Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

"Υψηλή κινητικότητα" των τουρκικών ΑΦΝΣ και υποβρυχίων στο Αιγαίο - Στενή παρακολούθησή τους από ΠΑ και ΠΝ





Έντονη κινητικότητα από πλευράς τουρκικών ΕΔ καταγράφεται στο Αιγαίο σήμερα μετά από πολύ καιρό.

Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας και επιτήρησης CN-235 έχουν προχωρήσει από το πρωί σε επανειλημμένες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου ενώ ένα τουρκικό υποβρύχιο,  το S-358 ÇANAKKALE  GÜR CLASS (Mod 209 Type 1400), μετά από παρακολούθηση σκαφών του ελληνικού Στόλου στην περιοχή της Χίου μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Καλύμνου και Καλόλημνου πλέοντας επιδεικτικά πάνω στην επιφάνεια εντός πάντα των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Mαζί με τα CN-235 πραγματοποίησαν τρεις παραβάσεις του FIR Αθηνών και εννέα παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου έξι τουρκικά μαχητικά (δύο F-16  και τέσσερα F-4) τα οποία ήταν επιθετικά και σε μια περίπτωση προκάλεσαν εμπλοκή, και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά


Όλες οι τουρκικές κινήσεις παρακολουθούνται στενά από τις ελληνικές ΕΔ οι οποίες είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Ίσως η έντονη αυτή τουρκική κινητικότητα να έχει σχέση με το γεγονός ότι η FRONTEX ξεκίνησε σήμερα επιχειρήσεις στο Αιγαίο.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα την ανάπτυξη 293 συνοριοφυλάκων και 15 πλοίων στα ελληνικά νησιά, ως απάντηση σε αίτημα της Αθήνας. 
Frontex άρχισε χθες (Δευτέρα) την ανάπτυξη 293 λειτουργών και 15 πλοίων στα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο μιας νέας επιχείρησης ταχείας επέμβασης που ονομάσθηκε Ποσειδών, έπειτα από αίτημα της Ελλάδας για επιπλέον βοήθεια στα εξωτερικά σύνορά της στο Αιγαίο".
Να σημειωθεί ότι οι τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου έχουν ελαχιστοποιηθεί όχι μόνο λόγω της μεταφοράς και της μεταστάθμευσης τουρκικών μαχητικών στα τουρκοσυριακά σύνορα, ή συγκέντρωσης τουρκικών ναυτικών μονάδων σε λιμάνια της νότιας Τουρκίας αλλά όπως εκτιμούν οι Έλληνες Επιτελείς λόγω της ανησυχίας από πλευράς Άγκυρας πιθανής ρωσικής κίνησης ανταπόδοσης της κατάρριψης του ρωσικού Su-24.

To επεισόδιο με το τουρκικό σκάφος που δέχθηκε τον πολυβολισμό από το αντιτορπιλικό "Σμέτλιβι" στο Β.Αιγαίο έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την Άγκυρα και πληροφορίες των ελληνικών Επιτελείων αναφέρουν ότι τα τουρκικά Επιτελεία εκτιμούν ότι οι Ρώσοι περιμένουν αφορμή για να προχωρήσουν σε θερμό επεισόδιο σε μια έκταση από την Μαύρη Θάλασσα μέχρι τα τουρκοσυριακά σύνορα.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ούτε τουρκικά σκάφη επιφανείας πλέουν στην Α.Μεσόγειο ούτε τουρκικά μαχητικά προσεγγίζουν την τουρκοσυριακή μεθόριο σε απόσταση μικρότερη των 20 μιλίων βάση της εικόνας που έχει το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.
ΠΗΓΗ: http://www.pronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: