Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Νεκρός ο ένας Ρώσος πιλότος - Επικίνδυνη κλιμάκωση μεταξύ Τουρκίας – Ρωσίας

- Βίντεο ντοκουμέντο με αντάρτες να φωνάζουν ο Αλλάχ είναι μεγάλος πάνω από το πτώμα του Ρώσου πιλότου
- Επικίνδυνη κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας μετά τον θάνατο τουλάχιστον ενός από τους δύο πιλότους
- Αγνοείται προς το παρόν η τύχη του δεύτερου πιλότου, μαχητικά ελικόπτερα στην περιοχή - Πληροφορίες ότι είναι όμηρος
- Ήταν εντός τουρκικού εναέριου χώρου λένε οι Τούρκοι, έχουμε αποδείξεις ότι ήταν εντός της Συρίας λένε οι Ρώσοι
- Έκτακτη σύγκλιση του ΝΑΤΟ μετά από αίτημα της Τουρκίας

Στα όρια είναι πλέον οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία με την αιτιολογία ότι παραβίαζε τον εναέριο χώρο της.


Ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-24 το οποίο κατερρίφθη στην περιοχή της συρο-τουρκικής μεθορίου είναι νεκρός, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Ο δεύτερος πιλότος βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών ανταρτικών δυνάμεων που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη βόρεια Συρία. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι δύο πιλότοι εκτινάχθηκαν πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους και έπεσαν με αλεξίπτωτα, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί η τύχη τους. Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα ερευνούν την περιοχή για την ανεύρεση των πιλότων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.



Επιχειρώντας να κατεβάσει τους τόνους, τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους δεν συνιστά ενέργεια κατά συγκεκριμένης χώρας, αλλά αποτελεί μέτρο για την υπεράσπιση της τουρκικής εδαφικής κυριαρχίας σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής.

Σύμφωνα με την Αγκυρα, τουρκικά F-16 S κατέρριψαν σήμερα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στην περιοχή της τουρκο-συριακής μεθορίου έπειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις για παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου, όμως η Μόσχα ανακοίνωσε ότι μπορεί να αποδείξει ότι το Su-24 δεν είχε εγκαταλείψει τον συριακό εναέριο χώρο.

Βίντεο το οποίο εστάλη από συριακή αντικαθεστωτική ανταρτική οργάνωση στο πρακτορείο Ρόιτερς εμφανίζει έναν ρώσο πιλότο ακίνητο και βαριά τραυματισμένο στο έδαφος, ενώ αξιωματούχος της οργάνωσης δηλώνει ότι είναι νεκρός.


"Ενας ρώσος πιλότος", ακούγεται να λέει μία φωνή από μία ομάδα συγκεντρωμένων ανδρών. "Ο Θεός είναι μεγάλος", λέει άλλη φωνή.Το βίντεο εστάλη στο Ρόιτερς από συριακή ανταρτική αντικαθεστωτική ομάδα που δρα στην βορειο-δυτική Συρία, όπου επιχειρούν οργανώσεις όπως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός και όπου δεν υπάρχει παρουσία μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.Ενας αξιωματούχος τη οργάνωσης, που δεν κατονομάζεται για λόγους ασφαλείας, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο πιλότος είναι νεκρός. Δεν έκανε καμία αναφορά στην τύχη του δεύτερου ρώσου πιλότου.
Το χρονικό της κατάρριψης
Όλα έγιναν λίγο μετά τις 09:00 το πρωί στην μεθόριο Τουρκίας Συρίας σε μια περιοχή που κατοικείται από τουρκμένους και ελέγχεται από αντάρτες που μάχονται εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ. Στην περιοχή εδώ και ημέρες οι Ρώσοι πλήττουν στόχους προκαλώντας την αντίδραση της Τουρκίας. Λίγο μετά τις 09:00 τουρκικά μαχητικά, σύμφωνα με την Τουρκία εντόπισαν ένα πολεμικό αεροσκάφος να κινείται εντός του τουρκικού εναέριου χώρου. Μετά από 10 προειδοποιήσεις να αποχωρήσει οι Τούρκοι πιλότοι, πάντα σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές, άνοιξαν πυρ πλήττοντας το “αγνώστου ταυτότητας” αεροσκάφος. Η κατάρριψη καταγράφηκε από κάμερα που βρισκόταν στην περιοχή.
Ρωσικό το αεροσκάφος
Λίγο μετά τις 10:00 αποκαλύφθηκε ότι το αεροσκάφος τύπου Su24 δεν ήταν των δυνάμεων του Άσαντ αλλά της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μάλιστα το ρωσικό υπουργείο άμυνας αμέσως έκανε λόγο για αποδείξεις ότι το αεροσκάφος πετούσε εντός του συριακού εναέριου χώρου.
Είδαν τους πιλότους να εκτινάσσονται
Στο βίντεο έχει καταγραφεί η χρήση των εκτινασσόμενων καθισμάτων από τους δύο πιλότους του αεροσκάφους.
Την ίδια ώρα μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που επικαλούνταν τουρκικά μέσα έκαναν λόγο για διάσωση των πιλότων.
Λίγο μετά τις 12:00 κυκλοφόρησαν φήμες πως ο ένας από τους δύο πιλότους έχει εντοπιστεί και είναι στα χέρια των τουρκμένων ανταρτών.  Λίγα λεπτά αργότερα ήρθε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει τον έναν από τους δύτο πιλότους νεκρό στα χέρια ανταρτών που φωνάζουν “Ο Αλλάχ είναι μεγάλος”.
Αεροσκάφος τύπου Su24 πανομοιότυπο με αυτό που καταρρίφθηκε
Αεροσκάφος τ'υπου F16 πανομοιότυπο με εκείνα που κατέρριψαν το ρωσικό πολεμικό
Παραμένει άγνωστο εάν πρόκειται για τον πιλότο που θεωρείται πως βρέθηκε στα χέρια των ανταρτών ή τον άλλο πιλότο.
Στην περιοχή πάντως από την πρώτη στιγμή πετούν πολεμικά ελικόπτερα της Ρωσίας αναζητώντας τους πιλότους.
Σύμφωνα με το busines insider ο δεύτερος πιλότος βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών και είναι ζωντανός.
ΠΗΓΗ NEWSIT

Δεν υπάρχουν σχόλια: