Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Ρωσία – Τουρκία ξανά στα... χαρακώματα! Μόσχα προς Άγκυρα για τη "ναυμαχία" στο Αιγαίο: Οι πράξεις σας θα έχουν συνέπειες!



- Αυστηρή προειδοποίηση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας της Ρωσίας στον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο στη Μόσχα

- "Οι παράτολμες ενέργειές σας, θα έχουν συνέπειες" διαμηνύθηκε!
- Ρωσικό πλοίο άνοιξε πυρ κατά τουρκικού αλιευτικού 22 χιλιόμετρα ανοιχτά της Λήμνου
- Οι Τούρκοι δεν απάντησαν ούτε μέσω ασυρμάτου ούτε μετά τη ρίψη φωτοβολίδων
- Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Το πλήρωμα του Smetlivy έκανε χρήση προειδοποιητικών πυρών για να αποφύγει τη σύγκρουση
- Τούρκος ΥΠΕΞ: Θα απαντήσουμε με ανακοίνωση, αφού ενημερωθούμε από το πλήρωμα του αλιευτικού σκάφους!

Νέα ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία προκαλεί το θερμό επεισόδιο που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής (13.12.2015) στο βόρειο Αιγαίο, μόλις 22 χιλιόμετρα έξω από τη Λήμνο!
Κατά την εκδοχή των Ρώσων, το ρωσικό αντιτορπιλικό Smetlivy έριξε προειδοποιητικά πυρά κατά τουρκικού αλιευτικού για να αποφύγει τη σύγκρουση και ενώ είχε προσπαθήσει να επικοινωνήσει με το τουρκικό πλήρωμα μέσω ασυρμάτου αλλά είχε ρίξει και φωτοβολίδες στον αέρα.



"Στις 13 Δεκεμβρίου, το πλήρωμα του ρωσικού σκάφους Smetlivy, που βρισκόταν 22 χλμ. (13,6 μίλια) από το ελληνικό νησί Λήμνος στο βόρειο Αιγαίο, απέφυγε μια σύγκρουση με ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος", ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Στις 6:30 ώρα Γκρίνουιτς (08:30 ώρα Ελλάδας) το ρωσικό αντιτορπιλικό, που είχε ρίξει άγκυρα, παρατήρησε ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος, σε απόσταση περίπου χιλίων μέτρων, που πλησίαζε προς το μέρος του, από δεξιά. "Παρά τις πολλές προσπάθειες του Smetlivy, το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους δεν απάντησε ούτε στον ασύρματο ούτε στα οπτικά σήματα", προστίθεται στην ανακοίνωση.
Έτσι, το πλήρωμα του ρωσικού πλοίου πυροβόλησε με ελαφρά όπλα όταν το σκάφος πλησίασε περίπου στα 600 μέτρα, "προκειμένου να αποφύγει μια σύγκρουση". Η απόσταση μεταξύ των δύο σκαφών "εγγυάτο" ωστόσο ότι το τουρκικό σκάφος δεν επλήγη από τα πυρά, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. "Το τουρκικό σκάφος άλλαξε αμέσως πορεία και συνέχισε τον δρόμο του προσπερνώντας το Smetlivy σε απόσταση περίπου 540 μέτρων χωρίς καμία επαφή με το ρωσικό πλήρωμα", προσθέτει το υπουργείο.
Οι πράξεις σας, θα έχουν συνέπειες
Άμεσα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, κάλεσε τον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο στη Μόσχα για εξηγήσεις. Και τον απείλησε πως οι πράξεις της Άγκυρας θα έχουν συνέπειες!
«Ο Τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος προειδοποιήθηκε για πιθανές αρνητικές συνέπειες των παράτολμων πράξεων της Άγκυρας κατά των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες μάχονται τους τρομοκράτες στη Συρία» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ο Τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος Αχμέτ Γκουνές ενημερώθηκε για την βαθιά ανησυχία της Μόσχας σχετικά με τη νέα πρόκληση των Τούρκων κατά της ρωσικής φρεγάτας. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ, κάλεσε τον Αχμέτ Χακάμ Γκιουνές και του απηύθυνε "αυστηρή προειδοποίηση για τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες απερίσκεπτων ενεργειών της Άγκυρας απέναντι στο ρωσικό στρατιωτικό σύνταγμα" που έχει σταλεί στη Συρία στο πλαίσιο των αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης "Ισλαμικό κράτος",.
Η Ρωσία εξέφρασε κυρίως "τη βαθιά ανησυχία της έναντι των προκλητικών πράξεων εκ μέρους της Τουρκίας όσον αφορά το ρωσικό αντιτορπιλικό Smetlivy", διευκρίνισε. "Είναι χάρη σε μια καλοτυχία που μπορέσαμε να αποφύγουμε μια τραγωδία", προστίθεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
«Ο στρατηγός Γκουνές υποσχέθηκε να μεταφέρει άμεσα τη ρωσική θέση στην Άγκυρα. Και μάλλον το έκανε, αφού ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμετ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα θα εκδώσει ανακοίνωση για το περιστατικό, αφού πρώτα όμως ενημερωθεί πλήρως για ό,τι έγινε από το πλήρωμα του τουρκικού αλιευτικού!
Η Τουρκία και η Ρωσία περνούν τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Όλα ξεκίνησαν στις 24 Νοεμβρίου, ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Από τότε η Ρωσία έχει ανακοινώσει αντίποινα σε βάρος της Τουρκίας τα οποία στοχεύουν κυρίως τους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των κατασκευών και της γεωργίας.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την περασμένη Παρασκευή (11.12.2015) τον ρωσικό στρατό να απαντήσει με "άκρα αυστηρότητα" σε κάθε δύναμη που θα τον απειλούσε στη Συρία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απηύθυνε έκκληση από την πλευρά του στη Ρωσία για "ηρεμία" προειδοποίησε, όμως, ότι η υπομονή της Άγκυρας έχει "όρια".
Πηγή: Sputnik, ΑΠΕ - ΜΠΕ

1 σχόλιο:

Διονυσία είπε...

Βράζει το καζάνι...