Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Έλιωσαν μέχρι και τα σίδερα του Νοράτλας «ΝΙΚΗ 4» - Ολοκληρώνονται οι ανασκαφές, προχωρούν οι ταυτοποιήσεις

 

Εντός των επομένων ημερών ολοκληρώνονται οι ανασκαφές στον Τύμβο Μακεδονίτισσας
- Συνεχίζεται το έργο της ταυτοποίησης των οστών των Ελλήνων καταδρομέων και πιλότων
- - Η "ΝΙΚΗ" στέρησε στους Τούρκους την κατάκτηση ενός στόχου υψηλής συμβολικής και στρατηγικής αξίας
- Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης "ΝΙΚΗ" και η σιωπή της ελληνικής πολιτείας

Στις παραπάνω δηλώσεις προχώρησε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου.

“Προχωρούμε στην ολοκλήρωση της ανασκαφής, η οποία αναμένεται να τελειώσει τις επόμενες λίγες ημέρες”, είπε ο κ. Φωτίου και πρόσθεσε ότι ήδη ξεκίνησαν οι ανθρωπολογικές εξετάσεις και οι ταυτοποιήσεις των οστών που βρέθηκαν.

Από τις πρώτες εξετάσεις, συνέχισε, φαίνεται ότι τα οστά που ανευρέθηκαν είναι σε καλή κατάσταση και απομονώνεται γενετικό υλικό.


“Ήδη τα πρώτα δείγματα που στείλαμε για να γίνει σε πιλοτική βάση μια εξέταση έχουν δείξει αποτελέσματα. Θα προσπαθήσουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να δώσουμε τα λείψανα στους συγγενείς” επισήμανε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φωτίου είπε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν πρώτα οι επιστημονικές εξετάσεις για να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον αριθμό των λειψάνων αγνοουμένων που έχουν βρεθεί.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε τέλος στο ΚΥΠΕ ότι προχωρεί άμεσα και ο σχεδιασμός για επαναφορά του χώρου στην αρχική του κατάσταση.

Εξάλλου, από τον χώρο των ανασκαφών προκύπτει το συμπέρασμα ότι λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο αεροσκάφος από τα αντιεροπορικά βλήματα των Bofors, αλλά και την έκρηξη του αεροσκάφους κατά την συντριβή του, όπου μέταλλα και σάρκες έγιναν ένα, το μεγαλύτερο μέρος της μεταλλικής ατράκτου φαίνεται πως έχει λιώσει.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΝΙΚΗ" ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ '74

Ως γνωστόν η ελληνική Πολιτεία ουδέποτε αναγνώρισε την επιχείρηση "ΝΙΚΗ" κατά την οποία η Α' Μοίρα Καταδρομών με έδρα το Μάλεμε της Κρήτης με διμοιρία της Γ' Αμφίβιας Μοίρας Καταδρομών επιβιβάστηκαν στα παροπλισμένα και επικίνδυνα μεταγωγικά Noratlas για να συναντήσουν αρκετοί από αυτούς τον θάνατο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας από φίλια πύρα. Η θυσία τους, αν και δεν αναγνωρίστηκε ποτέ επίσημα, δεν πήγε χαμένη, καθώς οι Τούρκοι παρά τις λυσσαλέες επιθέσεις τους δεν κατάφεραν να καταβάλλουν την αντίσταση των Ελλήνων καταδρομέων

Μέχρι και σήμερα όμως τόσο οι νεκροί, όσο και οι ζωντανοί συμμετέχοντες δεν αναγνωρίζονται από την ελληνική πολιτεία. Όσοι από τους Καταδρομείς επιβίωσαν του πολέμου, βαφτίστηκαν Κύπριοι πολίτες που υπηρέτησαν στην Εθνική Φρουρά το τραγικό εκείνο καλοκαίρι του 1974. Μάλιστα, μόλις η Α' Μοίρα Καταδρομών αποφασίστηκε να παραμείνει στην Κύπρο, άλλαξε ακόμα και η ονομασία της, λαμβάνοντας τον αύξοντα αριθμό 35, ως συνέχεια των κυπριακών μοιρών καταδρομών 31η, 32η, 33η και εφεδρική 34η.

Η αποστολή ήταν ουσιαστικά καταδικασμένη να αποτύχει, αλλά εν τέλει πέτυχε τον αντικειμενικό της σκοπό, αλλά με μεγάλο τίμημα. Η τήρηση άκρας μυστικότητας, με την Αθήνα να ειδοποιεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή την Λευκωσία για την αποστολή αεροσκαφών, στοίχισε ακριβά, καθώς τα αντιαεροπορικά μέσα της Εθνικής Φρουράς γύρω από το αεροδρόμιο δεν έγινε εφικτό να ενημερωθούν εγκαίρως.

Κάπως έτσι, κατερρίφθη ένα Noratlas σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες καταδρομείς πλην ενός, ενώ σε ακόμα ένα που βλήθηκε υπήρξαν δύο νεκροί.

Όσο για τους νεκρούς καταδρομείς, πολλοί εκ των οποίων είχαν γίνει μια άμορφη μάζα με τα μέταλλα του καταρριφθέντος από τα αντιαεροπορικά της Εθνικής Φρουράς Noratlas, ένα εκ των 15 που πέταξαν για την Κύπρο τα χαράματα της 22ας Ιουλίου 1974, το 'ΝΙΚΗ 4', θάφτηκαν βεβιασμένα, μαζί με το κομματιασμένο αεροσκάφος τους. Και για αυτούς μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία αναγνώριση και ταυτοποίηση.

Για την Ελλάδα, που επίσημα δεν ενεπλάκη σε πόλεμο με την Τουρκία κατά τον Αττίλα Α' και Β' το καλοκαίρι του 1974 και όντας μέλος του ΝΑΤΟ, όπως και η Τουρκία, θα ήταν αδύνατον, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, να αναγνωρίσει ότι έστειλε ειδικές δυνάμεις και αεροσκάφη της στην Κύπρο, καθότι μια τέτοια πράξη, εναντίον "συμμαχικής" νατοϊκής χώρας (της Τουρκίας) και κυρίως χωρίς να έχει κηρύξει πόλεμο κατά της Τουρκίας, με αφορμή την εισβολή στην Κύπρο, θα κλόνιζε και θα δυσχαίρανε την θέση της Ελλάδας στην διεθνή κοινότητα.
ΠΗΓΗ http://www.newsit.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: