Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Τα βουνά στον πλανήτη Πλούτωνα είναι... χιονισμένα!

Η ομάδα New Horizons της NASA ανακάλυψε πως χιόνι μεθανίου καλύπτει την οροσειρά του νανοπλανήτη

Μια πολύ σπουδαία παρατήρηση, που έρχεται να ενισχύσει τις εικασίες ότι ο Πλούτωνας είναι καλυμένος με πάγο κατά πολύ περισσότερο από όσο πίστευαν μέχρι τώρα, έκαναν οι επιστήμονες για τον πιο απομακρυσμένο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος: Τα βουνά του Πλούτωνα είναι καλυμμένα με χιόνι!

Η ομάδα New Horizons της NASA έκανε αυτήν την παρατήρηση μελετώντας μια νέα σειρά φωτογραφιών, στις οποίες ανακάλυψε ότι η οροσειρά του νανοπλανήτη καλύπτεται από χιόνι μεθανίου. Τα ανώτερα τμήματα των βουνών φαίνονται καλυμμένα από ένα λαμπερό υλικό, που πιστεύται πως είναι το συγκεκριμένο υλικό.

Λόφοι πάγου στον Πλούτωνα έχουν ανακαλυφθεί να «επιπλέουν» σε μια θάλασσα νιτρογόνου, ενώ κινούνται περίπου όπως τα παγόβουνα στην Γη. «Το γεγονός ότι το υλικό αυτό εμφανίζεται μόνο στα ανώτερα επίπεδα των βουνών, μπορεί να σημαίνει ότι ο πάγος μεθανίου ίσως δρα όπως το νερό στην ατμόσφαιρα της Γης, που παγώνει από ένα υψόμετρο και μετά» δηλώνει ο John Stansberry, μέλος της ερευνητικής ομάδας.





1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συναρπαστική ανακάλυψη! Και αυτό μέσω της παρατήρησης και των υποθέσεων των επιστημόνων και μόνο, πόσα περισσότερα θα μπορούσε να μάθει η ανθρωπότητα άραγε εάν ήταν ήδη δυνατά τα διαστημικά ταξίδια σε τέτοιες όμως μακρυνές αποστάσεις ασύλληπτες!