Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Ανησυχία ΠΟΥ: Κίνδυνοι εξάπλωσης του ζίκα στους Ολυμπιακούς Αγώνες


Ενώ οι ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού Ζίκα αυξάνονται, με τους γιατρούς να μιλούν πλέον για πιθανότητα μετάδοσής του ακόμα και με το... φιλί, η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέθεσε σε μία επιτροπή ειδικών να αξιολογήσουν εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο πρέπει να διεξαχθούν (όπως είναι προγραμματισμένο) το καλοκαίρι ή να δοθεί σύσταση για τη ματαίωσή τους.

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια του οργανισμού, Μάργκαρετ Τσαν, ο ΠΟΥ έχει στείλει τέσσερις φορές ομάδες επιστημόνων στη Βραζιλία προκειμένου να συλλέξουν δεδομένα για την τρέχουσα κατάσταση εξάπλωσης του ιού και να αξιολογήσουν το επίπεδο του κινδύνου για τον μεγάλο αριθμό αθλητών και θεατών που αναμένεται να φτάσουν στο Ρίο ντε Τζανέιρο το καλοκαίρι.

«Δεδομένης της παγκόσμιας ανησυχίας, αποφάσισα να ζητήσω από τα μέλη της επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων του ΠΟΥ να εξετάσουν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί ο ιός για το κοινό κατά τη διεξαγωγή των αγώνων», ανέφερε η Τσαν σε επιστολή της, η οποία δόθηκε πριν δύο μέρες στην δημοσιότητα.

Την είδηση της συνεδρίασης της επιτροπής επιβεβαίωσε εχτές και η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Νίκα Αλεξάντερ, έπειτα από ερώτημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

«Η συνάντηση της επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων θα εξετάσει την κατάσταση στην Βραζιλία, όπως και το ζήτημα των Ολυμπιακών Αγώνων», τόνισε η Αλεξάντερ, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως ο ρόλος του οργανισμού είναι να προχωρήσει σε αξιολόγηση κινδύνων και ότι εναπόκειται στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να αποφανθεί για την διοργάνωση ή μη των Αγώνων.

«Δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες μας να αποφανθούμε για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων», επισήμανε η Αλεξάντερ.

Υπενθυμίζεται ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, 150 ειδικοί επιστήμονες απηύθυναν έκκληση για ματαίωση, ή αλλαγή τόπου διεξαγωγής των Ολυμπιακών στη Βραζιλία, επικαλούμενοι τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί ο Ζίκα για την υγεία των 500.000 επισκεπτών, που εκτιμάται ότι θα δεχθεί η χώρα και θα μπορούσαν να μεταφέρουν στις χώρες τους τον ιό.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας και η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο απέρριψαν το ενδεχόμενο να αναβληθεί ή να ακυρωθεί η διοργάνωση.
ΠΗΓΗ: http://www.pronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: