Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Και ο Σόιμπλε στηρίζει Deutsche Bank, κάτι δεν πάει καθόλου καλά



Ότι κάτι υπάρχει στο βασίλειο της Δανημαρκίας, δηλαδή στη Deutsche Bank, αυτό είναι παραπάνω από σίγουρο και πιστοποιημένο από τις αμερικανικές εποπτικές αρχές. Μόνο το 2015 η Deutsche Bank έχει δεχθεί πρόστιμα για χειραγώγιση του libor, ξέπλυμα βρώμικου ρώσικου χρήματος και για την ανεπάρκεια των συστημάτων πληροφορικής και compliance. Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι τις διαδικασίες σε όλες τις περιπτώσεις κίνησαν οι αμερικάνικες αρχές και όχι οι ευρωπαϊκές, οι οποίες σύρθηκαν στην έρευνα εκ των υστέρων. Τι κι αν διαβεβαιώνει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ότι διαθέτει ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια, ακόμα και οι διαβεβαιώσεις του πανίσχυρου Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν αρκούν για να καθησυχάσουν τις αγορές που συμπεριφέρονται στο γερμανικό κολοσσό ως τη νέα Lehman Brothers.

Όπως συνηθίζεται να λέγεται οι αγορές δεν κάνουν σχεδόν ποτέ λάθος και όσοι θεώρησαν ότι κάνουν βρέθηκαν να κατεστραμμένοι. Αυτό το ρητό έχει τόσο ρεαλιστική όσο και φιλοσοφική βάση καθώς οι αγορές είναι ένα σύνολο ανθρώπων, μια τυχαία συλλογικότητα, γεγονός που αποτελεί δικλείδα ασφαλείας.
Τα οικονομικά στοιχεία της Deutsche Bank είναι αρκετά για να πείσουν οποιονδήποτε ότι η κατάταση δεν είναι καλή, αυτό που μένει να εξεταστεί είναι το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση. Η Deutsche Bank πέρασε σε ζημιές και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να παράγει ζημιές για αρκετά τρίμηνα ακόμα καθώς τα βαριά πρόστιμα και η υπερμόχλευση του ενεργητικού της είναι παράγοντες που αν αποτιμηθούν σωστά οδηγούν την τράπεζα σε ανακεκεφαλαιοπιοίηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Deutsche Bank δεν αναγνωρίζει το ρίσκο -στα πλαίσια των κανονισμών, έτσι τα Risk Weighted Assets διαμορφώνονται μόλις στο 0,4 προς 1 του ενεργητικού της, ενώ ο μέσος όρος τις ΗΠΑ είναι 0,8 προς 1 και στην Ευρώπη 0,7 προς 1.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τράπεζα μοχλεύει τη διαθέσιμη ρευστότητα της δυο φορές όσο οι υπόλοιπες ενώ αντιστοίχως αυξάνεται και το πραγματικό ρίσκο.
Με την ανησυχία να κορυφώνεται η διοίκηση της τράπεζας προέβη σε δημόσιες δηλώσεις και ανακοινώσεις διαβεβαιώνοντας για την ευστάθεια και επάρκειά της, ωστόσο με τον τρόπο αυτό κατάφερε μόνο να πείσει ακριβώς ότι σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.
Συναγερμό όμως σήμανε η παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τη Deutsche Bank, ανοίγοντας πλέον ουσιαστικό θέμα.
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ένιωσε την ανάγκη να διαβεβαιώσει τους επενδυτές και τους μετόχους της ότι διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για να πληρώσει όλα της τα χρέη, σε μία προσπάθεια να διαψεύσει τις φήμες ότι δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το ομόλογο της, διότι η μετοχή της απ' την αρχή της χρονιάς καταγράφει απώλειες 37%. Η τράπεζα δήλωσε τη Δευτέρα μέσω επίσημης έκθεσης ότι η οικονομική της κατάσταση είναι τέτοια που της επιτρέπει να πληρώσει όλες της τις οικονομικές υποχρεώσεις τόσο για το 2016 όσο και για το 2017.
Παράλληλα, δημοσιοποίησε ένα εσωτερικό σημείωμα προς τους εργαζομένους απ' τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου Marcus Schenck που υπογραμμίζει ότι «η θέση της τράπεζας τόσο σε επίπεδο Κεφαλαίων όσο και διαχείρισης ρίσκου παραμένει ισχυρή».
Μάλιστα, ο ίδιος ο CEO της τράπεζας, John Cryan, σε εσωτερικήό σημείωμα προς τους εργαζόμενους, διαβεβειώνει πως η τράπεζα είναι “εντελώς σταθερή”, ενώ υπογράμμισε πως δεν ανησυχεί για την ικανότητα της τράπεζας να ανταποκριθεί στα δικηγορικά κόστη.
"Θέλω να απομακρύνω την αβεβαιότητα που νιώθουν οι εργαζόμενοι και οι αγορές λόγω αυτών των νομικών προβλημάτων. Μία ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών θα επικεντρωθούμε σε αυτό το πρόβλημα. Για όλους τους υπόλοιπους, σας ζητούμε να επικεντρωθείτε στους πελάτες μας και την στρατηγική μας", επεσήμανε.
Αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως δεν ανησυχεί για την Deutsche Bank , εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας των επενδυτών για τα οικονομικά της τράπεζας.
Κάποιο λάκκο έχει η φάβα
Ωστόσο, οι διαρκείς διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων και της ίδιας της τράπεζας προκαλούν έντονες αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία τους.
Τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια οι ισολογισμοί της γερμανικής τράπεζας φέρεται πως κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Η γερμανική τράπεζα επί χρόνια κατάφερε να “κρύψει” από τον ισολογισμό της δάνεια αξίας 395,5 δισ. ευρώ (περίπου το ένα πέμπτο του χαρτοφυλακίου της) μέσω συμφωνιών με άλλες τράπεζες. Με τις συμφωνίες αυτές η Deutsche Bank κατάφερνε να μην καταγράφονται στο χαρτοφυλάκιό της οι κίνδυνοι που αναλάμβανε χορηγώντας δάνεια, με αποτέλεσμα να εμφανίζει καλύτερη εικόνα ως προς την κεφαλαιακή της επάρκεια.
Παράλληλα, είχε δημιουργήσει και μοχλευμένα προϊόντα, τα οποία έδιναν στους επενδυτές την επιλογή να “φύγουν” αν η επένδυση αποτύχει, πράγμα που έκαναν αφήνοντας την εκδότρια τράπεζα να καλύψει τις θέσεις τους.
Επίσης το όνομα της Deutsche Bank  έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο με τη φυγάδευση κεφαλαίων σε off shore κέντρα.
Φυσικά δεν θα πρέπει να αγνοηθεί και το γεγονός ότι για το τρίτο τρίμηνο του 2015 η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε  καθαρές ζημίες – ρεκόρ ύψους 6 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε πως έχει “βάλει στην άκρη” 4,8 δισ. ευρώ για την κάλυψη του κόστους νομικών αντιδικιών, ποσό αυξημένο κατά 1 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε πως θα προχωρήσει στην περικοπή συνολικά 35.000 θέσεων εργασίας και θα σταματήσει τη λειτουργία της σε δέκα χώρες.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο η Γερμανία, με θεατρικό τρόπο τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει κάνει ότι περνάει από το χέρι της, για να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρξει ένα ντόμινο κατάρρευσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Υπό αυτό το πρίσμα, και δεδομένου ότι και η μετοχή της τράπεζας έχει υποστεί φέτος βαριές απώλειες με την αξία της να  εκτιμάται περίπου στο ένα τρίτο από ότι το 2015, πώς είναι δυνατόν να υποθέτουμε ότι έχει καταφέρει να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα κεφάλαια για να αποπληρώσει τα χρέη της και να ξεπεράσει κάθε κίνδυνο;
ΠΗΓΗ http://www.sofokleousin.gr/archives/281956.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: