Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Ψάχνουν για τον ήρωα Υποστράτηγο Τάσο Μάρκου στη Μια Μηλιά

 

Για τον ήρωα, Υποστράτηγο μετά θάνατον, Τάσο Μάρκου, που πολλάκις έχει ειπωθεί ότι έπεσε μαχόμενος επικεφαλής μικρής ομάδας αποκομμένων εθνοφρουρών κάποιους μήνες μετά την εισβολή ψάχουν πλέον στην περιοχή Μια Μηλιά. Μέρος του ηρωϊσμού του, πέρα από το πεδίο της μάχης, ότι δεν δέχθηκε ποτέ να γίνει μέρος της αδελφοκτόνου διαμάχης μακαριακών-αντιμακαριακών, αρνούμενος να συμπράξει με την μια ή την άλλη πλευρά προ της εισβολής

Χθες ξεκίνησαν οι εκσκαφές για εντοπισμό του λειψάνου του Υποστράτηγου, Ταγματάρχη τότε, Τάσου Μάρκου, ο οποίος εικάζεται ότι δολοφονήθηκε από τους Τούρκους στη Μια Μηλιά. Παράλληλα άρχισαν εκσκαφές και στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας, όπου υπάρχουν πληροφορίες ότι εκτελέστηκαν Ελληνοκύπριοι εθνοφρουροί.

Ο Τάσος Μάρκου ήταν ο πλέον υψηλόβαθμος Κύπριος αξιωματικός αγνοούμενος της Εθνικής Φρουράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται ο "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" αναζητούνται επίσης τρεις στρατιώτες ενώ παλαιότερα είχε προκύψει αναφορά για εκτέλεση στρατιωτών που επέβαιναν σε δύο λεωφορεία.

Το σημείο των εκσκαφών βρίσκεται έναντι του μνημείου που ανήγειραν οι Τούρκοι για να θυμίζει την τουρκική εισβολή, ενώ φαίνεται πως στην περιοχή μεταφέρθηκαν και εκτελέστηκαν στρατιώτες που είχαν συλληφθεί σε διάφορες περιοχές της Κερύνειας.

Ωστόσο, για τον Τάσο Μάρκου έχουν υπάρξει μαρτυρίες Τ/κ πολιτών ότι αξιωματικοί και περίπολα των κατοχικών δυνάμεων έψαχναν για τον αξιωματικό μέχρι και το 1975, ίσως και τους πρώτους μήνες του 1976, ενώ είχαν αναφερθεί κάποιες σκόρπιες συμπλοκές στα κατεχόμενα πλέον εδάφη, καθ' όλη την διάρκεια του 1975, με πολλούς να εικάζουν ότι επρόκειτο για μικρή ομάδα αποκομμένων εθνοφρουρών επικεφαλής της οποίας ενδέχεται να είχε τεθεί ο ηρωϊκός και μακριά από πολιτικές έριδες Ταγματάρχης.

Ο Τάσος Μάρκου ήταν υπόδειγμα ακομμάτιστου πατριώτη-αξιωματικού, ο οποίος υπηρέτησε Ελλάδα και Κύπρο, από τις τάξεις του Ε.Σ. και της Εθνικής Φρουράς  με αυταπάρνηση και ζήλο, χωρίς να εμπλακεί στις πολιτικές έριδες μεταξύ Μακαριακών και αντιμακαριακών στην Κύπρο, προ της εισβολής. Ενώ έγινε αξιωματικός του Ε.Σ. κατήλθε και στην Κύπρο πολεμώντας με την ΕΟΚΑ κατά τον αντιαποικιακό αγώνα του 1955-1960.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΔΗ

Με την εκδήλωση της Τουρκικής Εισβολής την 20η Ιουλίου 1974, ο Ταγματάρχης Τάσος Μάρκου κατάφερε να οργανώσει εκ των ενόντων και με πενιχρά μέσα έναν μικρό αριθμό εφέδρων στρατιώτων μια αμυντική γραμμή στη περιοχή του χωριού Χαμίτ Μάνδρες όπου είχε προηγηθεί ρίψη αλεξιπτωτιστών από τις Τουρκικές δυνάμεις εισβολής. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Ταγματάρχης Μάρκου τέθηκε επικεφαλής των δυνάμεων εξουδετέρωσης του θύλακα Μπέκκιογιου. Κατά τη διάρκεια της μάχης ο Ταγματάρχης Μάρκου, επέδειξε σπάνια χαρακτηριστικά ηρωισμού και αυτοθυσίας και η συμβολή του στην επιτυχία της επιθετικής ενέργειας ήταν καθοριστική. Το βράδυ της 21ης Ιουλίου 1974, προωθείται επικεφαλής δυνάμεως 100 περίπου ανδρών στη περιοχή Δικώμου απ' όπου ενισχύει τα αμυνόμενα τμήματα του 361 ΤΠ στη περιοχή, με αποστολή την αναχαίτιση των προελαυνόντων Τουρκικών Δυνάμεων Εισβολής.

Την 23η Ιουλίου 1974, μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ανατίθεται στο Ταγματάρχη Τάσο Μάρκου η συγκρότηση της αμυντικής γραμμής από τη Μια Μηλιά προς τον Κουτσοβέντη. Από την 23η Ιουλίου μέχρι και τη 29η Ιουλίου 1974, συγκροτεί το 315 ΤΠ το οποίο απαρτίζεται από εφέδρους και στρατιώτες από διαλυμένες μονάδες και κατασκευάζει οχυρωματικά έργα και ναρκοθετεί τη περιοχή.

Ταυτόχρονα στο μυαλό του στριφογυρίζει η ιδέα της ανατροπής των πραξικοπηματικών δεδομένων και η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης με την εκδίωξη των επίορκων Ελλαδιτών αξιωματικών και τον έλεγχο της Εθνικής Φρουράς από δημοκρατικούς Κύπριους Αξιωματικούς. Αντικειμενικός του στόχος ήταν η δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικής άμυνας και ακόμα εάν οι συνθήκες το επέτρεπαν η διενέργεια αιφνιδιαστικού κτυπήματος και αντεπίθεσης για εκδίωξη των Τουρκικών δυνάμεων εισβολής. Για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους, η κίνηση για ανατροπή των πραξικοπηματικών δεδομένων ουδέποτε εκδηλώθηκε ίσως λόγω της μη ανταπόκρισης από διάφορους παράγοντες τους οποίους προσέγγισε τότε ο Ταγματάρχης Μάρκου.

Το βράδυ της 30ης Ιουλίου 1974, επιστρέφει στη μονάδα του στη περιοχή Μιας Μηλιάς απογοητευμένος αλλά ταυτόχρονα αποφασισμένος να αναχαιτίσει τη επερχόμενη προέλαση των Τούρκων προς τη περιοχή Αμμοχώστου. Δημιουργεί νέες αμυντικές θέσεις, επανδρώνει νέα φυλάκια και ζητά από το ΓΕΕΦ ενισχύσεις οι οποίες δεν του αποστέλλονται ποτέ. Ένα νέο σκηνικό όμοιο μετά στενά των Θερμοπυλών στήνεται στη περιοχή Μιας Μηλιάς - Κουτσοβέντη. Ο σύγχρονος Λεωνίδας της Κυπριακής Ιστορίας οργανώνει ολημερίς την άμυνα της περιοχής και τη νύκτα σχεδιάζει τις ενέργειες του σε περίπτωση εκδήλωσης επίθεσης από τους Τούρκους και επιθεωρεί τα αμυντικά έργα.

Τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου 1974, η τραγωδία της Κύπρου άρχισε να συντελείται με το ξεκίνημα του Αττίλα Β'. Το τάγμα του Τάσου Μάρκου δέχεται ανελέητο βομβαρδισμό από τη Τουρκική αεροπορία. Ο Τάσος Μάρκου ζητά από το ΓΕΕΦ υποστήριξη από τις μονάδες πυροβολικού που δρούσαν στη περιοχή και ενίσχυση σε άνδρες και πολεμικό υλικό, αλλά η απάντηση του ΓΕΕΦ δεν έφθασε ποτέ στον αγωνιζόμενο με νύχια και με δόντια ηρωικό Ταγματάρχη. Ο Τάσος Μάρκου διαβλέποντας την εγκατάλειψη του από το ΓΕΕΦ αποφάσισε να αντιμετωπίσει τη διαμορφούμενη κατάσταση με τα μηδαμινά μέσα που ο ίδιος διέθετε. Η μάχη ήταν άνιση αλλά ο ήρωας Ταγματάρχης και οι άνδρες του αμύνονταν με πείσμα και ανδρεία του πάτριου εδάφους.

Γύρω στις 10:00 π. μ. η γραμμή άμυνας στη περιοχή είχε διασπαστεί και τα Τουρκικά άρματα είχαν μπει στο δρόμο Λευκωσίας - Αμμοχώστου. Το δράμα άρχισε να ολοκληρώνεται. Σε μια ύστατη προσπάθεια απόκρουσης των προελαύνοντων Τουρκικών Αρμάτων με τη δημιουργία νέας αμυντικής γραμμής και αφού εξασφάλισε τη ομαλή αναδίπλωση των ανδρών του για αποφυγή της αποκοπής τους στη ήδη καταλυμένη περιοχή, ο Ταγματάρχης Μάρκου κινήθηκε βόρεια προς τη περιοχή Κυθραίας μαζί με δύο από τους άνδρες του. Λίγο αργότερα διέταξε τους δύο άνδρες του να φύγουν και ο ίδιος κινήθηκε προς τη περιοχή Κεφαλόβρυσου Κυθραίας. Η τελευταία επαφή με το Ταγματάρχη Τάσο Μάρκου έγινε μέσω ασυρμάτου από το Διοικητή του Τακτικού Συγκροτήματος Κυθραίας το απόγευμα της 15ης Αυγούστου 1974.

Έκτοτε παραμένει αγνοούμενος.

ΠΗΓΗ NEWSIT

Δεν υπάρχουν σχόλια: