Κυριακή 3 Απριλίου 2016

ΣΩΠΑ ΚΑΛΕ ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΣ ; Κυρίτσης για προσφυγικό: Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι

Για ξέσπασμα βίας ενόψει της εφαρμογής της συμφωνίας της Ε.Ε. με την Τουρκία προετοιμάζεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς από τη Δευτέρα ξεκινούν οι μαζικές απελάσεις σύρων προσφύγων και μεταναστών στη Συρία, γράφει ο βρετανικός Observer σε δημοσίευμά του με τίτλο «Η Ελλάδα στο χείλος του χάους καθώς οι πρόσφυγες αναγκάζονται να επιστρέψουν στην Τουρκία».

Όπως αναφέρει το άρθρο, οι εξεγέρσεις των χιλιάδων εγκλωβισμένων στην Ελλάδα προσφύγων έχουν ενισχύσει τους φόβους της Αθήνας για την πρακτικότητα της εφαρμογής της συμφωνίας, η οποία έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία για τη νομιμότητά της. Τα νησιά έχουν γίνει σημεία «ανάφλεξης», ενώ 800 άνθρωποι απέδρασαν από το κέντρο κράτησης στη Χίο την περασμένη Παρασκευή.


«Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι», δηλώνει ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες».

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως η Frontex δεν έχει αναπτύξει το απαραίτητο προσωπικό για την επίβλεψη της επιχείρησης. Οχτώ σκάφη της υπηρεσίας της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής θα μεταφέρουν όσους κρατούνται στα ελληνικά νησιά και έχουν επιλεγεί για απέλαση, έπειτα από «fast-track» ακροάσεις για άσυλο. Αλλά από τους 2.300 αξιωματούχους που έχει υποσχεθεί η Ε.Ε. να στείλει, μόλις 200 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής, παραδέχεται ο κ. Κυρίτσης.

«Ακόμη περιμένουμε νομικούς και μεταφραστές που θα έπρεπε να έχουν στείλει. Ακόμη και το προσωπικό της Frontex δεν έχει φτάσει ακόμη», σημειώνει. Αλλά και η ανθρωπιστική βοήθεια που προοριζόταν για την Ελλάδα έχει καθυστερήσει.
ΠΗΓΗ ΖΟΥΓΚΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: