιμένει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είτε δεν έπρεπε να τοποθετήσει ως υπουργό Οικονομικών τον Γ. Βαρουφάκη, είτε θα έπρεπε να τον ακούσει όσο είχε τη δυνατότητα.
«Αντίθετα ο Έλληνας πρωθυπουργός διάλεξε τη χειρότερη επιλογή. Ακολούθησε τη συμβουλή του κ. Βαρουφάκη να έρθει σε ρήξη με τους πιστωτές, αλλά έως την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας, όμως, έκανε ένα μεγάλο λάθος μη αποδεχόμενος το Plan B του κ. Βαρουφάκη: εισαγωγή IOUs αλλά συνδεδεμένων με το ευρώ. Ένα παράλληλα νόμισμα θα επέτρεπε στους Έλληνες να κάνουν τις καθημερινές τους συναλλαγές, εφόσον είναι σε ισχύ τα capital controls και θα είχε αποφευχθεί η πλήρης οικονομική κατάρρευση».
 Κατά τον αρθρογράφο, ο κ. Τσίπρας δεν θέλησε να ακολουθήσει κανέναν άλλο εναλλακτικό δρόμο και τελικώς συνθηκολόγησε. Άλλωστε όταν συνθηκολόγησε δεν είχε ούτε καν την εναλλακτική του Grexit, καθώς η χώρα δεν μπορεί να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ δεν διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα. Η Ελλάδα θα μπορούσε να φύγει από το ευρώ τον Μάρτιο, αλλά σε καμία περίπτωση τον Ιούλιο, συνεχίζει ο κ. Munchau.
 Όπως προσθέτει υπάρχουν τρεις λόγοι που τον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Grexit τελικώς θα είναι το αποτέλεσμα.
 Ο πρώτος είναι ότι η συμφωνία δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Και αυτό γιατί όλοι οι συμμετέχοντες την αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό. Πρώτος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που αφήνει στο συρτάρι του την εναλλακτική λύση του Grexit, δεύτερος ο Αλέξης Τσίπρας που δήλωσε ότι δεν πιστεύει σε αυτήν τη συμφωνία και τρίτος το ΔΝΤ το οποίο ξεκαθαρίζει ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν» και ότι δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα εάν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που αρνούνται εντελώς οι Γερμανοί.
 Ο δεύτερος λόγος έγκειται στο ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει. Μπορεί η κυβέρνηση στην Αθήνα να εφαρμόσει όλα τα μέτρα αλλά η οικονομία δεν θα κατορθώσει να ανακάμψει. «Εάν η ελληνική οικονομία δεν επιδείξει διαφορετική διάθεση απ' ότι στο παρελθόν, θα παραμείνει κλεισμένη σε έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο για τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Τσίπρας ή ο διάδοχός του θα αναγκαστούν κάποια στιγμή να αποδεχθούν την ήττα και να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για ένα Grexit, το οποίο πιθανώς να συμβεί γιατί θα το επιλέξουν οι πιστωτές», εκτιμά ο κ. Munchau.
 Υπάρχει, όμως και ένας τρίτος λόγος, ο οποίος αποτελεί και αυτόν που επιλέγει ο αρθρογράφος: η εξέγερση. Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. Τουσκ σε συνέντευξή του στους Financial Times υποστήριξε ότι «υπάρχει κάτι επαναστατικό στον αέρα». Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Τουσκ αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίου κατανοούν ότι κάτι έχει αλλάξει.
 «Η Ελλάδα μπορεί να μην βρίσκεται ακόμη στο σημείο της εξέγερσης και αυτό παρά τα οκτώ χρόνια της ύφεσης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ του ευρώ (...). Ψήφισαν τον κ. Τσίπρα γιατί τα υπόλοιπα κόμματα απέτυχαν. Εάν αποτύχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που μοιάζει βέβαιο, οι Έλληνες δεν θα έχουν άλλες δημοκρατικές επιλογές», σημειώνει ο κ. Munchau και κλείνει το άρθρο του ως εξής:
 «Μπορεί ο κ. Τσίπρας να τα καταφέρει; Εάν προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο μπορεί να τις κερδίσει και να επαναφέρει στο προσκήνιο, έως ένα σημείο, την πρόταση του Γ. Βαρουφάκη. Όμως νομίζω ότι η επιλογή του παράλληλου νομίσματος έχει χαθεί, όπως και ο Γ. Βαρουφάκης. Η διαίσθησή μου, μου λέει ότι ο κ. Τσίπρας θα διεξάγει μία επιθετική προεκλογική εκστρατεία, με πλήθος ρητορείας ενάντια στους δανειστές, αλλά ακολούθως θα αποδεχθεί ότι θέλουν οι δανειστές και θα ακολουθήσει το πρόγραμμα έως ότου αυτό φθάσει στο ζενίθ του δράματος»...
ΠΗΓΗ : http://www.sofokleousin.gr/archives/243695.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: