Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

Βόμβες Ερντογάν για το πραξικόπημα στην Τουρκία: Εμπλέκονται και ξένες χώρες - Κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 3 μήνες

Ο Ερντογάν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι είναι αυταρχικός
- Ξεκαθάρισε όσο πιο πειστικά μπορεί πως δεν θα απομακρυνθεί ποτέ η Τουρκία από το δρόμο της δημοκρατίας
- Προς το παρόν δεν θέλησε να δείξει πως συνδέει το θέμα της έκδοσης του Γκιουλέν με τη χρήση των ΗΠΑ της τουρκικής βάσης στο Ιντσιρλίκ
- Παρά το γεγονός ότι δηλώνει μη αυταρχικός προς το παρόν περισσότεροι από 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι είτε έχουν συλληφθεί είτε έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι ξένες χώρες ενδεχομένως να εμπλέκονται στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της Παρασκευής, αν και αρνήθηκε να ονοματίσει κάποιες από αυτές. Την κήρυξη της Τουρκίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διάρκειας τριών μηνών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως αυτό αποφασίστηκε για να παρθούν μέτρα γρήγορα και αποτελεσματικά για να αντιμετωπιστεί η οργάνωση του Φετουλάχ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο Ερντογάν απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι γίνεται αυταρχικός και ότι η τουρκική δημοκρατία απειλείται.
«Θα παραμείνουμε εντός του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος, δεν θα απομακρυνθούμε ποτέ από αυτό», τόνισε.
Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως δεν επιθυμεί να συνδέσει το θέμα της χρήσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής της τουρκικής αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ με το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.
Επισήμανε πως μια μειοψηφία των ενόπλων δυνάμεων ενεπλάκη στο αποτυχημένο πραξικόπημα, επισημαίνοντας όμως πως δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ακριβώς άνθρωποι συμμετείχαν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.
«Είναι σαφές ότι ήταν μια μειοψηφία (των ενόπλων δυνάμεων). Η τρομοκρατική οργάνωση επιχειρούσε η μειοψηφία αυτή να κυριαρχήσει επί της πλειοψηφίας», δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι οργάνωσε το πραξικόπημα, σημειώνοντας πως: «Δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει στο τέλος της μάχης ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν».
Την ίδια ώρα, δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας συνελήφθησαν σήμερα, μετέδωσε το ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, καθώς συνεχίζεται το κύμα των εκκαθαρίσεων στο δικαστικό σώμα, στις ένοπλες δυνάμεις, στον δημόσιο τομέα και στην παιδεία, στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος της Παρασκευής.
Μέχρι σήμερα περίπου 60.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, έχουν συλληφθεί ή αντιμετωπίζουν έρευνα σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
Τα δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας συμπεριλαμβάνονται σε μια ομάδα 113 δικαστικών που συνελήφθησαν σήμερα, σύμφωνα με το NTV. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν επίσης επίσημα σε έναν υπασπιστή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ίδια πηγή.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: