Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η απόφαση του ΝΑΤΟ - Πρόβα generale η τουρκική ΝΟΤΑΜ για το ατύχημα του E/Π


Πρόβα για το τι θα γίνει στο Αιγαίο εάν το ΝΑΤΟ αποδεχθεί την πρόταση της Άγκυρας χωρίς να υπάρξει προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο, είναι η αεροπορική τραγωγία ππου σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Κίναρο.

Το κρίσιμο ερώτημα για την ΝΑΤΟϊκή δύναμη που θα περιπολεί, είναι το ποιος θα έχει την ευθύνη της έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.

Όπως είπε πρίν από λίγο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την τραγωδία μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα οι ελληνικές αρχές στις 4:05 τα ξημερώματα εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ προκειμένου να εκτελέσουν την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή όπου κατέπεσε το ελικόπτερο του ΠΟλεμικού Ναυτικού.

Πάνω σε αυτή "πάτησε" η Άγκυρα για να εκδόσει δική της ΝΟΤΑΜ και να αμφισβητήσει την ελληνική, λέγοντας πώς θα πρέπει να αναφέρονται στα τουρκικά ραντάρ τα μέσα που συμμετέχουν στις έρευνες. Ο κ. Αποστολάκης είπε πώς αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά.


Ωστόσο, μπορεί η τουρκική ΝΟΤΑΜ να αγνοήθηκε, αλλά η Άγκυρα απέδειξε πώς δεν καταλαβαίνει τίποτα μπροστά στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο και στις αξιώσεις που προβάλει.

Το μικρό αυτό παράδειγμα είναι αρκετό για να καταλάβουμε ότι η πρόταση της Τουρκίας που εξετάζεται σήμερα στο ΝΑΤΟ, είναι ουσιαστικά η κερκόπορτα, όπως έγραφε χθες το Onalert για να βάλει πόδι στο Αιγαίο.


Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η ναυτική νατοϊκή δύναμη θα αποτελείται από κράτη- μέλη της Συμμαχίας, που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτήν, για ανθρωπιστικές αποστολές στο Αιγαίο, με στόχο την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και την αποτροπή μετακίνησης μεγάλων προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη από την Τουρκία, καθώς και την επιστροφή στην Τουρκία των μεταναστευτικών ροών.

Τη διοίκηση αυτής της ναυτικής δύναμης θα αναλάβει κατά το παρόν εξάμηνο κατά πάσα πιθανότητα η Γερμανία, που έχει και τον συντονισμό των νατοϊκών δυνάμεων. Το επόμενο εξάμηνο όμως, τον συντονισμό αυτόν αναλαμβάνει η Τουρκία, κάτι που θέλει να αποτρέψει η Αθήνα. Γι’ αυτό και προτείνει η Ελλάδα και η Τουρκία να παραιτηθούν από κοινού από την ανάληψη των εξαμηνιαίων συντονισμών των νατοϊκών δυνάμεων, έτσι ώστε να μην υπάρξουν μελλοντικές προστριβές στους κόλπους της Συμμαχίας.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένοςμ δήλωσε ότι κατ' αρχήν η χώρα μας συμφωνεί με την πρόταση, ωστόσο, θέτει ως προϋπόθεση να υπάρχει απόλυτος σεβασμός της ευθύνης της Έρευνας και της Διάσωσης από τα προκαθορισμένα κέντρα που μέχρι σήμερα υπάρχουν. "Οποιαδήποτε άδεια για έρευνα και διάσωση εντός των δικών μας χωρικών υδάτων θα περνάει μέσα από αυτό το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης.", έλεγε χαρακτηριστικά. Δηλαδή, τα ΝΑΤοϊκά πλοία να αναφέρονται στο ΕΚΣΕΔ σε περίπτωση έρευνας και διάσωσης. Αυτό ακριβώς είναι το σημείο που η Άγκυρα αμφισβητεί και επιχειρεί να διχοτομήσει το Αιγαίο, αναλαμβάνοτνας το έλεγχο ανατολικότερα οτυ 25ου μεσηβρινού.

Γεγονός είναι  ότι για πρώτη φορά καλείται το ΝΑΤΟ να παρέμβει εντός χωρών μελών του. Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ευνοαϊκό για τα ελληνικά συμφέροντα, υποστηρίζουν ορισμένες πηγές, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί σε διαμάχες μεταξύ χωρών, ωστόσο θα τηρήσει σίγουρα τους διεθνείς κανόνες. Άλλωστε όπως επεσήμαναν, θα υπάρχει Έλληνας αξιωματικός ο οποίος θα είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να διαχειριστεί προβλήματα που ενδεχομένως θα προκύπτουν και εν τέλει να αρνηθεί ο,τιδήποτε ενδέχεται να αποτελεί κίνδυνο για την εθνική μας κυριαρχία.
ΠΗΓΗ ONALERT

Δεν υπάρχουν σχόλια: