Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Οι βασιλικοί τάφοι του Πόντου



-  Το όρος Harsena* (Χαρσενέ) και οι τάφοι στους βράχους, των Ποντίων βασιλέων, στη βόρεια πλευρά της Αμάσειας, έχουν κερδίσει το δικαίωμα να προστεθούν από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό (UNESCO) των Ηνωμένων Εθνών, στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Οι 5 λαξευμένοι (πάνω στο ασβεστολιθικό πέτρωμα) τάφοι στους βράχους των ηγετών του βασιλείου του Πόντου ( 3ος αιώνας π.Χ. - 1ος αιώνας μ.Χ.) είναι από τους μεγαλύτερους τάφους σε βράχο στην Ανατολία και μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα βασιλικών τάφων στον κόσμο. Μάλιστα, ο δήμος της Αμάσειας έχει καταφέρει να κερδίσει την αναγνώριση που τους αξίζει στο εξωτερικό, και έχουν ενταχθεί στον προσωρινό κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τον μεγάλο Πόντιο Έλληνα στωικό φιλόσοφο και ιστορικό Στράβωνα, εδώ είναι θαμμένοι οι 5 βασιλείς (Μιθριδάτης, Αριοβαρζάνης, Μιθριδάτης Β΄ και Γ΄ και Φαρνάκης Α΄) του κράτους του Πόντου, της δυναστείας των Μιθριδατών. Σε αυτούς τους πέντε και στις οικογένειές τους, ανήκουν τα ταφικά μνημεία της Αμάσειας.

Το ότι είναι βασιλικοί αντανακλάται στην μορφή και την διακόσμησή τους, το επιβεβαιώνουν όμως και τα κείμενα του Στράβωνα.  Πρόκειται για μνημεία επιβλητικά στην όψη, σχεδιασμένα να δεχθούν το νεκρό στον αποκομμένο από τον έξω κόσμο νεκρικό θάλαμο. Ο νεκρός βρίσκεται απομονωμένος εντός του θαλάμου, ενώ μόνον η πρόσοψη του τάφου απευθύνεται στους ζωντανούς, προκειμένου να υπενθυμίζει σε αυτούς την ύπαρξή του και να προκαλεί με την επιβλητικότητά της δέος και σεβασμό!
Πρόκειται για το πιο χαρακτηριστικό κατάλοιπο της εποχής που η Αμάσεια ήταν η πρωτεύουσα του Μιθριδατικού Βασιλείου του Πόντου
Οι τάφοι των βασιλέων του Πόντου, όπως είναι πιο γνωστοί, στη διάρκεια των αιώνων είχαν διάφορες χρήσεις. Στην πρώιμη Χριστιανική περίοδο ήταν ναοί, ενώ επί Οθωμανών ήταν αποθήκες. Αξίζει να σημειωθεί πως συμπεριλαμβάνονταν στα κτίσματα του παλατιού. Συνολικά υπάρχουν 21 τάφοι σε βράχους στην υπόλοιπη κοιλάδα και τη γύρω περιοχή.
Οι βασιλικοί τάφοι της Αμάσειας συλήθηκαν κατά την αρχαιότητα, με αποτέλεσμα να χαθούν οι πληροφορίες σχετικά με την ακριβή χρονολόγησή τους και την αντιστοιχία τους με τους βασιλείς της δυναστείας των Μιθριδατών. Σήμερα είναι το πιο γνωστό αξιοθέατο της Αμάσειας.

* Το όρος Harsena (ύψους 272 μέτρων) είναι από ασβεστόλιθο σε μορφή ενός αιχμηρού κώνου. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της λεκάνης που δημιουργήθηκε από τον ποταμό  Yesilırmak (ποταμός Ίρις), όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη της Αμάσειας. Η λέξη Harşena πιστεύεται ότι έχει  προέλθει από τη φράση «Harsuwana-Arsuawana» στη γλώσσα Χατιάν, που σημαίνει «όμορφη ευλογημένη πόλη του ποταμού» (για την Αμάσεια).
ΠΗΓΗ https://www.lelevose.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: