Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΑΙΣΧΟΣ. Αυξήσεις μέχρι και 400% στα Μουσεια μας και τους αρχαιολογικούς χώρους



Η διαπίστωση ότι έχουμε, διεθνώς, από τα πιο χαμηλά εισιτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία μας, δεν είναι μόνον των υπουργών, των διευθυντών και των εφόρων αρχαιοτήτων. Είναι και των τουριστών, που γράφουν στα βιβλία των επισκεπτών «αυξήστε τα εισιτήρια και συμμαζέψτε το μουσείο σας».


Με αυξήσεις, λοιπόν, που κινούνται κοντά στο 100% της ισχύουσας τιμής (Ακρόπολη 20 από 12 ευρώ, Κνωσσός 15 από 6, Δήλος 12 από 5) και κατά περιπτώσεις φτάνουν το 300% (Ρωμαϊκή Αγορά και Ολυμπιείο από 2 στα 6 ευρώ) και στο 400% (η Σπιναλόγκα 8 από 2 ευρώ), με διατήρηση της υπάρχουσας τιμής του εισιτηρίου κυρίως στην περιφέρεια, ακόμα και μείωση όπου υπάρχει χαμηλή προσέλευση (Μουσείο Χίου), με κατάργηση ελευθέρας εισόδου (Λύκειο Αριστοτέλη και Ακροκόρινθος 4 ευρώ από ελευθέρας), και συμβολική τιμή σε κάποιους αρχαιολογικούς χώρους αναμορφώνονται οι τιμές των εισιτηρίων σε όλη τη χώρα. Οι καινούργιες θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2016.
Το Aρχαιολογικό Mουσείο της Θεσσαλονίκης Το Aρχαιολογικό Mουσείο της Θεσσαλονίκης |
Στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τα μέλη του εξέτασαν εξονυχιστικά τις προτάσεις της 9μελούς Επιτροπής (με πρόεδρο την Ασπασία Λούβη) για την Επεξεργασία της Τιμολογιακής Πολιτικής του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ). Συστάθηκε τον Μάιο, επεξεργάστηκε τα στοιχεία και κατέθεσε τις προτάσεις της στο υπουργείο Πολιτισμού στις αρχές Ιουνίου.
Για τη διαμόρφωση των τιμών η Επιτροπή έλαβε υπ’ όψιν την αρχαιολογική αξία του μνημείου-μουσείου, την προσέλευση του κοινού, την περιοχή, τις υποδομές, τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα και το ισχύον εισιτήριο.
Η Επιτροπή χώρισε τους αρχαιολογικούς χώρους σε έξι ομάδες και τα μουσεία σε πέντε, ανάλογα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Η δουλειά της απέσπασε τα εύσημα της γεν. γραμματέως και προεδρεύουσας Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και όλων των μελών που τάχθηκαν υπέρ των αυξήσεων.
«Υπάρχει ανάγκη αύξησης της τιμής των εισιτηρίων», είπε η κ. Βλαζάκη και πρότεινε να ισχύσει η δυνατότητα μείωσης των τιμών από Νοέμβριο έως Απρίλιο και ελεύθερη είσοδο την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, διευκολύνοντας έτσι την προσέλευση του ελληνικού κοινού. Η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία, με την Πολυξένη Αδάμ Βελένη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Θεσσαλονίκης, να προτείνει τη μείωση στο 20%.
Οπως ωστόσο ανέφερε η Αικατερίνη Δελαπόρτα του Βυζαντινού Μουσείου, «οι αυξήσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στην ποιότητα των παροχών», καθώς σε πολλές περιπτώσεις μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν χωρίς επαρκές φυλακτικό προσωπικό, με κλειστές αίθουσες και πωλητήρια, χωρίς καθαρίστριες.
Οσο για τις ειδικές διαμορφώσεις για ΑμεΑ είναι συνήθως ανύπαρκτες. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Αθανασούλης, προϊστάμενος της Εφορείας Κυκλάδων.
«Η αύξηση πρέπει να έχει άμεση ανταποδοτικότητα στην εύρυθμη λειτουργία των Μουσείων, ορισμένα από αυτά τα χρήματα να πηγαίνουν στη λειτουργία τους», είπε και υπογράμμισε ότι σήμερα δεν επενδύεται τίποτα στην προβολή μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, με αποτέλεσμα ορισμένα εξ αυτών να μην τα γνωρίζει το κοινό, ελληνικό και διεθνές.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού |
Εκτός από τις αναπροσαρμοσμένες τιμές, σχεδιάζεται η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου κατ’ αρχάς στην Ακρόπολη και στη συνέχεια σε 38 χώρους σε όλη την Ελλάδα.
Κατά τη συνεδρίαση δεν συζητήθηκαν οι ενιαίες τιμές, τις οποίες θα καταθέσει άμεσα η Επιτροπή. Οπως είπε η Ασπασία Λούβη (πρόεδρος του ΤΑΠ) τα ενιαία εισιτήρια θα υπολογιστούν, αφού «κλείσουν» οι μεμονωμένες τιμές. «Το θέμα του ενιαίου εισιτηρίου είναι σοβαρό και δεν μπορεί να λειτουργεί εις βάρος του υπουργείου Πολιτισμού και του ΤΑΠ».
Για παράδειγμα, το ενιαίο στην Ακρόπολη κόστιζε 12 ευρώ και έδινε τη δυνατότητα επίσκεψης σε Αρχαία Αγορά, Κεραμεικό, βόρεια και νότια κλιτύ Ακροπόλεως, Ολυμπιείο, Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών, κ.α. Με τις καινούργιες τιμές το κόστος για όλα τα μνημεία θα ανέρχεται στα 52 ευρώ, οπότε το ενιαίο μπορεί να είναι από 25 έως 30.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα ελευθέρας εισόδου. Η Ασπασία Λούβη ανέφερε και πάλι ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ακρόπολη. Η προσέλευση το 2014 ήταν 1.563.434 επισκέπτες εκ των οποίων οι 545.791 ήταν ελευθέρας εισόδου.
Από τους 622.000 επισκέπτες στο Ολυμπιείο κατέβαλαν εισιτήριο μόλις οι 198.000. «Το θέμα είναι τραγικό και χρειάζεται προσοχή», είπε. Οσο για την εμπειρία της με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, «θα ήταν ευχαριστημένοι αν μπορούσαμε να έχουμε παντού ελεύθερη είσοδο», είπε.

Ενδεικτικά νέες τιμές σε μουσεία και χώρους

◢ Αρχαιολογικός Χώρος Ακροπόλεως. Βόρεια και Νότια Κλιτύς 20 € (από 12 €)
◢ Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Βραυρώνας 6 € (από 5 €)
◢ Αρχαιολογικός Χώρος Σουνίου 8 € (από 4 €)
◢ Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Επιδαύρου 12 € (από 6 €)
◢ Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Μυκηνών 12 € (από 8 €)
◢ Αρχαιολογικός Χώρος Ακρόπολης Λίνδου 12 € (από 6 €)
◢ Ρωμαϊκή Οικία Κω (Casa Romana) 6 € (από 3 €)
◢ Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Σαμοθράκης 6 € (από 3 €)
◢ Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Ολυμπίας 12 € (από 9 €)
◢ Αρχαιολογικός Χώρος Κνωσού 15 € (από 6 €)
◢ Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών 12 € (από 8 €)
◢ Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου Θήρας 12 € (από 6 €)
◢ Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης 12 € (από 6 €)
★ Τα παιδιά έως 18 ετών και οι φοιτητές έχουν ελεύθερη είσοδο παντού.
ΠΗΓΗ http://www.efsyn.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πολύ απλά, θέλουν να αποκόψουν τον Έλληνα απο την φυσική του κληρονομιά, δεν είναι πια κάτι περίεργο όλο αυτό στις άθλιες εποχές που ζούμε...