Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Γιατί το μεγαλύτερο νησί της Ιρλανδίας καλείται… Αχίλλειον;

 
Το Αχίλλειον (ιρλ. Achill) είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Ιρλανδίας και το βορειο-δυτικότερο σημείο της Ιρλανδίας!
Το νησί κατοικήθηκε τουλάχιστον από το τέλος της Νεολιθικής εποχής (γύρω στο 4.000 π.Χ.), όταν είχε έναν πληθυσμό 500-1.000 ανθρώπων! Τότε το νησί θα ήταν, ως επί το πλείστον, δάσος μέχρις ότου οι νεολιθικοί άνθρωποι άρχισαν να το καλλιεργούν. Οι οικισμοί του αυξήθηκαν κατά την διάρκεια της Εποχής του Σιδήρου, όταν και έγινε διασπορά μικρών φρουρίων γύρω από την ακτή, για την άμυνα του νησιού, που δείχνουν την πολεμοχαρή φύση εκείνων των καιρών.
Στο νησί ευρέθησαν και μεγαλιθικοί τάφοι και οχυρά ιδίως στο όρος Slievemore, κατά μήκος του Ατλαντικού.
 
Το Αχίλλειο ήταν έδαφος της αρχαίας Umhall, στα σύνορα County Galway-Mayo. Κληρονομικοί οπλαρχηγοί της Umhall ήταν οι O'Malleys (από το 814 μ.Χ., που απέκρουσαν με επιτυχία μια επίθεση των Βίκινγκς στην ακτή Clew).
Η Ιρλανδία ήταν γνωστή αρχαία μινωική αποικία, όταν και ελέγετο Ιέρνη. Την προσέγγισε κατά την οδύσσειά του και ο Οδυσσέας, όπου έθαψε και έναν σύντροφό του. Το πρόσφημα «Ο΄» που έχουν μπροστά τα ιρλανδικά ονόματα, είναι τίτλος τιμής, που έφεραν όσοι ήσαν ελληνικής καταγωγής (από το αρσενικό άρθρο «ο»). Οι δε Malleys ίσως ήταν οι Μαλλιείς Κρήτες. Ίσως όμως και οι Μαλιείς της Φθιώτιδος. Και τότε ο Αχιλλεύς βρίσκει την θέση του στο νησί…

Το 1991 ιδρύθηκε και Αρχαιολογική Σχολή με αυτό το όνομα («Achill») ως σχολή εκπαιδεύσεως για τους φοιτητές της Αρχαιολογίας, της Ανθρωπολογίας και των συναφών κλάδων. Η Σχολή ευρίσκεται στο χωριό Dooagh (προφέρεται Do-ah), στο δυτικό άκρον της νήσου του Αχιλλέως. Αρχικώς ιδρύθη να ερευνήσει και να κατανοήσει την αρχαία ιστορία του όρους Slievemore, του μεγαλύτερου βουνού της νήσου του Αχιλλέως, που δεσπόζει στο δυτικό ήμισύ της. Αρχαιολόγοι και φοιτητές, με τις ανασκαφές τους, έχουν αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των γνωστών θέσεων πάνω και γύρω από το Slievemore. Οι ανασκαφές παρείχαν σημαντικές πληροφορίες, για πολλούς επί μέρους τόπους. Ωστόσο, η έρευνα έχει αποδείξει ότι υπάρχουν ακόμη πολύ περισσότερα από όσα είχαν οι αρχαιολόγοι αρχικώς φανταστεί!.. Και κάθε χρόνο φέρνουν στο φως και νέες εκπλήξεις και ανακαλύψεις… Εκτός από το Slievemore, πολλές ανασκαφές έχουν ήδη γίνει και σε άλλα σημεία του νησιού. Αρκετοί από τους φοιτητές έχουν επιστρέψει στο Αχίλλειο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις ιδικές τους μεταπτυχιακές σπουδές, σε περιοχές που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς τους.
Έτσι από το μακρινό Αχίλλειο του Ατλαντικού, και γενικότερα από την Ιρλανδία, να περιμένετε εκπλήξεις, «πολύ μεγαλύτερες από όσο είχαν οι συντηρητικοί αρχαιολόγοι αρχικώς φανταστεί!..»…
 


(Γράφει ο συγγραφέας κ. Γιώργος Λεκάκης, www.lekakis.com)Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: