Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Εξοσέτ εναντίον PHALANX στο Αιγαίο και που μπορεί να μας οδηγήσουν οι περικοπές



Σε μία από τις πολλές πρόσφατες εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Στόλου ,σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά αποδείχτηκαν δυο πράγματα. Το ένα ότι όταν η εκπαίδευση είναι κάτι περισσότερο από ρεαλαστική, όλα μπορούν να συμβούν. Και το δεύτερο ότι οι άνθρωποι των ΕΔ και στη συγκεκριμένη περίπτωση του ΠΝ είναι έτοιμοι όλα να τα αντιμετωπίσουν με απόλυτο επαγγελματισμό ,ευθύνη και κυρίως αποτελεσματικότητα.

Μια βολή πυραύλου EXOCET ενδεχομένως να προκαλούσε πρόβλημα σε πλοία του Στόλου, μετά από την εκτόξευσή του. Έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν ,συμβαίνει σ΄ όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις του κόσμου που εκπαιδεύονται σε τόσο υψηλό επίπεδο. Δεν είναι ευχάριστο, είναι επικίνδυνο και γι΄ αυτό η εκπαίδευση του προσωπικού είναι απαραίτητη.


Στην περίπτωσή μας αποδείχτηκε ακόμη μια φορά ότι οι άνθρωποι που χειρίζονται τα οπλικά συστήματα είναι πάντα πιο…μπροστά απ΄ αυτά . Το πλήρωμα μιας φρεγάτας μας …καθάρισε τον “άτακτο” EXOCET με το Phalanx σε χρόνο αστραπιαίο χωρίς να επιτρέψει να δημιουργηθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος. Δεν είναι εύκολη δουλειά και απαιτεί ύψιστο επαγγελματισμό και εκπαίδευση που στο ΠΝ ποτέ δεν έλειψαν.

Γιατί κάνουμε αναφορά στο περιστατικό; Γιατί είναι μια καλή ευκαιρία να αναδείξουμε για ακόμη μια φορά την επιπολαιότητα ,την απερισκεψία και την ανευθυνότητα με την οποία οι κυβερνήσεις της κρίσης αντιμετώπισαν τις ΕΔ. Μεταξύ όλων των ανόητων περικοπών στις οποίες είχαν προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια, περιλαμβάνονται και το “κόψιμο” εκπαιδεύσεων και μετεκπαιδεύσεων του προσωπικού σε “σχολεία” του εξωτερικού. Το κόστος κάποιων απ΄ αυτά είναι αστείο. Και μεταξύ αυτό, σωστά μαντέψατε είναι και το σχολείο για τα Phalanx το οποίο περνούσαν στελέχη του ΠΝ! Και το οποιο πιθανόν να είχαν περάσει οι άνθρωποι που “εκτέλεσαν” με συνοπτικές διαδικασίες τον πύραυλο EXOCET.

Είναι εγκληματικό να στερούμε την εκπαίδευση από τα στελέχη των ΕΔ. Ακόμη “κρατάμε” ,γιατί στις θέσεις κλειδιά υπηρετούν άνθρωποι που εκπαιδεύτηκαν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τρόπο μεθοδικό και σωστό. Όταν “κόβεις” από την εκπαίδευση ο …λογαριασμός έρχεται κάποια χρόνια μετά. Δεν καταλαβαίνεις αμέσως το κόστος. Για να μην βρεθούμε λοιπόν προ δυσάρεστων εκπλήξεων στο μέλλον καλό θα ήταν ολα τα Γενικά Επιτελεία και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ να επανεξετάσουν τι έχει κοπεί από τις εκπαιδεύσεις στελεχών και όπου είναι δυνατόν να κάνουν άμεσα διορθώσεις.

Δεν είναι τα χρήματα πολλά. Και δεν μπορεί από τη μία να υπογράφουμε και να εγκρίνουμε θέσεις αχρείαστες και με μεγάλο κόστος για τις Βρυξέλλες και από την άλλη να “κόβουμε” από την εκπαιδευση.
ΠΗΓΗ ΟΝ ALERT

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Το άτακτο βλήμα καταρρίφθηκε ταυτόχρονα από phalanx και NSS δυο διαφορετικών πλοίων.