Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Πάνω από 7.000 υπολογίζονται οι νάρκες στην Κύπρο




Στην Κύπρο υπολογίζεται πως υπάρχουν σήμερα πάνω από 7 χιλιάδες νάρκες, που καλύπτουν έδαφος δυο εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων γης, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας κατά των Ναρκών που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Απριλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι περισσότερες νάρκες στην Κύπρο είναι αμερικανικής και κινέζικης κατασκευής. Πρόκειται για πέντε είδη ναρκών, τόσο κατά προσωπικού όσο και αντιαρματικές.


Όπως αναφέρεται κατά τα έτη 2004-2011 έγινε αποναρκοθέτηση πέραν των 27 χιλιάδων ναρκοπεδίων στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, στο πλαίσιο των εργασιών αποναρκοθέτησης που ανέλαβαν τα Ηνωμένα Έθνη, και μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί 14 εκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά τη διάρκεια των οκτώ αυτών ετών, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών Συνεταιρισμός για το Μέλλον (UNDP-PFF), το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για Υπηρεσίες Έργων (UNOPS) και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εργάστηκαν μαζί με τις δυο κοινότητες για να καθαρίσουν πέραν των 27 χιλιάδων ναρκοπεδίων από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Ογδόντα τοις εκατό της χρηματοδότησης αυτών των δραστηριοτήτων προήλθε από την ΕΕ.

Από το 1964, σημειώθηκαν έξι θάνατοι και έξι τραυματισμοί λόγω των ναρκοπεδίων. Η τελευταία έκρηξη σημειώθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2015, ευτυχώς χωρίς οποιοδήποτε τραυματισμό. Παρά την εκπαίδευση που γίνεται, οι ειδικοί αναμένουν ότι για κάθε 5 χιλιάδες νάρκες που απομακρύνονται θα σκοτώνεται και ένας εργαζόμενος ενώ θα τραυματίζονται άλλοι δυο, λόγω ατυχημάτων με εκρήξεις, αναφέρεται.

Σε ό,τι αφορά το κόστος καθαρισμού των ναρκοπεδίων, σημειώνεται πως αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από την τοποθέτηση των ναρκών. Συγκεκριμένα το μέγιστο κόστος για να δημιουργηθεί ένα ναρκοπέδιο είναι 70 ευρώ, ενώ το κόστος για να καταστραφεί μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 1000 ευρώ. Στην Κύπρο υπάρχουν σήμερα πέραν των 7 χιλιάδων ναρκοπεδίων, πράγμα που σημαίνει πως το κόστος για να καθαριστούν μπορεί να ανέλθει μέχρι τα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2015 παρέμεναν στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός τέσσερα ναρκοπέδια και πέραν των 35 ναρκοπεδίων ήταν ακόμη διασκορπισμένα σε ολόκληρο το νησί.
ΠΗΓΗ http://www.pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: