Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Αμετρίνης



Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τον έχουν ακούσει ποτέ. Ο αμετρίνης είναι ένας σπάνιος πολύτιμος λίθος που παράγεται σε εμπορικές ποσότητες σε ένα μόνο ορυχείο στον κόσμο. Πρόκειται για ένα σχετικά νέο για το εμπόριο πολύτιμων λίθων, είναι διαθέσιμο σε μικρές ποσότητες για λίγες δεκαετίες. Πρόκειται για μια ποικιλία από δίχρωμο χαλαζία που περιέχει αμέθυστο (μωβ) και κιτρίνη (χρυσοκίτρινο) σε επαφή μέσα σε ένα ενιαίο κρύσταλλο. Οι λέξεις αμέθυστος και κιτρίνη συνενώθηκαν για να δώσουν το όνομα ''αμετρίνης" το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στο εμπόριο πολύτιμων λίθων. Αυτό το υλικό είναι γνωστό και με άλλες χρησιμοποιούμενες ονομασίες όπως: "αμέθυστος-κιτρίνη," τρυστίνη", και "βολιβιανίτης". Ο bolivianite πήρε το όνομα του επειδή θεωρείται ο'' εθνικός'' πολύτιμος λίθος της Βολιβίας.


Συναντάται σπάνια στη φύση. Σχεδόν το σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής αμετρίνη προέρχεται από το ορυχείο Anahi στη νοτιοανατολική Βολιβία. Το ορυχείο έχει λειτουργήσει από την εταιρεία Minerales y Metales del Oriente SRL από το 1989. Η Anahi Mine βρίσκεται σε δολομιτικό ασβεστόλιθο του γεωλογικού σχηματισμού Murcielago, μια σειρά από ασβεστόλιθους μέχρι 1500 πόδια που εμφανίζεται προς τα νοτιοδυτικά του ορυχείου. Ορισμένες ζώνες εντός του Murcielago είναι σε μεγάλο βαθμό πυριτιωμένες, και αυτό βοηθά να αντισταθούν στην αποσάθρωση. Το ορυχείο βρίσκεται σε μια κορυφογραμμή σε μια θέση όπου ο δολομιτικός ασβεστόλιθος είναι έντονα τεκτονισμένος και πυριτιωμένος. Το μεγαλύτερο μέρος της εξορυκτικής δραστηριότητας γίνεται υπόγεια, με μια μικρή ποσότητα της παραγωγής στην επιφάνεια. Η υδροθερμική δραστηριότητα έχει διευκολύνει την ανάπτυξη του χαλαζία μέσα σε ρωγμές του ασβεστόλιθου και δολομίτη. Τα τοιχώματα αυτών των ανοιγμάτων συχνά καλύπτονται με ένα παχύ στρώμα από κρυστάλλους χαλαζία που αυξάνεται προς τα μέσα προς το κέντρο των κοιλοτήτων. Μερικοί από αυτούς τους κρυστάλλους αμετρίνη έχουν χαραχθεί από υδροθερμική δραστηριότητα.
Οι φυσικοχημικές ιδιότητες του αμετρίνη είναι οι εξής:έχει λάμψη υαλώδη, σκληρότητα Mohs=7, ειδικό βάρος από 02.06 – 02.07, χημική σύνθεση SiO 2, και κρυσταλλικό σύστημα (χαρακτηριστική γεωμετρική δόμηση κρυστάλλου)εξαγωνικό.
Τα χρώματα από αμέθυστο και κιτρίνη παράγονται από ακαθαρσίες σιδήρου με διάφορες καταστάσεις οξείδωσης εντός του χαλαζία. Το μωβ χρώμα είναι πιθανό να παράγεται από σίδηρο (Fe 3 + που οξειδώνεται σε Fe + 4) και από φυσική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τη διάσπαση του καλίου-40 στα κοντινά βράχια. Το χρυσό-κίτρινο πιστεύεται ότι παράγεται από Fe 3 + .
Σύμφωνα με το μύθο, η Ayoreo ινδιάνικη φυλή της ανατολικής Βολιβίας γνώριζαν για τους κρυστάλλους από δίχρωμο χαλαζία πάνω από 500 χρόνια πριν. Ίσως η πρώτη επίσημη παρουσίαση των φυσικών κρυστάλλων χαλαζία με διζωνικό χρωματισμό του μοβ και κίτρινου έγινε το 1925 στο αμερικάνικο τεύχος του περιοδικού της Μεταλλειολογίας. Οι πρώτες εκθέσεις σχετικά με το πολύτιμο λίθο αρχίζουν στη δεκαετία του 1960 από γενικές και αόριστες περιοχές στη Βραζιλία, τη Βολιβία και την Ουρουγουάη. Επειδή το υλικό δεν αποδόθηκε σε ένα συγκεκριμένο ορυχείο, μερικοί άνθρωποι πίστευαν ότι παρήχθη συνθετικά,από την επεξεργασία αμέθυστου, ή από παράνομη εξόρυξη. Το 1989, η κυβέρνηση της Βολιβίας αλλάζει τους νόμους ορυχείων και εξόρυξης πολύτιμων λίθων και επιτρέπει σε μια εταιρεία, την Minerales y Metales del Oriente SRL, να λάβει τα αποκλειστικά δικαιώματα εξόρυξης. Για να εδραιώσει την αξιοπιστία στο εμπόριο πολύτιμων λίθων, η εταιρεία κάλεσε τους γεωλόγους και γεμολόγους στο ορυχείο και τους επέτρεψε να επιβεβαιώσουν ότι ο αμετρίνης και η κιτρίνη παράγονται με φυσικό τρόπο. Σήμερα, το ορυχείο Anahi Mine είναι η μόνη σημαντική εμπορική πηγή στον κόσμο φυσικού αμετρίνη και αναχίτη (ξεχωριστή ποικιλία του χαλαζία με μια πολύ ελαφριά απόχρωση του μοβ). Το ορυχείο παράγει, επίσης, αμέθυστο, κιτρίνη και δίχρωμους χαλαζίες.
Εργαστηριακά πειράματα το 1981 έδειξαν ότι η θερμότητα και η ακτινοβολία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να μετατρέψουν ένα φυσικό αμέθυστο σε ένα δίχρωμο υλικό που έχει μια εμφάνιση παρόμοια με τον φυσικό Αμετρίνη. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία είναι δαπανηρή ενώ αρετές φορές δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα .Το 1994, ένα εργαστήριο στη Ρωσία άρχισε να παράγει μικρές ποσότητες συνθετικού δίχρωμου χαλαζία από αλκαλικά διαλύματα χρησιμοποιώντας μια υδροθερμική διαδικασία. Αυτό το συνθετικό υλικό κόβεται, τοποθετείται σε κοσμήματα και πωλείται στη ρωσική αγορά κοσμημάτων. Μερικά εξάγονται σε άλλες χώρες και πωλούνται ως προϊόντα συνθετικού αμετρίνη. Τα περισσότερα από αυτά τα υλικά έχουν ένα χρωματισμό, που ένα έμπειρο άτομο θα αναγνώριζε αμέσως ως συνθετικά και δεν συγχέονται με τον φυσικό αμετρίνη.
Ο αμετρίνης λέγεται ότι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη από Ισπανό ''Conquistador'' ο οποίος το έφερε ως δώρο στην βασίλισσα της Ισπανίας, αφού έλαβε το ορυχείο στη Βολιβία ως προίκα όταν παντρεύτηκε μια πριγκίπισσα από την τοπική φυλή Ayoreos.

ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΑ - ΓΕΜΜΟΛΟΓΙΑ:
Ανήκει στην κατηγορία Πυριτικά – Τεκτοπυριτικά Ορυκτά. Είναι μέλος της οικογένειας του Χαλαζία. Είναι μια ποικιλία διάφανου Χαλαζία με πολύ πυκνά εγκλείσματα λεπτών ινών Φουξίτη και Αιματίτη. Έχει Σκληρότητα 7 και τριγωνικό κρυσταλλικό σύστημα.

ΧΡΩΜΑ: Είναι δίχρωμος με μοβ και κίτρινη απόχρωση, μερικές φορές πορτοκαλίζει.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΙΘΟΥ:
• Πήρε το όνομα του «αμέ» από το αμέθυστος και «τρίνης» από το κιτρίνης. Είναι η ενδιάμεση ποικιλία μεταξύ αμέθυστου και κιτρίνη.

ΕΛΚΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ:
• Έλκει τον πλούτο, την αφθονία και φέρνει ανανέωση.
• Ευνοεί την αισιοδοξία, τη δημιουργικότητα και την ευημερία που δεν επηρεάζονται από εξωγενείς παραμέτρους.
• Προκαλεί διαύγεια, εναρμονίζει την αντίληψη με τη δράση και διευκολύνει τη συγκέντρωση της προσοχής, ηρεμώντας το νου και φέρνοντας μεγαλύτερη εστίαση στο διαλογισμό.
• Ενισχύει και αναζωογονεί την αισιοδοξία, τη διαίσθηση και τονώνει την αυτοπεποίθηση.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ:
• Προστατεύει απο την κατάθλιψη, το άγχος και το στρές.
• Απομακρύνει κόπωση, εμμονές και φόβους.

ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ:
• Καθαρίζει την αύρα και διαλύει συναισθηματικά μπλοκαρίσματα.
• Συνδέει το φυσικό βασίλειο με την ανώτερη συνειδητότητα.
• Ανοίγει το τρίτο μάτι προάγοντας τη θεραπεία, τη μαντική και τη μεταμόρφωση.
• Ενώνει και ισορροπεί τις αρσενικές και θηλυκές ενέργειες προσφέροντας πνευματική ωρίμανση.
• Φέρνει στην επιφάνεια, ζητήματα που είναι βαθιά θαμμένα, έτσι ώστε να μπορέσετε να τα συζητήσετε και να τα λύσετε.
• Οδηγεί στη διαισθητική γνώση των αιτιών μιας ασθένειας.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:
• Προσφέρει ζωτικότητα και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
• Διευκολύνει την αποτοξίνωση και τον καθαρισμό του αίματος.
• Καταπραΰνει το νευρικό σύστημα και πονοκεφάλους που οφείλονται στο στρες και ανακουφίζει από τη χρόνια κόπωση.
• Ρυθμίζει τις γαστρικές διαταραχές και ανακουφίζει από το έλκος.

ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:
• Παρουσιάζει όμοιες ιδιότητες σε όλες του τις χρωματικές αποχρώσεις.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ:
• Φορέστε τον ή κρατήστε τον.
• Τοποθετήστε τον στο Ηλιακό Πλέγμα.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ:
Καθαρίζεται στο νερό και επαναφορτίζεται στο φως του ήλιου. Προσοχή η μεγάλης διάρκεια έκθεσης στο ήλιο μπορεί να ξεθωριάσει το χρώμα του.

Αντιστοιχεί στα Ζώδια: Κριός, Δίδυμοι, Λέων Παρθένος, Ζυγός, Σκορπιός, Τοξότης, Αιγόκερως, Υδροχόος, Ιχθείς.
Αντιστοιχεί στα Τσάκρας: του Τρίτου Ματιού και της Κορυφής.

Πηγή: http://www.geodifhs.com/ ,Πολύτιμη Γη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: