Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Κύπρος 1974 : Βρέθηκαν πολλά οστά καταδρομέων του άτυχου "Νοράτλας" [φωτο]



Μεγάλος αριθμός οστών αποκαλύφθηκαν από τις ανασκαφές στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία για την ανεύρεση της ατράκτου και των επιβαινόντων στο ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος «Νοράτλας», που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά στις 22 Ιουλίου 1974. Στο αεροσκάφος επέβαιναν καταδρομείς από τη Α’ Μοίρα Καταδρομών στη Κρήτη.
Όπως δήλωσε ο Κύπριος Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου,  η διαδικασία προχωρά τώρα στο στάδιο της ταυτοποίησης. «Η ανασκαφή οδεύει πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της», ανέφερε ο κ. Φωτίου, σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψή του στο χώρο των ανασκαφών στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.


Όπως πρόσθεσε, οι αρχικές εκτιμήσεις για το χώρο ταφής και την ύπαρξη λειψάνων επαληθεύονται από τα μέχρι στιγμής ευρήματα. «Έχει εντοπιστεί μεγάλος αριθμός οστών και αρχίζει τώρα η δύσκολη επιστημονική διαδικασία της ταυτοποίησης. Θα είμαστε πολύ σύντομα, ευελπιστώ, σε θέση να δώσουμε τέλος στην αβεβαιότητα και το μαρτύριο των συγγενών», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, βοηθός του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων Ξενοφών Καλλής είπε πως έχουν εντοπιστεί οστά, προσθέτοντας ότι «σε αυτό το σημείο δεν γνωρίζουμε τον αριθμό και από την ανασκαφή».
Είπε ακόμη ότι το κέλυφος και τα φτερά του αεροσκάφους έχουν καταστραφεί, ενώ η άτρακτος λόγω της πρόσκρουσης, της έκρηξης και της φωτιάς έχει διαλυθεί, όπως είπε.
Σημείωσε τέλος ότι το αεροσκάφος ήταν σε κατάσταση προσγείωσης στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και το πιλοτήριο έβλεπε προς το όρος Πενταδάκτυλος και το πίσω μέρος του αεροσκάφους προς νότια.


ΠΗΓΗ pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: