Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Κούρδοι και Αλεβίτες σε θέσεις μάχης στην Κωνσταντινούπολη


Οι Κούρδοι και οι Αλεβίτες της συνοικίας Γκαζί στην Κωνσταντινούπολη βρίσκονται ένοπλοι σε θέσεις μάχης από το απόγευμα της Κυριακής και για μια ακόμη βραδιά.
Έχουν πληροφορίες ότι οι ισλαμιστές – τζιχαντιστές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσουν να επιτεθούν στη γειτονιά τους για να επιβάλουν το «ισλαμικό δίκιο» τους.
Το Σάββατο το βράδυ συμμορίες ισλαμιστών – τζιχαντιστών, αποτελούμενες από Τούρκους και Σύρους, προσπάθησαν να εισέλθουν στη συνοικία Γκαζί αλλά αποκρούστηκαν από τους Κούρδους και Αλεβίτες πολιτοφύλακες. Δόθηκαν κανονικές μάχες μέσα στην Κωνσταντινούπολη.
Οι κάτοικοι της συνοικίας Γκαζί φοβούνται ότι οι ισλαμιστές θα τους επιτεθούν με την υποστήριξη της τουρκικής Αστυνομίας, η οποία ελέγχεται απόλυτα από το καθεστώς Ερντογάν.



Ποιοι είναι οι Αλεβίτες

Οι Αλεβίτες θεωρούνται σιίτες μουσουλμάνοι, στην πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική θρησκεία. Θεωρούνται παρακλάδι των Γνωστικών και των Πλατωνικών.
Η λατρεία τους λαμβάνει χώρα περισσότερο σε οίκους συναθροίσεων (cemevi) παρά σε τζαμιά.
Στις τελετές τους έχουν μουσική και χορό. Σε αντίθεση με τους μουσουλμάνους, που κάνουν τελετές στα αραβικά, οι Αλεβίτες χρησιμοποιούν κυρίως την τουρκική γλώσσα, και λιγότερο τα κουρδικά.
Βασικά χαρακτηριστικά του Αλεβισμού είναι:
Αγάπη και σεβασμός για όλους τους ανθρώπους («Το σημαντικό δεν είναι η θρησκεία, αλλά το να είσαι ανθρώπινο ον»).
Ανεκτικότητα απέναντι σε άλλες θρησκείες κι εθνικές ομάδες («αν πληγώσεις κάποιον, οι τελετουργικές προσευχές που έχεις κάνει δεν αξίζουν τίποτα»).
Σεβασμός για τους εργαζόμενους («η υψηλότερη πράξη λατρείας είναι να εργάζεσαι»).
Ισότητα ανδρών και γυναικών. Τα δυο φύλα προσεύχονται δίπλα-δίπλα και ασκείται μονογαμία.
Οι Αλεβίτες είναι υπέρμαχοι του κοσμικού κράτους. Μεταξύ άλλων τιμούν και τον Άγιο Γεώργιο. Ο πληθυσμός τους στην Τουρκία συνολικά υπολογίζεται στα 25.000.000 ανθρώπους.
ΠΗΓΗ http://www.tribune.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: